用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國每日都新增兩萬幾人確診,擔心亞女過去返學 ...
go

[英國] 英國每日都新增兩萬幾人確診,擔心亞女過去返學 [複製鏈接]

英國每日都新增兩萬幾人確診,擔心亞女過去返學,已經買咗機票,book咗酒店,亞女暫時家在港上zoom先,原本安排出年一月陪佢去學校,話曬佢第一次去咁遠,人生路不熟,想去到同佢添少少電器,日用品,去銀行,同埋想陪下佢幾日,等等,而家疫情好似無少過,唔知點算好!唔知係咪應該留港繼續zoom先,等疫情減少先過去?因為好似12月好多學生返香港

3    0    0    0

回覆樓主:

係米讀大學?女讀的科,係米可以全部上online課?無任何課要定期見tutor?

如果係,而你又真係好擔心疫情,想留港上online 課,都可以。

王家爸爸    發表於 20-11-13 09:58

回覆樓主:

我孩子今年Year 1, 佢9月就已經返左英國,我叫佢快快進去校園。雖然疫情仍未有改善,但只要自己多加注意,抗疫方面做得好一點,唔好參與人多活動,事事小心就可以。疫情,無甘快解決,唔想影響學習。

另外,香港和英國有8小時時差,要留意。

你女女第一次出國升學,你們會擔心,係好正常,可以理解的。

TTEE1819 發表於 20-11-12 13:06
我孩子今年Year 1, 佢9月就已經返左英國,我叫佢快快進去校園。雖然疫情仍未有改善,但只要自己多加注意, ...

同意你說法!!

CYWYBB 發表於 20-11-12 12:27

英國每日都新增兩萬幾人確診,擔心亞女過去返學,已經買咗機票 ...

當初我都係好似你咁擔心,但疫情總會過去只有諗共存。 這個說法也是在bk內學識! 我囡囡也是 yr.1, 第一年獨自飛過去處理晒所有事情! 我唯一幫到是不惜工本,寄 fedex n Speedpost 她所需物資過去!9~11月郵遞費已過一萬蚊!! 自己小心不埋堆,做好個人衛生戴口罩傳染性會大減!!

我女10月頭出發,去到大學一星期,就因為fresher活動,搞到宿舍肺炎大爆發,宿舍幾百人有60+磪診,好多緊密接觸者被隔離。
咁到宜家病的都已經好番,亦少左新症。基本上都係做好防疫,拒絕開 party去酒吧,或者除口罩大班人吹水的活動,應該都無咩問題。

我囡都係一月開學,第一次去,我都有啲擔心

TTEE1819 發表於 20-11-12 13:06
我孩子今年Year 1, 佢9月就已經返左英國,我叫佢快快進去校園。雖然疫情仍未有改善,但只要自己多加注意, ...

同意

回覆樓主:

以前無 covid 19, 每年開學都有 fresher flu, 自己小心D

阿女year 1,下星期藉着term break 都過去,雖然是online上堂,但是她都想快啲過去,為有提點她小心啲

dach 發表於 20-11-12 21:27
阿女year 1,下星期藉着term break 都過去,雖然是online上堂,但是她都想快啲過去,為有提點她小心啲 ...

祝升你女女到英國升學順利,事事小心就ok。你睇下會唔會考慮在香港打左流感疫苗先(當然係按你個人需要)去英國,英國好缺流感疫苗,boots好多分店都無疫苗,我孩子和同學想打都無。

回覆 TTEE1819 的帖子

謝謝!多謝提點,祝大家小朋友都事事順利,開開心心。

醒目開學勳章

chingko 發表於 20-11-12 15:05
阿仔都係一月過去,請問你簽左visa未?

LWLM0804 發表於 20-11-13 08:50
阿仔都係一月過去,請問你簽左visa未?

Agent話12月先做visa

今日又確診3萬幾人

醒目開學勳章

CYWYBB 發表於 20-11-13 09:04
今日又確診3萬幾人
數字有升冇減,就算第一個semester 係online,阿仔都堅持要過去

chingko 發表於 20-11-12 15:05

明白嘅,盡量安排可以做的,例如安排交通由機場去大學宿捨,最好 call 車,貴D但安心D,第一次去要購買不少用品,被和廚房用品之類,可以的話上網訂購送去宿捨

LWLM0804 發表於 20-11-13 09:34
數字有升冇減,就算第一個semester 係online,阿仔都堅持要過去

你仔,抵讚呀。

英國確診者越來越多,算係嚴重。大學生在疫情下學懂管理自己的學習和生活,都係好事。上星期開始lockdown, 我孩子和幾個同學上sainsburys 訂食物,又學懂上華人超市網訂亞洲食品送到學校,早一陣子又去boots買傷風感冒和止咳的药,以備不時之需。疫情過後,大家會見到自己的孩子長大左。

醒目開學勳章

TTEE1819 發表於 20-11-13 10:11
你仔,抵讚呀。

英國確診者越來越多,算係嚴重。大學生在疫情下學懂管理自己的學習和生活,都係好事。上 ...
你講得對呀!畢竟佢已經唔係中小學,希望佢地可以係疫情下長大!

TTEE1819 發表於 20-11-13 10:11
你仔,抵讚呀。

英國確診者越來越多,算係嚴重。大學生在疫情下學懂管理自己的學習和生活,都係好事。上 ...
不過都唔少怪獸家長同學生。我女話佢學校,佢認識的香港Year 1 同學,用唔同理由,要學校比佢地下學期開始轉online...其他international students..台灣大陸星加坡大馬印尼泰國美加等等...全部留英國,聖誕不回家...佢話其他同學問點解你地班香港人咁paranoid,佢都唔識答
我女唔返香港..不過未搞掂住宿..最worst case ,6星期都去家姐家做廳長
‹ 上一主題|下一主題