用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 寄電話到英國一問
go

[英國] 寄電話到英國一問 [複製鏈接]

請問有無家長寄電話到英國嘅經驗可以分享下?

諗緊香港買電話寄英國學校好定網購送學校好?

我只知可以上AMAZON訂,請問仲有咩網站可以推介下?

我見AMAZON電話有分UK VERSION, SPANISH VERSION …… 我有啲擔心同香港VERSION唔同,會用唔慣…,所以諗緊係咪應該香港買完寄過去英國好啲?

謝謝各位先
   2    0    0    0

回覆樓主:

既然買新電話,唔好考慮在香港買完寄去英國,要打稅。價值£39 或以上的,要打稅,你買一部咩電話都好,一定唔止£39。

我孩子今年初,要急用某些電子產品去溫習,我在英國訂,兩天就收貨,簡單快捷。

JazzStyle 發表於 20-11-12 07:26

如果你驚就同電話公司買,假設你小朋友用緊3UK,你去3UK買,就一定用到。
我見 Amazon UK 減價時啲 Samsung Galaxy 唔貴得過香港。

TTEE1819 發表於 20-11-12 08:09
既然買新電話,唔好考慮在香港買完寄去英國,要打稅。價值£39 或以上的,要打稅,你買一部咩電話都好,一 ...
蘋果就無咁快送貨,我小朋友等咗成個星期先收到。

王家爸爸 發表於 20-11-12 08:19
如果你驚就同電話公司買,假設你小朋友用緊3UK,你去3UK買,就一定用到。
我見 Amazon UK 減價時啲 Samsung ...
知道, 謝謝你呀

TTEE1819 發表於 20-11-12 08:09
既然買新電話,唔好考慮在香港買完寄去英國,要打稅。價值£39 或以上的,要打稅,你買一部咩電話都好,一 ...
係呀, 網購真係好快, 好方便.
係呢, 有個題外話, 唔知你有無遇過:
我女喺香港電話裝咗HSBCUK APPS, 但電話有D問題, 所以諗住DELETE後再裝返, 點知她DELETE咗個APPS後裝唔返, 你知唔知點解?
會唔會係當時佢用香港電話咭, 但過到英國時已換咗英國咭, 會唔會係咁而導致裝唔返APPS呢?

唔好意思太多問題!

JazzStyle 發表於 20-11-12 21:03
我女喺香港電話裝咗HSBCUK APPS, 但電話 ...

我孩子無試過這問題,我們無英國匯豐銀行戶口,但summer時我孩子在手機裝BEA UK app,完全無問題,佢電話內有英國電話咭和香港電話咭,上星期佢都開到個app查戶口結存。

請其他有經驗的家長代答吧。

TTEE1819 發表於 20-11-12 21:25
我孩子無試過這問題,我們無英國匯豐銀行戶口,但summer時我孩子在手機裝BEA UK app,完全無問題,佢電話 ...
好, 麻煩晒!咁啱講起電話, 所以順便問下
謝謝你先

如果已經 DELETE 咗 HSBCUK APP,你要打電話俾 HSBCUK 嗰邊幫佢開返,因為要入 CODE 先可以 ACTIVATE 到個戶口,而你已經無咗個舊 APP,攞唔到個 CODE。如果係 DOWNLOAD 唔到個 APP,可能要轉 UK APP STORE。

你部係咩牌子手機?會唔會係華為?
我原本HSBC HK, HSBC UK,分別裝在兩隻華為 tab...突然有日更新之後用唔到。

咁最後,我裝在 Samsung phone 同 Samsung tab上...又用到。 唔知HSBC 係唔係怕左美國制裁華為,連 apps都唔准用

一定唔關電話 sim事,我自己呢幾年...都時時香港或英國 sim互轉..都用到

我女有遇過一些deleted apps 之後裝唔返嘅問題,以我理解,係因為佢在Apple wallet上加了uk atm card,用了英國電話認證,然後Apple就把她apple id改左去uk,然後連聽開的Apple music都停她的.  後來我去apple store問,他們告知確實是因為掛了英國提款卡的原因所以迫使她的Apple id 轉了,而且話某些apps雖然有全世界都裝得,但背後其實是有不同地區版本的.  都幾麻煩!好多年輕人都會有多過一個Apple id , 方便他們安裝不同地區的app

JazzStyle 發表於 20-11-12 07:26

我問過郵局、貨運公司,話iPad不能寄,因為有電池.  手機係咪一樣?

我在英國Apple買iPad寄學校,仲有小小學生優惠,比香港寄過去簡單快捷好多!iPad買的價錢係比香港貴

今年,借某位家長的一句,真是不惜工本呀!

okmk 發表於 20-11-13 01:15
我女有遇過一些deleted apps 之後裝唔返嘅問題,以我理解,係因為佢在Apple wallet上加了uk atm card,用 ...

咁奇怪!我過去幾年都有用英國debit card apple pay,同時用香港app store都冇事喎

demio 發表於 20-11-12 23:27
如果已經 DELETE 咗 HSBCUK APP,你要打電話俾 HSBCUK 嗰邊幫佢開返,因為要入 CODE 先可以 ACTIVATE 到個 ...

聽你咁講完,我諗應該係要再Activate先用得,謝謝你的提醒

wloi 發表於 20-11-13 00:43
我原本HSBC HK, HSBC UK,分別裝在兩隻華為 tab...突然有日更新之後用唔 ...

唔係華為機呀~聽你咁講應該唔係電話咭問題。
Thanks  

okmk 發表於 20-11-13 01:15
我女有遇過一些deleted apps 之後裝唔返嘅問題,以我理解,係因為佢在Apple wallet上加了uk atm card,用 ...

原來係咁,長知識啦~

okmk 發表於 20-11-13 01:22
我問過郵局、貨運公司,話iPad不能寄,因為有電池.  手機係咪一樣?

我在英國Apple買iPad寄學校,仲有小 ...

所以無諗住寄郵局,要寄都揾DHL …

供得小朋友出國讀書都已經不惜工本啦  

王家爸爸    發表於 20-11-13 09:55

我上個月用DHL由HK寄手機去學校. 橫掂寄開,順便寄埋其他野過去
得閒入來看看"雙妹嘜"啦......
http://hk.myblog.yahoo.com/jessjuli088

wloi 發表於 20-11-13 00:43
我原本HSBC HK, HSBC UK,分別裝在兩隻華為 tab...突然有日更新之後用唔 ...
因為華為無得 update Android,所以一有更新就可能用唔到。不過華為影相唔差,唯有當輕便相機用。

王家爸爸 發表於 20-11-13 09:52
因為華為無得 update Android,所以一有更新就可能用唔到。不過華為影相唔差,唯有當輕便相機用。 ...
我都係貪華為平靚正,自已同老公都係用華為tab.
HSBC HK 同 HSBC UK apps, 如果係用 digital security key, 係唔可以兩個apps裝在同一部手機...HSBC CS叫我分兩部機.....咁所以我先一個裝手機,一個裝tab.  等d華為tab退役時,都係要轉返用samsung tab
‹ 上一主題|下一主題