用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三補習係咪要專科補呢?
樓主: AppleChow
go

中三補習係咪要專科補呢?  

AppleChow 發表於 20-11-11 20:29
各位好:
因阿女升上中三後中文數學不太好,而Chem,Phy又不合格,想揾私補及在做功課時不明都有人可解答,是否 ...

過常揾專補中文一位老師,chem, phy同maths可以揾同一位。我估chem,phy老師考得好的老師,maths唔會差得去边。maths好的老師,通常會收理科野。如果揾到同一私補老師,咁補習時間會彈性的。
:-D :-?

446948 發表於 20-11-17 16:59
其實我都好想知, 中三應該要咩成績先為之好, 好多人包括小女都話合格已經不易, 咩成績為之差呢? 點為之需要 ...
中三好既可以去到80-9X分(中文除外,唔排除有人有),高中都係,唔合格就要補底。

October. 發表於 21-2-2 20:01
中三好既可以去到80-9X分(中文除外,唔排除有人有),高中都係,唔合格就要補底。
...

我都好煩,呀女宜家s4, 雖然宜家冇乜補習,因為我谂住留返的$暑假勁補,直至考到dse. 問題係公司生意麻麻,好驚會失業

csbaik 發表於 21-2-2 22:55

我都好煩,呀女宜家s4, 雖然宜家冇乜補習,因為我谂住留返的$ ...

如果你囡囡依家成績OK既話,可以留到中5下學期先開始補,補到考DSE,錢可以係其它地方慳啲洗,但呢個時候,佢地需要補習我唔會慳,我仔都係高中先開始去補習社操數,到中5下學期,我就叫佢盡補,安排到時間,科科補都冇問題。

October. 發表於 21-2-2 23:12
如果你囡囡依家成績OK既話,可以留到中5下學期先開始補,補到考DSE,錢可以係其它地方慳啲洗,但呢個時候 ...

宜家ok,不過佢次次考完都話好驚第時搞唔掂,咁我话有需要就補,另願自己慳的。佢又擔心越補越多,驚我洗$。最惨佢宜家連補習的功課唔識時會好不安,再要揾家姐教佢的補習功課。家姐都忙又'厭佢煩呢!

csbaik 發表於 21-2-2 23:28

宜家ok,不過佢次次考完都話好驚第時搞唔掂,咁我话有需要就補 ...

補習都要搵間岩自己,功課唔識唔搵補習老師問?我見我仔會同同學一起討論,有時我叫佢問家姐,尤其家姐有星嗰啲科,佢會話唔同年代依家學校又ZOOM, 補習又ZOOM, 成效都會打折扣。

October. 發表於 21-2-4 19:08
補習都要搵間岩自己,功課唔識唔搵補習老師問?我見我仔會同同學一起討論,有時我叫佢問家姐,尤其家姐有 ...

Zoom左學校,補習就吾想Zoom,所以得中文Viedo,數Zoom(打六折成績) ,英文要面授(疫情停),只是有時叫作文然後Send比老師改,無收錢。其他科都吾知點算,老師教到一舊舊

October. 發表於 21-2-4 19:08
補習都要搵間岩自己,功課唔識唔搵補習老師問?我見我仔會同同學一起討論,有時我叫佢問家姐,尤其家姐有 ...

呀女功課唔識好少問學校呀sir,可能會揾同學討論。佢唔問補習老師,因為唔係科科補。佢有求家姐教,但家姐好忙同埋要睇心情
:-D :-?

csbaik 發表於 21-2-2 19:30
過常揾專補中文一位老師,chem, phy同maths可以揾同一位。我估chem,phy老師考得好的老師,maths唔會差得 ...

專科專補,補習老師教一科已經非常搵到食,似乎唔多會教晒3科。除非搵私人補習老師~~~

mcl203 發表於 21-2-4 21:06
專科專補,補習老師教一科已經非常搵到食,似乎唔多會教晒3科。除非搵私人補習老師~~~
...

係呀,我指私補專科

mandywongmandy 發表於 21-2-8 19:57
我仔仔到中學,所有科目都是專科補習社,私人補習質素實在參差不齊,試過效果都唔係好得。初中開始補到而家 ...

Got it thx

elvisBB 發表於 20-11-14 07:53
你上網search 理科補習,有幾間都得,有網上、有面授。你間間WhatsApp 問下,睇下時間夾唔夾,補習夾時間 ...

請問即係邊間呢

October. 發表於 21-2-2 23:12
如果你囡囡依家成績OK既話,可以留到中5下學期先開始補,補到考DSE,錢可以係其它地方慳啲洗,但呢個時候 ...

我一向最重視阿仔主科,所以高小時已經捉住佢補中文/英文,迫佢打好底子,加上我仔數本身強,到中學已經唔駛點理,由其英文好查實對其他科目幫助都大,多年來我仍堅持要佢 keep 住中/英文,到高中原本都有打算叫阿仔去名師收下風,但佢已經唔想去,今年見佢明顯散咗好多,不過佢話 DSE 佢應付到,所有嘢佢都係自己操,應該到考都唔駛點補。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-17 08:42
我一向最重視阿仔主科,所以高小時已經捉住佢補中文/英文,迫佢打好底子,加上我仔數本身強,到中學已經唔 ...

如果底好,不嬲自律,自己又識得有系統地咁溫書,冇補都得架,我仔同學幾乎個個學期都考第一,就咩科都冇補過,不過,人地父母係中學老師,阿哥又係高材生,家庭有supporting,我覺得以呢位同學既成績.,佢要考神校應該問題都不大,但人地又冇wor.

你仔心散左,我仔都晚晚2,3點先睡覺,成年幾非一般既中學生涯,有咩可能心唔散呀?
我仔依家中英數CHEM都補,不過,數及CHEM佢就認真啲(有興趣),中英睇片上堂,我見佢都懶懶閒,未見過佢做中英卷,我唔理啦,資源我就俾左佢,佢收獲幾多自己諗。

我諗起我女間中學,英文係高中做過好多作文,老師上堂同佢地一起睇報紙,然後叫同學自揀10個生字作文,而我仔學校就差多好,冇功課咁濟,2者有比較,深切體會學校及老師真係好重要。

October. 發表於 21-2-17 12:30
如果底好,不嬲自律,自己又識得有系統地咁溫書,冇補都得架,我仔同學幾乎個個學期都考第一,就咩科都冇 ...

即係好似妹妹頭囡囡間學校咁,你想懒都懒唔到,淨係做晒學校啲功課/测考,已經等同温了習,慳水慳力,其他學校嘅學生好多就要靠自己了。

October. 發表於 21-2-17 12:30
如果底好,不嬲自律,自己又識得有系統地咁溫書,冇補都得架,我仔同學幾乎個個學期都考第一,就咩科都冇補過,不過,人地父母係中學老師,阿哥又係高材生,家庭有supporting,我覺得以呢位同學既成績.,佢要考神校應該問題都不大,但人地又冇wor.
你仔心散左,我仔都晚晚2,3點先睡覺,成年幾非一般既中學生涯,有咩可能心唔散呀?
我仔依家中英數CHEM都補,不過,數及CHEM佢就認真啲(有興趣),中英睇片上堂,我見佢都懶懶閒,未見過佢做中英卷,我唔理啦,資源我就俾左佢,佢收獲幾多自己諗。
我諗起我女間中學,英文係高中做過好多作文,老師上堂同佢地一起睇報紙,然後叫同學自揀10個生字作文,而我仔學校就差多好,冇功課咁濟,2者有比較,深切體會學校及老師真係好重要。
… 我唔理啦,資源我就俾左佢,佢收獲幾多自己諗。....我笑咗, 同感, 同路人

October.    發表於 21-2-17 15:10

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-17 13:40
即係好似妹妹頭囡囡間學校咁,你想懒都懒唔到,淨係做晒學校啲功課/测考,已經等同温了習,慳水慳力,其他 ...

係,如果沙田友,目標係入U , 就強力推薦曾肇添,人地年年咁好成績,學校老師同學家長都配合。

經歷過2界DSE, 2種心情:前者雖然成績係學校唔算標清,但6年中學計過名次,學校資訊非常透明,做為家長很放心,入三大絕冇問題,事實上又得左;後者,雖然成績唔錯,但學校各方面都好HEA, 令到家長心情忐忑不安,學校真係好重要。

October. 發表於 21-2-17 15:09
係,如果沙田友,目標係入U , 就強力推薦曾肇添,人地年年咁好成績,學校老師同學家長都配合。

經歷過2界 ...

唔驶擔心喎,呢兩年競爭冇咁大,入大學绝對唔難,就算真係失手,條條大路通羅馬,只要孩子肯讀大把出路