用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三補習係咪要專科補呢?
go

中三補習係咪要專科補呢?   [複製鏈接]

各位好:
因阿女升上中三後中文數學不太好,而Chem,Phy又不合格,想揾私補及在做功課時不明都有人可解答,是否ㄧ定要專科補呢?
因在補習網揾私補老師,補習網回覆中三不會有全科補習,揾補習老師ㄧ定只有專科補的, 那是否中文數Chem, Phy都要各揾ㄧ位補習?
請各位可提供ㄧ下建議给本人。

謝謝各位!   
   12    0    0    0

中学通常都係專科補

AppleChow 發表於 20-11-11 20:29
各位好:
因阿女升上中三後中文數學不太好,而Chem,Phy又不合格,想揾私補及在做功課時不明都有人可解答,是否 ...

中四會選修chem和phy嗎?若不打算揀,可以不用補。反而中文和數學就要補補底了,因為高中仍要讀嘛!補中文和數學目的係為將來而打穩的基礎,而化學和物理不是興趣不值得花金錢補底。

王家爸爸    發表於 20-11-12 08:40

YmOra 發表於 20-11-11 21:35
中四會選修chem和phy嗎?若不打算揀,可以不用補。反而中文和數學就要補補底了,因為高中仍要讀嘛 ...

謝謝回覆。
如不補Chem, Phy但整個學期不合格便會拉低整體全部分數,那又是否不容忽視呢? 可以怎做呢?

謝謝!
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

AppleChow 發表於 20-11-11 23:06
謝謝回覆。
如不補Chem, Phy但整個學期不合格便會拉低整體全部分數,那又是否不容忽視呢? 可以怎做呢?

如果中四唔打算選修,phy.chem 呢啲可以唔驶揾專科補,但因為中三成續會影響揀科,所以唔合格亦唔可以唔理,或者揾個大學生哥哥/姐姐補住先,通常讀理科嘅大學生,補中三phy.chem maths 應該都能應付,可以揾個呢幾科 DSE成績好少少嘅嚟補,唔明功課都可以有人問,保住中三成績先,至於中文就最好揾專科中文老師去補。

謝謝回覆。

找個 大學生,可同時補 phy chem 的,平平地又靈活
妹妹豬 齊來做個好朋友)

謝謝回覆。

大學生可以同時補數,Chem及Phy, 另外中文及數學就真係花心思搞搞佢,高中課程緊湊,主科唔明一定要清。

呢度起碼要2位補習老師。

回覆樓主:

多謝各位建議, 我已有較明確的選擇。
如揾大學生最好是揾中數5**,
而其他4-5是否較合適呢?

謝謝!
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

AppleChow 發表於 20-11-12 08:22
多謝各位建議, 我已有較明確的選擇。
如揾大學生最好是揾中數5**,
而其他4-5是否較合適呢?

我覺得有星已經可以,又唔一定要星星

想某科好成績>搵專科
只求合格或好過合格>全科

其實專科都可幫補全科,只要導師有學過基本上都教到,只係可能解釋得一般

謝謝回覆。

因為,你的孩子的情況有DD此曾見過,我認識的個案係學生"理科三寶"奇差,學生明顯係"文人",而學校要入文科為主的選修科目又不是想像中難入,故沒有花太多時間响PhyChemBio樹,只攻中西史而矣!

YmOra 發表於 20-11-12 20:53
因為,你的孩子的情況有DD此曾見過,我認識的個案係學生"理科三寶"奇差,學生明顯係"文人",而學校要入 ...

合理,如高中想選嘅科無乜難度,又打算唔揀理科,不如專攻自己擅長的科目吧!

AppleChow 發表於 20-11-11 20:29
各位好:
因阿女升上中三後中文數學不太好,而Chem,Phy又不合格,想揾私補及在做功課時不明都有人可解答,是否 ...

有補習班係一個課程搞掂晒PhyChemBio的~~~

gigayan 發表於 20-11-12 22:18
合理,如高中想選嘅科無乜難度,又打算唔揀理科,不如專攻自己擅長的科目吧!
...

係呀!jm個女係"文人",亦愛"Econ",但由於早期多數人會揀BAFS都唔揀Econ,故她無乜太多競爭下也順利選修到Econ,而中西史又容易入讀,故佢中三壓力無咁大。

我女學校選科唔需要考慮成績, 中三時, 佢已經大約知道自己想選咩科, 所以除左主科同已敲定會揀嘅科目, 其他科我都係叫佢盡力而為就算, 就算考得唔好, 我都冇話佢.

mcl203 發表於 20-11-13 02:52

有補習班係一個課程搞掂晒PhyChemBio的~~~
請問是在那裹補習呢?
Tks!

AppleChow 發表於 20-11-13 17:13
請問是在那裹補習呢?
Tks!

你上網search 理科補習,有幾間都得,有網上、有面授。你間間WhatsApp 問下,睇下時間夾唔夾,補習夾時間我覺得最難

其實我都好想知, 中三應該要咩成績先為之好, 好多人包括小女都話合格已經不易, 咩成績為之差呢? 點為之需要補習呢?

回覆 446948 的帖子

咩成績為之差:老師/家長/學生自己接受唔到嘅成績水平點為之需要補習:對自己有要求,認為如果有良師幫助,成績可以躍進

446948 發表於 20-11-17 16:59
其實我都好想知, 中三應該要咩成績先為之好, 好多人包括小女都話合格已經不易, 咩成績為之差呢? 點為之需要 ...

中三成績點為之好,個人覺得可以用级名次去界定,至少每科级名次去到中上成績,以唔會影響選科爲目標。至於點為之要補習,則視乎孩子能力同需要,如果小朋友自己努力可以追得到當然可以唔駛補,但如果小朋友自己攪極都唔明成績較弱,又或者成績 ok 但想更上一層樓,咁咪需要找補習囉!
‹ 上一主題|下一主題