用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 是否小五開始去聽升中簡介會?小六先去聽會太趕? ...
樓主: Lavender22
go

是否小五開始去聽升中簡介會?小六先去聽會太趕? [複製鏈接]

b3410 發表於 20-11-12 11:11
如果我小朋友讀幼稚園,我應該都會後悔睇EK。實在非常stress.........
太多焦慮搶跑的父母,可能大家初為 ...

慶幸自己無實行早教...

大學我無睇呀, 估到時佢自己搵料...
朋友經驗, 大學通常自己有主意

不過如果有時間, 都會去吸下前人經驗

cafeva 發表於 20-11-12 11:28
慶幸自己無實行早教...

大學我無睇呀, 估到時佢自己搵料...
我都要update自己,當傾揭咁俾D意見,搭到咀,將來佢哋也肯同我商量。唔做直升機父母,要做朋友,唔可以一問三不知

回覆樓主:

好多人都叫小四開始看

canterlau 發表於 20-11-11 23:29
講真架?小二開始去聽升中講座?

是的。我和我的jm們都係,因為我哋預咗期間萬一有意外影響某年去唔到,例如撞比賽撞補課,和預留最後一年會再去多一次最大機會會响自行選擇的那兩所中學,我哋由本區開始聽至到鄰區再去到對面海和入沙田,一兩年真係聽唔晒,個人認為,聽得越多越知道自己想要D咩才容易找到最"適合"孩子成長的中學,尤其與"用家"傾談會更有意思,獲益更多呢!

canterlau    發表於 20-11-12 22:35

b3410 發表於 20-11-12 08:08
小二太早了啩
去學校open day 玩下,我覺得幾時都可以,不過升中講座好悶,小二小朋友可能會悶到憎 ...

吖!你誤會了,小二無帶女兒去,女兒係由小五開始跟我去,之前小二至小四係我和我的jm們去咋!我記得我第一所去嘅係屋企附近嘅"旅港"。

b3410    發表於 20-11-12 22:20

dingyan 發表於 20-11-12 10:21
我覺得去看多d聽多d除咗可以增加對唔同學校嘅了解,都可以對家長養育青少年有所啟發,另外有時開放日見唔同 ...

你講得好好呀!真係多DD同用家傾談,你一定有別人無的"收獲"。加上,唔知點解,校長、副校、升學主任等等都係鍾意在"簡介會"完結後响禮堂群聚下才講得深入DD,啲料係堅多DD架!

Lavender22 發表於 20-11-11 15:24
如題
另外想問下將軍澳band 2,品行好學校有無JM知邊幾間,thx
我小朋友小五,成績一搬 ...

應該小五要聽。因為你小六想聽時,有機會撞其他心儀中學簡介會的時間或booking 已满取不到飛,到時後悔已太遲。

Wistaria 發表於 20-11-12 15:08
好多人都叫小四開始看

我都係小四開始睇 有學校本身好心儀 但去左2年簡介會之後 開始麻麻地
有啲學校本身唔係好心儀 去完簡介會後 就好心儀
所以睇心儀學校 最好睇多一兩次

‹ 上一主題|下一主題