用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 是否小五開始去聽升中簡介會?小六先去聽會太趕? ...
go

是否小五開始去聽升中簡介會?小六先去聽會太趕?

如題
另外想問下將軍澳band 2,品行好學校有無JM知邊幾間,thx
我小朋友小五,成績一搬

回覆樓主:

有時間就聽,有啲學校有將簡介會放嚮校網,可以睇下
(其實最好小四開始,因為會撞期),小六真係有啲趕,疫情下今年冇晒現場簡介會,有啲直播可翻睇,有啲冇

王家爸爸    發表於 20-11-12 08:21

好彩早兩年小四睇咗少少,舊年都好多學校取消,今年小六差唔多全部轉網上,所以個人認為小四開始睇最好

Lavender22 發表於 20-11-11 15:24
如題
另外想問下將軍澳band 2,品行好學校有無JM知邊幾間,thx
我小朋友小五,成績一搬 ...

其實小三/四就應該去聽,感受下咩叫簡介會
太遲先行動可能會發覺想聽都無得聽

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小四開始參觀最合理。
因為升中自行申請,好多中學都有可能需要小四成績表。
如果成績未理想,可以讓小朋友知道中學需要,努力發圍追上。
小五、小六如果有興趣班、服務、比賽會好忙,加上好多升中簡介會都是近幾個月星期六、日,撞時撞日太多,建議小四開始參觀最好

想問小朋友會否一起去聽比較好,還是家長自己去聽?

会吖~小四就去了~

Lavender22 發表於 20-11-11 16:42
想問小朋友會否一起去聽比較好,還是家長自己去聽?

小朋友一齊去好D,等佢參觀吓校園及設施,或見到D老師/學生可能有不同感受。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

其實今年想去都去唔到啦 ! 基本上今年只是網上聽only

有時間小四可去聽下,參觀下,因有機會撞期,唔得閒去等因素影響

gracelam 發表於 20-11-11 16:46
小朋友一齊去好D,等佢參觀吓校園及設施,或見到D老師/學生可能有不同感受。
...
帶埋小朋友去好吖
分分鐘就此決定邊一間最心儀。

最好今年睇定 以免到時心儀的學校撞日子攪簡介會

回覆樓主:

小五開始聽算遲, 通常學校附近都同一日升中講座。

LOKLOK89 發表於 20-11-11 18:58
小五開始聽算遲, 通常學校附近都同一日升中講座。

我試過同一日趕3場
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

今年將軍澳區很多改為網上升中講座。

Lavender22 發表於 20-11-11 15:24
如題
我小朋友小五,成績一搬 ...

個人認為,小四要開始去中學的簡介會了,如果可以嘅話小二開始最為理想。

YmOra 發表於 20-11-11 20:54
個人認為,小四要開始去中學的簡介會了,如果可以嘅話小二開始最為理想。
...

但今年想去也去不了!(emoji)

subb 發表於 20-11-11 21:06
但今年想去也去不了!(emoji)

係啦!一諗到有人1次都未去過嘅就真係有DD慘。

gracelam 發表於 20-11-11 16:46
...
係呀,是小朋友讀。不是大人讀。一齊去好D

YmOra 發表於 20-11-11 20:54
...
講真架?小二開始去聽升中講座?