用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBSPD 2nd round interview
樓主: kiaune
go

DBSPD 2nd round interview  

laisan225 發表於 20-11-17 11:16
回覆 雲翩翩 的帖子

想問呢同學仔之間係咪主要都係用英文溝通?同埋會唔會特別多有錢的同學?

聽佢地上 zoom 時傾計, 平時約出嚟玩 見佢哋都係講廣東話...... 完全冇聽過佢哋講英文

小朋友其實唔係好理人哋家庭背景 ,唔會問亦唔會理, 男仔最緊要有得玩..... 咁好有錢嘅就肯定有, 普通家庭亦唔少..... 淨係睇個校車路線 咁多地方都包括,就知道住咩區嘅人都有

回覆 rafaelbaba 的帖子

你真好彩, 唔係怨你一輩子.

retriever 發表於 20-11-19 13:29
回覆 rafaelbaba 的帖子

你真好彩, 唔係怨你一輩子.
只是證明冇計分,最後都唔係選擇這間.太緊張

回覆 Rabbyluv 的帖子

本校將於20201121(星期六)透過電郵通知各考生家長有關2021-2022小一入學程序中與本校老師會面之甄選結果。400名考生將獲邀與本校收生組成員會面。本校亦將於下週致電家長,確認已否收到有關會面通知如有查詢,請致電3159-4200與本校校務處聯絡。謝謝。

Rabbyluv 發表於 20-11-20 11:31
請問大家知不知道繼上星期五、六的  INTERVIEW  後,  幾時會有結果公佈 ??  謝謝 ~!!
...

Tomorrow. Good luck everyone!

回覆樓主:

Email 已出

收到email 好感恩有機會可以去到最後面見 真心覺得已經得左 冇諗過個仔過到

我哋都收到,好感動

回覆 kitkit89 的帖子

我拍完video 以為已經要game over, 仲諗總之唔拍慳返啲力,好彩有堅持,我今日收到都超級感動
不過感動完,其實final 係最難,400人得150位左右仲包埋哥哥爸爸去到lee 關差不多實有,其實機會率好低

Tang23 發表於 20-11-21 16:52

我拍完video 以為已經要game over, 仲諗總之唔拍慳返啲力,好彩有堅持,我今日收到 ...

去到哩一關對小朋友已是一個肯定

我地去唔到哩關,你地要加油!

去到呢個round已經好勁啦!我阿仔入唔到2nd round, 但
我覺得佢已超额完成

Tang23 發表於 20-11-21 16:52

我拍完video 以為已經要game over, 仲諗總之唔拍慳返啲力,好彩有堅持,我今日收到 ...

阿仔2nd in完話好難以為一定冇,400 揀150 其他全waiting? 有冇reject?

唔知不過我諗DB好難wait 到?應該只有spcc or 喇沙有機會搶走...個人認為

Tang23 發表於 20-11-21 21:33

唔知不過我諗DB好難wait 到?應該只有spcc or 喇沙有機會搶走...個人認為 ...

傳說中的聖喇拔

回覆樓主:

上年waiting 有3rd round

回覆 karenaleung 的帖子

即係要再in 多一round ?

Tang23 發表於 20-11-21 23:34
回覆 karenaleung 的帖子

即係要再in 多一round ?

如call waiting , 要再面見。
正取生就2nd round 後 (即今年度third round),收offer.  (上年冇拍片,兩round)

雲翩翩 發表於 20-11-17 08:32
我聽說舊生和宗教的10分,是final round 才計,所以first round應該係公平的,純看表現
...

請問final round Admission team 除咗校長外,另外仲有咩人?