用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBSPD 2nd round interview
樓主: kiaune
go

DBSPD 2nd round interview  

我地楝左廣東話interview,過程中完全冇考過英文。係咪對我哋啲水平好有信心(emoji)

laisan225 發表於 20-11-17 11:16
回覆 雲翩翩 的帖子

想問呢同學仔之間係咪主要都係用英文溝通?同埋會唔會特別多有錢的同學?

唔會特別用英文,但係會叫英文名
其實無啦啦唔會有人話你知佢屋企好有錢,但係相信間間學校都會有有錢人,小朋友讀書最緊要係找間適合佢讀,讀得開心嘅學校,何必理其他人有無錢

回覆 雲翩翩 的帖子

担心朋輩之間比較,咁細未必明,影响自信心

男仔最緊要好玩, 不會在乎各人背景, 仲有...DB本身最在乎小朋友的自信, 點會搞到自己無自信呢?!

laisan225 發表於 20-11-17 11:59
回覆 雲翩翩 的帖子

担心朋輩之間比較,咁細未必明,影响自信心

唔會無自信,我仔仔以前好內斂好靜,升小後只係返咗學一陣,而家自信爆炸 放心吧,DB真係好好嘅學校

kiaune 發表於 20-11-11 15:11
Hello, for those who went through the second round interview previously, would you mind to share the ...

傳說中:

家長限時答問題;

細路坐"轉轉" 椅.

係真既!

大家知唔知幾時1ST IN會出結果?

家長都要限時答問題?唔係話唔計分嗎?

cherrybaby21 發表於 20-11-18 02:04
家長都要限時答問題?唔係話唔計分嗎?
係限時,但我一開始dead air 左10秒好彩最後都收到offer.
但未收到offer前俾老婆...鵝死

rafaelbaba 發表於 20-11-18 11:21
係限時,但我一開始dead air 左10秒好彩最後都收到offer.
但未收到offer前俾老婆...鵝死 ...

介意分享學校問左你什麼問題嗎?

請問家長環節限時幾耐?係咪父母都要答?

retriever 發表於 20-11-17 13:32
傳說中:

家長限時答問題;
仔仔坐轉轉椅時,他有没有什麼東西做?他要回答問題嗎?

回覆樓主:

小朋友先做tasks, 之後請父母入房,限時答指定問題,有關教養問題,父母作答部分是不計分的!

小朋友坐在椅上等待,跟著一起離開

回覆樓主:

我們係爸爸一條,媽媽一條,只係答了幾句,超快。我都唔知自己答左乜,因為我都好緊張

karenaleung 發表於 20-11-18 16:57
我們係爸爸一條,媽媽一條,只係答了幾句,超快。我都唔知自己答左乜,因為我都好緊張
...

我地係爸爸兩條,媽媽一條,好似兩個夾埋2分鐘,夠鐘timer會響,我當時都好緊張,因為爸爸答得好好,搞到我有壓力 好彩無事。

三師會審真係好難忘嘅經歷,而仔仔竟然可以喺咁大壓力嘅情況下表現到自己,當時真係覺得就算無offer都已經老懷安慰

雲翩翩 發表於 20-11-18 17:48
我地係爸爸兩條,媽媽一條,好似兩個夾埋2分鐘,夠鐘timer會響,我當時都好緊張,因為爸爸答得好好,搞到 ...

我覺得三師好嚴肅。
事後,我問阿仔,佢話我們未入房前,三師好好笑容

家長嗰part唔計分咁應該都冇乜壓力吖

如果家長答案唔計分,點解仲要問呢?唔多唔小都會影響印象分?

According to schools website, result will be announced this Saturday via e-mail.

rafaelbaba 發表於 20-11-18 11:21
但未收到offer前俾老婆...鵝死 ...

你 deadair 已經好過我老公 答錯問題,佢完全問非所答

佢可能太緊張理解錯左題目,加上我之前brief 過佢d 大約問題/ 答案,佢就原裝將我brief過佢嘅答出來,但人哋根本唔係問呢樣嘢

所以都幾肯定父母答問題唔計分, 如果唔係我哋應該入唔到, 可能都係想大約了解下個家庭