用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBSPD 2nd round interview
樓主: kiaune
go

DBSPD 2nd round interview   [複製鏈接]

Has anyone attended interview in English?

My son mentioned there were 3-4 Math tasks, talking about weather, month, date. Writing his name in English and Chinese. Circling human body parts on the paper when teachers called out the body part (sounds strange, not sure that’s true (emoji)). Recognising words amongst clusters of letters and some game with A-B-C boxes where he had to pick a “special” object.

2 teachers and another boy waiting outside. He mentioned timer was there and tasks were quite tricky.

No Lego...(he was looking forward to that)

阿仔話有兩個老師IN,一個按電腦。形式好似蔡繼有咁,全程對電腦答問題。開頭有問叫咩名,同埋問佢今日IN呢間學校叫咩名。之後做TASK係好似一個故事咁,佢話係GRANDPA GOES PICNIC WITH HIS NEIGHBOUR,聽指示將PLASTIC OBJECT放喺D SHAPES上面同埋放GRANDPA RIGHT SIDE。跟住聽一段野,問左佢幾條問題,電腦叫佢LISTEN CAREFULLY。
唔知佢識幾多呀。貼紙係金色,但果段時間所有人都係金色。

我仔只記得一條問佢之前有無in過其他學校,同今日呢間有咩唔同

貼紙有關係? 佢出嚟貼左粉紅色貼紙
我小朋友話入到去老師問佢叫乜嘢名,之後聽一段野答問題,計時。
跟住又係聽嘢跟指示擺嘢
佢話佢做晒,但我聽落去就好似有啲難囉,都唔知係唔係🤔😒

回覆 AdrainChester 的帖子

我個仔就係話有一條題目要擺四個膠粒定係四個波上去佢淨係識兩個然後兩個唔識定唔肯定
老師就叫佢再嘗試下
佢就話最後係啱咗呢條係佢話覺得最難

不過好似冇乜問過錄音帶以外既問題

Btw 感覺上貼紙好似冇乜特別象徵

回覆 kiaune 的帖子

We are similar in Math questions: but it was asking how many sides for 1 square and 2 stars, mrs wong has 10 candies, she eats 3, how many candies left? how many corners for 5 circles and 4 squares in total, and categorizing letters ABC in different objects. My son picked G for gecko...
In our timeslot, 4 children with 2 gold, and 2 blue stickers

我仔好似面試完冇拿到貼紙😂

阿仔都有唔識,有問叫乜名,有一條問比較題,有一條問形狀,有用珠仔放去正確答案上邊,又有聽錄音答問題⋯⋯(阿仔話全部都有Timer限時作答)

回覆樓主:

去年貼紙係用來分組,所以人人有但不同顏色,1st in主要係考listening然後放棋子在答案上,外加問一條個人問題,一組輪住答一句。

kawaiiB 發表於 20-11-16 16:33
回覆 laisan225 的帖子

一樣n無人士

我地去年都係N無人士,入讀後覺得佢地真係一間好有心辦學的學校,大家good luck   

回覆樓主:

上年都係聽錄音,限時答題。我覺得考埋小朋友專注力。最後仲睇埋電視洗埋腦。我仔上年係冇問任何個人問題。

laisan225 發表於 20-11-16 16:20
回覆 kawaiiB 的帖子

都係~ 我都未必有佢地咁大胆,

如能入到final round , 是否舊生子女或siblings 已經冇話優唔優勢。小朋友表現係最重要。
我們N無,仲有好多N無,一樣有offer。咁當然都有係舊生子女,或哥哥已就讀的小朋友啦!

雲翩翩 發表於 20-11-16 22:43
我地去年都係N無人士,入讀後覺得佢地真係一間好有心辦學的學校,大家good luck    ...

可否分享一下db上年考了什麼?

karenaleung 發表於 20-11-16 23:03
如能入到final round , 是否舊生子女或siblings 已經冇話優唔優勢。小朋友表現係最重要。
我們N無,仲有好 ...

我聽說舊生和宗教的10分,是final round 才計,所以first round應該係公平的,純看表現

雲翩翩 發表於 20-11-17 08:32
我聽說舊生和宗教的10分,是final round 才計,所以first round應該係公平的,純看表現
...

噢!多謝你的資訊。我聽說的是第一round 計。是佔總分的10%。DB大概都係得一班是有關係,N無有實力的小朋友大有機會。

我上年都係N 無入DB 的,學校主要睇小朋友表現,專注、淡定,醒醒目目已好有優勢。

rafaelbaba    發表於 20-11-17 13:49

karenaleung 發表於 20-11-17 08:48
噢!多謝你的資訊。我聽說的是第一round 計。是佔總分的10%。DB大概都係得一班是有關係,N無有實力的小朋 ...

對,我見我仔班好像很多人也是N無的,所以真的不用介意背景

回覆 雲翩翩 的帖子

謝謝分享~
想問一下老師有無愛心? 即會唔會好嚴?同埋重唔重視閱讀?

我都想佢考到... 但見咁多ALUMNI ... 覺得機會無咁高啫

laisan225 發表於 20-11-17 09:45
回覆 雲翩翩 的帖子

謝謝分享~

老師好好,一啲都唔嚴,好casual, 小朋友返學好開心,至於閱讀,應該無乜學校會唔注重?

回覆 雲翩翩 的帖子

想問呢同學仔之間係咪主要都係用英文溝通?同埋會唔會特別多有錢的同學?

謝~
‹ 上一主題|下一主題