用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四仔發脾氣時,自己打自己
樓主: angel-papa
go

小四仔發脾氣時,自己打自己

ar_mak 發表於 20-11-19 09:13
性格開朗,讀書唔錯,運動唔錯,三樣夾埋有齊就唔算係簡單。可能呢個係以整個人生去計算,會係一個最佳位置 ...

呢3樣係需要有,亦好多人有。栽培小朋友,唔應該滿足於“佢考第一”,“佢奧數比賽攞獎”。呢d係當然係好,但亦只係一部份。

ar_mak 發表於 20-11-19 09:23
不過我好清楚呢個只係幻象。

今時今日,我拎出我當年既小學成績表,加上學校運動會既全場總冠軍獎牌。。。 ...

係你keep唔到 ,如果你16歲某樣運動係全港總冠軍,又唔同講法。

香港游泳的港隊女將,好幾個攞full scholarship去美國大學,都係大學recruit佢地,唔使煩報大學。

ar_mak 發表於 20-11-19 10:02
你講句KEEP唔到就緊係易啦~放棄係好容易,隨時都可以!

PS:有次踢D細路踢波打比賽,有個阿媽見個 ...

你講得啱,放棄從來容易。但如果有d嘢值得做,頂一頂捱一捱亦可以。

美國大公司好鍾意請名大學玩sports叻的畢業生,部份係鍾意佢地捱得刻苦訓練,又有team spirit。

回覆 ar_mak 的帖子

我都好現實,我希望佢感恩我地的付出,唔係講物質回報,就係要佢好愛父母。
有時我都會同佢講:「你就好啦,你父母咁錫你。」佢就係度笑

Jane1983 發表於 20-11-19 10:16
你講得啱,放棄從來容易。但如果有d嘢值得做,頂一頂捱一捱亦可以。

美國大公司好鍾意請名大學玩sports叻 ...
冇serious 玩過sport 係唔會體會到運動員心態,不過e加個個都請私人教練,同補習冇乜分別

ar_mak 發表於 20-11-19 09:16
拿,如果我同你講,我考全級15,咁你又考第幾先?到時就輪到係你比人話吃不到的葡萄是酸的。 ...

我會話你補習我看書,大家都是band 1, 到時都是睇彩數

MrBeast 發表於 20-11-19 17:58
冇serious 玩過sport 係唔會體會到運動員心態,不過e加個個都請私人教練,同補習冇乜分別 ...

而家父母係好肯栽培小朋友,但運動玩得精,同讀書一樣,唔係使錢咁簡單。

ar_mak 發表於 20-11-19 18:16
係我補習,你睇書,佢背經。然後一齊係天台跳落黎,你估識背經果個就唔使死咩~
佢可能會話:你兩個跳先,我背埋經先跳

Jane1983 發表於 20-11-19 18:35
而家父母係好肯栽培小朋友,但運動玩得精,同讀書一樣,唔係使錢咁簡單。
...
我覺得個過程才是重點,若樣樣都是教練安排,冇左自省的過程,會有些可惜。當然呢d情況唔會發生在top player 身上。

回覆 MrBeast 的帖子

點解唔會發生在top player身上?

Jane1983 發表於 20-11-19 20:42

點解唔會發生在top player身上?
我估去到那level 單靠教練唔足夠,落到場都要自己執生(雖然教練可叫暫停和或出術大聲叫),不過印象中我看agassi finding the right coach 都好重要,講到我都唔知自己想講乜

ar_mak 發表於 20-11-19 19:57
咁我都係一齊背經算勒,你自己跳~
咁我煲埋tenet, the queens gambit n the crown 3 先

都要睇個球手幾多歲,始終小朋友唔同大人。有d10歲好勁,過幾年就唔見影。
有時小朋友由8、9歲已經經常打比賽,一個星期練幾日。咁樣密集式訓練和比賽的生活,少d興趣都會burn out。