用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四仔發脾氣時,自己打自己
樓主: angel-papa
go

小四仔發脾氣時,自己打自己 [複製鏈接]

都唔係嘅!都係大家分享吓唔同嘅意見參考吓!☺️☺️ 多謝晒你哋嘅分享就真!

回覆 angel-papa 的帖子

佢聽你講完,唔打自己就好了。人人都有frustrated的時候,學懂如何面對和排解係好緊要。佢仲細,你地感情好,可以好好幫佢。
至於電子產品,呢個年代的小朋友好難唔用,睇YouTube亦有有益有趣的嘢,唔沉迷就得。但online game你就要小心,到大d,同學會約一齊打,日日到時候d細路好似賭仔三缺一等佢開枱咁,到時就麻煩

angel-papa 發表於 20-11-18 11:22
佢每次睇YouTube佢都有爺爺喺附近睇住,知道佢睇嘅唔係乜嘢不健康題材。佢都係鍾意睇人玩玩具,睇人哋切下 ...
潛意識下小朋友希望同同年紀小朋友玩,多過online game,如果係我就會諗下點樣偷天玩日,把握時機,調節好佢。

想及時加入用健康嘅活動,取待未來「過多」嘅online game佔用時間,就要打鐵趁熱。
對於認為打onlinegame有助發展stem嘅網友家長,大可以當我唔存在

ar_mak 發表於 20-11-18 16:40
你真係未見識過咩野叫做爛賭。

3缺1果陣,抽起成份索子,打3隻腳。

一個人爛賭,自己喪賭,係佢自己選擇,話知佢。但有d人成日約人一齊打,細路哥重視朋友睇法,呢d先煩。

你記唔記得我以前有呻我女打波無心練,浪費學費和時間。最近佢轉了態度,非常用心,進步很大。點解?inspired by a friend。見賢思齊!

ar_mak 發表於 20-11-18 19:08
我又未必咁睇喎。我個女打左兩年波,個個星期都係行行企企發下夢,一個鐘頭痾3次尿,唔係痾尿就番黎問我拎 ...

亦可能係coincidence,咁啱佢突破樽頸,又遇到一個打得精的朋友。我都唔敢講一定係咩因素。

ar_mak 發表於 20-11-18 21:14
我自己都係從細打波出身,知道球場係英雄地,知道球員只要受傷,起唔番身,就係立即換出搵人頂上,或者以後 ...

唔關打波事,我女一向算多朋友。佢性情比較好,無一般女仔的小毛病如小器、嫉妒或者講人是非。呢個係天生,有時我見佢對朋友的真心,我自問小時候都唔係咁高潔。

ar_mak 發表於 20-11-18 22:03
如果擺左你個女落女校呢?

PS:我係誠心咁去想聽下你意見。

我有偏見,因為我讀女校出身,見過唔少女仔的陰暗面。

我都人到中年,仲記得有d同學真係衰到不得了,做到好出面。我覺得果d女仔如果係男女校,有異性在,顧及形像,可能未必會擺明咁mean。

回覆 ar_mak 的帖子

又唔係去到欺凌咁嚴重。其實一個人性格開朗,讀書唔錯,運動唔錯,唔需要話去到首屈一指,都會聚到一班朋友。朋友多就無人會蝦你。
但你日常生活中,會見到唔少唔好的行為,唔少負能量,果d都會污染心靈。

你講到英雄地,係真的。成績叻,運動勁,當然會被同學讚賞。

Jane1983 發表於 20-11-19 07:51

又唔係去到欺凌咁嚴重。其實一個人性格開朗,讀書唔錯,運動唔錯,唔需要話去到首屈一 ...
小時能培養到eq/aq 比分數更重要

回覆 MrBeast 的帖子

其實都係 total package,分數係緊要,學生本份就係要讀好書。但除此之外,仲有好多嘢需要學。

Jane1983 發表於 20-11-19 08:43
回覆 MrBeast 的帖子

其實都係 total package,分數係緊要,學生本份就係要讀好書。但除此之外,仲有好多 ...
sure.  可惜很多家長都是分數行先,忽略eq, 高分低能

‹ 上一主題|下一主題