用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四仔發脾氣時,自己打自己
go

小四仔發脾氣時,自己打自己 [複製鏈接]

最近因為應付測驗,除咗學校功課之外,我另外再有比兩至三版練習佢自己做。嗰啲練習都係好簡單,純粹等佢記憶返之前讀過嘅嘢⋯ 佢自己一定識做⋯ 之後我放工返嚟俾我對答案再同佢溫習第二科⋯⋯。

之前我都有答應佢,如果佢係完成晒所有嘢嘅話可以俾佢玩15-20min Online game,之前佢都有試過完成也有俾佢玩。

不過今次佢欠一樣野冇完成到,所以我拒絕俾佢玩Online game⋯ 跟住佢就發晒脾氣,仲好肉緊咁,面都紅晒,自己揼自己個頭,揼唔夠,仲要自己打自己塊面 因為當時仲有爸爸和妹妹喺現場,我見咁嘅情形我拉佢入廁所,反正佢未沖涼就叫佢沖涼先,兼且我好認真又好冷靜咁同佢講唔可以咁樣傷害自己,咁樣傷害自己係冇好處⋯⋯也改變唔到而家嘅狀況⋯我講明就算佢咁做都唔會俾佢玩⋯講完之後就叫佢沖涼,冷靜下先!(其實我講緊嘅時候,佢都仲係面紅耳赤咁樣自己滅自己隻手

知道佢差唔多沖完涼,我就一路同佢抹身一路同佢傾,問點解有咁嘅行為,問佢係嬲緊啲乜,佢話自己嬲自己 (其實我都唔知信唔信好,可能係嬲緊我比嘅嘢佢做)。我就話你打自己都冇唔會代表嗰樣嘢完成左,不如慳返啲時間去做完成佢,咁咪好囉⋯⋯ 佢竟然答我話:「佢個腦話要自己打自己呀嘛!唔係我控制佢㗎!係個腦話要打佢啊!」 當時我都唔知點答佢,又覺得佢答得好似好合邏輯咁不過我就話,咁你叫返你嘅腦袋唔好自己打自己啦!因為咁樣係冇幫助⋯⋯

同佢傾吓傾吓先至叫做好啲! 冷靜返晒冇發脾氣⋯⋯

其實自己打自己呢個情形唔係第一次發生,不過多數都係達到唔到佢關於玩遊戲或者上網之類嘅要求,佢就會有咁嘅情況⋯

平日佢喺屋企其實都已經好自由,除咗有功課班返之外,其他時間係屋企佢都係玩同睇TV YouTube⋯ 我哋放假嘅時候亦都有帶佢出去玩,打下波!去吓街食佢鍾意食嘅嘢⋯ 我唔明白佢仲有啲乜嘢搞到好似好有壓力咁

我都唔知點做先至好⋯

3    0    0    0

如果學校功課多,你仲加嘢比佢做,要做得好晒,辛苦返學一日到晚先有15-20分鐘玩鍾意玩的嘢,真係好depressing。

你係好意幫佢,但都要睇佢心理健康。

Jane1983 發表於 20-11-11 15:34
如果學校功課多,你仲加嘢比佢做,要做得好晒,辛苦返學一日到晚先有15-20分鐘玩鍾意玩的嘢,真係好depress ...

我明白你意思,可是因為測驗嘅關係,學校功課每日都只係三至四樣。佢其實係好空閒⋯⋯ 功課都係留待功課班才做。佢2:30已經係屋企食完午飯,跟住一直都係空閒時間⋯等到四點幾先至上功課班⋯ 六點幾已經上完堂返屋企了⋯⋯#mouth:

我都係見測驗先至再比總共三版練習佢做⋯ 實際真係唔多⋯ 每版都係10題左右嘅問題⋯⋯佢真係做嘅話唔使一個鐘就做晒

回覆 angel-papa 的帖子

睇佢反應咁激,你都要適度調節。多d同佢傾計,始終打自己呢類屬自殘,唔係好健康,怕會escalate。

我都知道,所以我都有啲擔心⋯

angel-papa 發表於 20-11-11 16:42
我都知道,所以我都有啲擔心⋯

唔急在一時,試吓幫佢搵樣佢鍾意的運動,比佢宣洩壓力,同埋無咁易掛住打機。

如果你都鍾意玩,仲可以一齊玩,好親子。

angel-papa 發表於 20-11-11 10:28
最近因為應付測驗,除咗學校功課之外,我另外再有比兩至三版練習佢自己做。嗰啲練習都係好簡單,純粹等佢記 ...

又on line game,又TV YouTube ,日積月累好易沉迷。尤其YouTube,好易search 到不健康的題材。佢玩呢啲嘢嘅時候,有冇成年人在旁監管?
天助自助者,  別再怨天尤人

MNIF 發表於 20-11-12 13:33
我就你提供的資料,直覺告訴我問題係果15-20 分鐘online game.我不知道你仔玩甚麼類型遊戲?我覺得佢開始入 ...
我都覺

你信下佢,佢應該係嬲自己做唔好,尼d狀況下我會攬住佢話你打自己媽媽會好心痛。先愛錫再教導

如果你願意每日畀15或20分鐘小朋玩遊戲(實在唔算多),請唔好同成績/温習掛上任何關係,指定一個時間,準時開始,準時完結,玩完飲杯熱飲,休息5分鐘,投入返功課,完成後,畀半小時自由時間佢,希望家長持之以恆,自然會有改善。

最近因為應付測驗,除咗學校功課之外,我另外再有比兩至三版練習佢自己做。嗰啲練習都係好簡單,純粹等佢記 ...
就似你描述,我覺得你做得ok, 不過有家規時有時都要flexible, eg, 如已做了兩份,可以玩左先之後先完成第三份。不過發爛咋就不能容忍,otherwise 只會變本加厲,比著我就即時suspend online game 一星期(當然實際點做要看你自己家庭情況)。
至於打自己,你可能要深入了解一下,佢從那裡學到,你可先試下play along 佢個story, eg, 打完個腦覺唔覺得痛,之後講d乜⋯記住:子女好與壞,在乎溝通與關懷

ps, 小四比佢自己冲涼抹身la,同佢講識打自己應該沖涼冇問題la

比個example你... 你好努力返工, 你老闆先比$15你....

我覺得佢被人逼瘋了

Jane1983 發表於 20-11-11 17:25
唔急在一時,試吓幫佢搵樣佢鍾意的運動,比佢宣洩壓力,同埋無咁易掛住打機。

如果你都鍾意玩,仲可以一 ...

佢其實一星期都有幾日跟爸爸打波,每次都有個幾鐘頭,跟住又有佢喜歡玩嘅運動興趣班,所以運動應該OK嘅!只係佢一留在家中嘅時候冇嘢做就鍾意玩電子產品。

Mrs.Luckycat 發表於 20-11-12 16:51
又on line game,又TV YouTube ,日積月累好易沉迷。尤其YouTube,好易search 到不健康的題材。佢玩呢啲嘢 ...

佢每次睇YouTube佢都有爺爺喺附近睇住,知道佢睇嘅唔係乜嘢不健康題材。佢都係鍾意睇人玩玩具,睇人哋切下Lego新款咁

不過Online game就真係每次我哋都有睇佢玩,因為要有Password先開到

Galaxymommy 發表於 20-11-13 07:39
你信下佢,佢應該係嬲自己做唔好,尼d狀況下我會攬住佢話你打自己媽媽會好心痛。先愛錫再教導
...

我有攬住佢啊!同佢講我都好錫佢,唔想見到佢咁樣!果次之後,而家佢再冇咁樣自己打自己了

ABC-DAD 發表於 20-11-15 01:19
如果你願意每日畀15或20分鐘小朋玩遊戲(實在唔算多),請唔好同成績/温習掛上任何關係,指定一個時間,準 ...

多謝指教!我會記住!

MrBeast 發表於 20-11-15 19:21
就似你描述,我覺得你做得ok, 不過有家規時有時都要flexible, eg, 如已做了兩份,可以玩左先之後先完成第三 ...

其實平時係佢沖完涼自己搞掂㗎!不過我驚佢嗰次咁激動,沖涼嗰陣時會危險,所以喺門口等佢,跟住又見佢個身好乾燥,所以同順便同佢搽吓cream

bananaGi 發表於 20-11-16 11:41
比個example你... 你好努力返工, 你老闆先比$15你....

如果係好努力返工就係⋯⋯不過佢唔係⋯
佢係嗰種老細唔喺度偷懶,然後老細返咗嚟之後就谷晒一次過做晒所有嘢果種

angel-papa 發表於 20-11-18 11:51
其實平時係佢沖完涼自己搞掂㗎!不過我驚佢嗰次咁激動,沖涼嗰陣時會危險,所以喺門口等佢,跟住又見佢個 ...
所以我地塘邊鶴唔知細節背景最好都是唔插咀
不過既然講開,generally speaking 你唔會想比個意識佢發爛咋就會有人服侍
‹ 上一主題|下一主題