用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分問題
樓主: tttbbbmama
go

呈分問題   [複製鏈接]

elbar 發表於 20-11-12 00:08

或許自行

多謝你呀

等我參考下學校資料 驚個女 程度唔夠入(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

tttbbbmama 發表於 20-11-12 12:46
這間是(emoji)
一講人數,同話KL1的小學,就知啦……
真唔使擔心,安心大抽獎。想入直資,等7月派彩個日行過隔離再報名都未遲。

medicine 發表於 20-11-12 15:03
真唔使擔心,安心大抽獎。想入直資,等7月派彩個日行過隔離再報名都 ...

多謝你先 我係真心求教(emoji) 小四唔見人 唯有早早安排

7月 仲可以報直資嗎(emoji)(emoji)如果是 有邊間(emoji)(emoji)因我只知 現在開始(emoji)

tttbbbmama 發表於 20-11-12 15:06
多謝你先 我係真心求教(emoji) 小四唔見人 唯有早早安排

7月 仲可以報直資嗎(emoji)(emoji)如果是 有邊 ...
隔離個一間。派彩日就有唔少家長。同學排隊等入去交表。我估都係派得唔理想先去啫,即係B2A居多。KL1,隨便派一間都唔使去報啦(我自己係甘認爲)

tttbbbmama 發表於 20-11-12 14:57
多謝你呀

等我參考下學校資料 驚個女 程度唔夠入(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
不如比心機陪小朋友考好呈二啦. 坑真無謂哂時間... 大抽獎照睇都唔差喎又近

medicine 發表於 20-11-12 15:03
真唔使擔心,安心大抽獎。想入直資,等7月派彩個日行過隔離再報名都 ...

你估錯了!我囡讀呢間,呈一得154人,相信應該係舊嗰間

0411BB 發表於 20-11-12 16:26
你估錯了!我囡讀呢間,呈一得154人,相信應該係舊嗰間
舊個一間都係行過隔離(街)啫

slkk 發表於 20-11-12 10:55
回覆 mcl203 的帖子

男仔,成績一般,油尖旺區小學,如果在油尖旺區好多人爭,怕爭唔到,誇去九龍城區會較 ...

如現時是6年級生,或許自行首選 銘基

直資 - 聖保羅、港同 一試冇妨

medicine 發表於 20-11-12 16:57
舊個一間都係行過隔離(街)啫

隔離網好似都有兩間有16x人一級喎!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-11-12 19:36
隔離網好似都有兩間有16x人一級喎!

没,绝对没16X人一級。一間係18X人一間15X。
就算31網,其實都係只有一間有165人。並且是確定係之前所講的個一間。

前面的網友所講的是五年級的呈一人數,並不是四年級的人數。

medicine 發表於 20-11-11 12:45
KL1,B1生最差都有循X銘Y(足夠的B1位)。而自行來講,女仔,係4X至6X之間的某校生,本區來講,亦只有這兩 ...

我個女今年升中銘x,情況或者可以分享下。佢小學x崙,小4我都無緊,佢又焓下焓下,雖然英文全A,但只排4x幾。小5呈一排4x,小6呈二排21,老師估1C/2A邊緣人。自行報九真培道,疫情下無得面試,唔收。
老師們好好,話如目標係B1,循ⅹ難D,建議甲乙一報銘ⅹ,結果真係派左。有D同學成績排名好過我個女,但填QE、九真、聖瑪利,循x,最後派B2尾B3學校。愁左幾日,叩番到大坑東一饒尾女校。

JojoDad 發表於 20-11-12 23:58
我個女今年升中銘x,情況或者可以分享下。佢小學x崙,小4我都無緊,佢又焓下焓下,雖然英文全A,但只排4x ...
舊年同前年,都有所謂邊緣人(實際係B2)派到銘X。
你的情況類似(或者另一個可能,你的呈分名次比扣到大坑東女校前但年級排名卻后少少,此不表)。即你乙一(B2)入了B1C,而你的同學因爲沒乙一(填了QE等),從而連B2都派唔到,派B3,則講明該同學必然B2非B1c

medicine 發表於 20-11-13 00:20
你的情況類似(或者另一個可能,你的呈分名次比扣到大坑 ...
裏面所講的此不表的意思是你是B1c而同學是B2,即排名稍后但呈分稍前,實際係兩個不同Banding。

我個女今年升中銘x,情況或者可以分享下。佢小學x崙,小4我都無緊,佢又焓下焓下,雖然英文全A,但只排4x ...
如果乙2九真唔入,都幾肯定個位係校內排名前但呈分名次屬B2既學生。

王家爸爸    發表於 20-11-13 10:08
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

medicine 發表於 20-11-12 15:33
隔離個一間。派彩日就有唔少家長。同學排隊等入去交表。我估都係派得唔理想先去啫,即係B2A居多。KL1,隨便 ...

邊間隔離(emoji) 咩b2A

我理解是 如果小女是band 1 多數是派返band 1 但問題是夠唔夠band 1學位 對嗎 這區夠嗎 邊度有資料看(emoji)

我又唔明 如果成績好 2x 排名 學校都估是band 1 但點解又會派到咁後

我就係擔心這問題 派到 band 2 都好 一個唔幸運 band 2尾或3 我個女 一交小四叩門 我就驚(emoji) 仲要疫情有變 好多未知既野

驚叩門都難

但唔明點解派唔到QE st Mary

但st Mary 已有小學直升好少位 仲選擇既 (emoji)

medicine 發表於 20-11-13 00:23
裏面所講的此不表的意思是你是B1c而同學是B2,即排名稍后但呈分稍前,實際係兩個不同Banding。 ...

我又開始理解 即係band 1位未派晒 所以派到比band 2 生 對嗎

medicine 發表於 20-11-13 00:20
你的情況類似(或者另一個可能,你的呈分名次比扣到大坑 ...

看完都未理解到(emoji)

邊緣人 點會出現呢
不是band 1 a 1b 1C
Band 2 咁分嗎?

hkpapa852 發表於 20-11-13 08:08
如果乙2九真唔入,都幾肯定個位係校內排名前但呈分名次屬B2既學生。

唔明 (emoji) 意思是校內排名前 呈分名次都會前呀  但全港排就會是band 2嗎?

所以band 1學校派唔到 派了入band 2

咁如果本身是band 1就會派到九真嗎 我這樣理解對嗎

tttbbbmama 發表於 20-11-13 08:27
唔明 (emoji) 意思是校內排名前 呈分名次都會前呀  但全港排就會是band 2嗎?

所以band 1學校派唔到 派 ...

校內排名同呈分排名,因計算方式不同,相差有機會很大

係KL1只要係B1生,無可能會乙2入唔到九真
‹ 上一主題|下一主題