用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分問題
樓主: tttbbbmama
go

呈分問題   [複製鏈接]

tttbbbmama 發表於 20-11-11 17:36
這個我 唔太明(emoji)(emoji)(emoji)

可以細點咁解釋嗎

網上不時有分享甚麼利男或女,又不利男或女,係要睇情況的~

引落油尖旺,首先有間St Mary,佢哋應取走唔少B1位但又唔會去取走他校英中位,即係令本區他校B1生減少左,競爭自然細啲~

每個學生只可以取走一個B1位,當男生去選WYK和SFXC,就自然少咗人爭銘基和循道和QES,B1位係男女機會均等。利男不利女,除非本區男生先搶走晒銘基和循道和QES,男女校,又隨機號碼大部份係靚嘅,先可以空出WYK和SFXC嘅位,事實發生機會唔會大,令本區女生唔多夠B1位。QES都係女多男少,女生入唔到QES和油真,仲有循道和銘基呢,況且女生成績係比男生好~~~

tttbbbmama 發表於 20-11-11 18:23
報就一定報
但一交小四 就知 無望(emoji)
又唔一定無機,到報直資時呈二都出成績,小五成績重要過小四,主考老師識睇,盡報無妨,為自行面試做熱身都好。自行,睇呈分成績,教局成績次第,小四成績影響會更少。考好兩次呈分試先,唔好諗小四成績影響。

tttbbbmama 發表於 20-11-11 11:45

先謝謝你

樓主既然不介意band 1或band 2校嘅話,其實就唔駛太緊張,放輕鬆點成績可能更好。

我大女當年都係KL1天主教津校大校,成績一直都係級2X-3X。5年級第一及第二段考都仲係級2X,之後有國際學校取錄了,放鬆心情下呈一反而進步至級10內呢。

tttbbbmama 發表於 20-11-11 09:55
小女
小四第一次 考到 6x
小四第二次 考到4x

或許自行

1 坑真
2 聖鄧 / 銀禧 / 黃棣珊

直資 - 聖瑪加利 都不錯

elbar 發表於 20-11-12 00:08

或許自行

捨近求遠?六年過海返坑真?(先不論能否自行的問題)

有得抽SMCC/TLGC/QES都唔抽,然後求自行入跨區?就算抽唔中乙一,乙二三放循X銘Y,再全放B1即可收工。根本唔需要煩(又唔介意B1或B2,銘X放乙二幾乎穩入)。

tttbbbmama 發表於 20-11-11 20:07
我都會 但真係(emoji)(emoji)
自己諗諗:
只求早有offer早安心,會唔會帶嚟日後”早知就乜乜乜,依家點算?”既悔恨呢?

得到既安心通常都係短暫,但可能帶嚟既悔恨通常係長久既。

medicine    發表於 20-11-12 08:10
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

BHA 發表於 20-11-11 21:49
樓主既然不介意band 1或band 2校嘅話,其實就唔駛太緊張,放輕鬆點成績可能更好。

我大女當年都係KL1天主 ...
樓主就係尼一間……

回覆 mcl203 的帖子

男仔,成績一般,油尖旺區小學,如果在油尖旺區好多人爭,怕爭唔到,誇去九龍城區會較穩陣嗎?多些band 1尾 band 2 頭中學嗎?

slkk 發表於 20-11-12 10:55
回覆 mcl203 的帖子

男仔,成績一般,油尖旺區小學,如果在油尖旺區好多人爭,怕爭唔到,誇去九龍城區會較 ...

我估,邊緣人係監介位,誇去九龍城係有機會跌banding,油尖旺始終有兩間男校,油尖旺又唔算多強校。九龍城始終係大區,B1和B2中學都可以多選擇,問題係你要確定自己位置,B1或B2選校策略可以好唔同~~~

5星猩 發表於 20-11-11 20:40
又唔一定無機,到報直資時呈二都出成績,小五成績重要過小四,主考老師識睇,盡報無妨,為自行面試做熱身都 ...

但而家直資都開始報(emoji)‍♀️

medicine 發表於 20-11-12 08:09
樓主就係尼一間……

這間是(emoji)

hkpapa852 發表於 20-11-12 08:08
自己諗諗:
只求早有offer早安心,會唔會帶嚟日後”早知就乜乜乜,依家點算?”既悔恨呢?

都唔想 但疫情一嚴重就停課 有時 安安穩穩 就算

mcl203 發表於 20-11-12 11:07
我估,邊緣人係監介位,誇去九龍城係有機會跌banding,油尖旺始終有兩間男校,油尖旺又唔算多強校。九龍城 ...

我又唔太明 想了解下 咁如果banding 叻 跨區就有so

咁banding 1 普通咁band 1 b c 跨區就唔太有利 可以咁講嗎(emoji)(emoji)求指教

tttbbbmama 發表於 20-11-12 12:50
我又唔太明 想了解下 咁如果banding 叻 跨區就有so

咁banding 1 普通咁band 1 b c 跨區就唔太有利 可以咁 ...

一般來說,問題不大

tttbbbmama 發表於 20-11-12 12:46
但而家直資都開始報(emoji)‍♀️
等到,就等呈二成績出埋先入表申請。
等唔到,可以後補交畀直資都得。

tttbbbmama 發表於 20-11-12 12:50

咁banding 1 普通咁band 1 b c 跨區就唔太有利 可以咁 ...

唔係咁意思,我係指若係邊緣人,極端假設,係A區最後一位B1C生,跨去B區(較強區)可能會變成B2A生,而令學生選校優先次序唔同咗。相對,係C區最前一位B2A生,跨去D區(較弱區)可能變成B1C生~~~

若果某區嘅B1A或B1B生,跨區就應該唔會受影響~~~

elbar 發表於 20-11-12 13:07

一般來說,問題不大

謝謝你解答

5星猩 發表於 20-11-12 14:13
等到,就等呈二成績出埋先入表申請。
等唔到,可以後補交畀直資都得。

係呀 但我哋好遲先到出呈二成績(emoji)(emoji)

mcl203 發表於 20-11-12 14:19
唔係咁意思,我係指若係邊緣人,極端假設,係A區最後一位B1C生,跨去B區(較強區)可能會變成B2A生,而令 ...

謝謝你解答 又學識多樣野(emoji)(emoji)

真心多謝 大家用心解答我的問題 雖然平時都有上來看下問題 但有時到自己時 都唔太清楚 同有時 心情都有影響到 自己又要做到平常心 唔想增加女兒壓力 當無時發生 但當一想起要交成績表就想早早解決問題

感謝大家

明白到 可以都要拖到最後大抽獎 但希望小女 幸運 考到直資 或自行成功
因為小四張成績表 真的重要(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️仲要面對五大訴求 疫情(emoji)‍♀️ 小朋友都一樣成長中 感謝晒大家(emoji)
‹ 上一主題|下一主題