用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分問題
go

呈分問題  

小女
小四第一次 考到 6x
小四第二次 考到4x
小四 下學期 (從未試過)差1分合格 英文失手 不合格 無名次

平時一向8x-9x 小四成績表有分數看到

但小五疫情

小五五大訴求 學校取消晒第一 第二次都無考試 無成績

小五下學期 第一呈分
成續 全A 4x

想問 報學校有影響嗎

老師話 未計呈二 暫時小朋友已是band one 學生
大前題 都係好努力呈二

但報學校 間間直資都要小四成績表

如果呈二 keep 住 咁報津校 邊間中學好自行好

請大家幫忙

回覆樓主:

反而考慮英文能力。 band 1中學9成9係英文中學,
如果小學係英弱(合格邊緣 ),靠中數常科拉到係band 1生, 冇錯,呢一刻係可以抽入band 1中學,但係上到去英文中學係咪可以應付到呢!

kirstyau 發表於 20-11-11 10:40
反而考慮英文能力。 band 1中學9成9係英文中學,
如果小學係英弱(合格邊緣 ),靠中數常科拉到係band 1生 ...

先謝謝你
小女 平時 英文係最好
但個次都唔知發咩顛 作文離晒題
Listening 寫錯行
平時唔錯既問題 一次過出現晒(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️全部錯案 寫落了一格(emoji)(emoji)(emoji)

老師都話點會發生咁既事(emoji)

tttbbbmama 發表於 20-11-11 10:51

先謝謝你

英文一時失手 甘加油!要3次呈分keep係band1組別!

kirstyau 發表於 20-11-11 10:57
英文一時失手  甘加油!要3次呈分keep係band1組別!

真心多謝你先

但間間都要交小四成績表(emoji)(emoji)(emoji) 真的好擔心
個女 都知驚 考作文同聆聽時都話好緊張(emoji)(emoji)

唔知可以報咩中學好(emoji)

失手一次真的都好大影響(emoji)‍♀️(emoji)

tttbbbmama 發表於 20-11-11 09:55
小女
小四第一次 考到 6x/165
小四第二次 考到4x/165
165人,仲講埋係KL1網,好易估到邊一間小學啫……

自行,好似沒咩機會,叠埋心水等大抽獎啦——勁校入唔到,低少少未必制,即高不成低不就,只因抽獎仲大機會俾抽到心儀的學校。

medicine 發表於 20-11-11 11:40
165人,仲講埋係KL1網,好易估到邊一間小學啫……

自行,好似沒咩機會,叠埋心水等大抽獎啦——勁校入唔到 ...

先謝謝你

我問心想自行入 不一定要band 1 band 2都可以 但間間都要交小四 所以先想(emoji)(emoji) 讀一間舒服開心既中學 自信心 又開心 又無壓力(emoji)(emoji) 小朋友一向無補習 做好晒學校野 一向自律

但問題係間間都要交小四 咁自行無機(emoji)(emoji)真心求教

tttbbbmama 發表於 20-11-11 11:45

先謝謝你

似乎,樓上網友所提係現實情況~~~

自行,受追捧嘅英中係機會平平,如果小朋友能力OK,又未必有需要係自行階段自降求必入

直資,情況相若,二線直資無必要太擔心,想報就報,正所謂佢揀人時人亦揀佢,反為要考慮是否想讀。似乎,統一先係主力,始終統一由Banding和隨機號碼決先後~~~

加油!!!

mcl203 發表於 20-11-11 11:56
似乎,樓上網友所提係現實情況~~~

自行,受追捧嘅英中係機會平平,如果小朋友能力OK,又未必有需要係 ...

先謝謝你

直資又係要交小四

呈分只係小五 小六

但疫情關係好多都交小四

所以問心真的好想早早自行收

但又唔知邊間 可以

抽獎都係講運同成績 萬一派唔到 又要叩門 咪又係要交小四成績表。所以我先想早早安排 收了就算  唔想玩到叩門(emoji)(emoji)請教一下(emoji)

tttbbbmama 發表於 20-11-11 12:02
先謝謝你

直資又係要交小四
話收了就算,有沒心儀的學校?還係真係有學校肯收就去讀並將來不會後悔?

tttbbbmama 發表於 20-11-11 12:02
先謝謝你

直資又係要交小四

都係果句,佢揀人時人亦揀佢,二線直資,想報就報啦,起碼搵機會試下水溫先,亦無太大必要高估二線直資收生能力,亦非你能控制,盡做啦~~~

純論中學坊間成績,統一搏機會仍然係存在。要決定先係直資或自行求安心去自降,是否一個你認為嘅好選擇~~~

若果你真係想求1C/2A中學求安心,可以考慮下九真,循道,培道,甚或東區嘉諾撒~~~

直資就可以試吓匯基,李國寶,顏保玲,等等~~~

其實你如果有tofle junior or other english certifcates may help.

cafeva 發表於 20-11-11 12:22
其實你如果有tofle junior or other english certifcates may help.

先謝謝你

無呀 (emoji)(emoji)

mcl203 發表於 20-11-11 12:16

都係果句,佢揀人時人亦揀佢,二線直資,想報就報啦,起碼 ...
唔係個個人有你甘熟悉整個升中游戲玩法,所以亦沒策略或膽量去坦然面對統一派位,驚驚青青。

猶記得舊年有個post,話KL1的B1仔,安心等大抽獎入華仁。嗱,尼啲彌係有膽識有策略咯(當然都有運氣的成分)……

PS:樓主亦大可依樣畫葫蘆……

mcl203 發表於 20-11-11 12:16

都係果句,佢揀人時人亦揀佢,二線直資,想報就報啦,起碼 ...

多謝你(emoji)(emoji)

medicine 發表於 20-11-11 12:37
唔係個個人有你甘熟悉整個升中游戲玩法,所以亦沒策略或膽量去坦然面對統一派位,驚驚青青。

猶記得舊年有 ...

我唔想呀 做了可以做 選好可以選

因為我都知最後都係學校選擇
但間間都要交小四成績表

博到大抽當然好 博唔到點算

我都會報直資
真心求教

tttbbbmama 發表於 20-11-11 12:40
我唔想呀 做了可以做 選好可以選

真心求教
KL1,B1生最差都有循X銘Y(足夠的B1位)。而自行來講,女仔,係4X至6X之間的某校生,本區來講,亦只有這兩間津校有機會,係唔係真有必要提早入去?何不抽個孖辮子玩玩?反正沒得輸……

medicine 發表於 20-11-11 12:45
KL1,B1生最差都有循X銘Y(足夠的B1位)。而自行來講,女仔,係4X至6X之間的某校生,本區來講,亦只有這兩 ...

謝謝你 medicine

女仔 咁既成績 可以選邊間
(emoji)(emoji)求教

但一派唔到 一交小四(emoji)‍♀️(emoji)‍♀️

medicine 發表於 20-11-11 12:45
KL1,B1生最差都有循X銘Y(足夠的B1位)。而自行來講,女仔,係4X至6X之間的某校生,本區來講,亦只有這兩 ...

咁如果想自行會收 邊間機會大(emoji)(emoji)(emoji)

回覆 tttbbbmama 的帖子

小女正是呈一失手變成KL3邊緣人,自行冇份in,大抽獎入第一志願1A中學,小女同學自行入1C中學,事乎你敢唔敢博,同甘唔甘心~