用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報左幾多間小學
樓主: faiqiu
go

報左幾多間小學  

回覆 DengCK 的帖子

你講出我嘅心聲!

回覆 soksk88 的帖子

蘇浙正呀

soksk88 發表於 20-11-12 16:54
回覆 bonnieleong 的帖子

我承認我係報得多!其實有好多家長都係咁上下,只不過佢唔講出嚟你唔知嗟! ...

冇問題架,報多係你辛苦D,又要各樣預備同心理素質,佩服你⋯⋯我懶媽媽,我小朋友鵝我報得少(佢面試當去玩)

soksk88 發表於 20-11-12 16:52
回覆 kekeneko 的帖子

我有的offer好另類1.神召
神召指亞皆老街o個間? 好似得一班offer好少人, 你小朋友勁!

soksk88 發表於 20-11-12 15:01
報咗三十幾間, 3 x offer, 3 x waiting, 5 x reject (福小,SPB,TKL,Pui To,LMC), 4 x second in 中 (YW,DB, ...

吾駛理人地,應付到就得,我身邊大把報左幾間全reject ,又後悔報小左,又有大把報2至3十間。甘有誰對錯。
我都報2幾間架,今年明知係運氣同毅力遊戲,而我地雙職,能力上,神校明知参舆多,都想試米報,同反而可以選去吾去考。(暫時無撞過時間)囝次次開心拍片,次次開心去in.
暫3 offer(吾係神校), 4 waiting ,3 reject ,其他仲考緊或等result.

回覆樓主:

報左5間,見咗3間1間撞期1間仲未見。
現時有1間offer,1間waiting,1間second in.

我以為自己報得太少,原來算多
報了十二間,但間無offer 就係st Margret 最後一日報埋。

Dbs, spb, TSL, sfa, yw, cky, lmc, spcc, wkf, GT, 港同,st Joseph, st Margret,

呢個星期終於有SFA offer

Dbs, spb, spcc and TSL- 1st in 止步

YW, LMC, wkf 等緊2nd interview (就快in)

Cky 等入2nd in 的結果

GT , st Joseph 等緊final 結果

St Margret, 港同未in

jennylady 發表於 20-11-15 00:06
報了十二間,但間無offer 就係st Margret 最後一日報埋。

恭喜你

jennylady 發表於 20-11-15 00:06
哇...全部名校

回覆樓主:

細佬今年報7間,in 佐5間。

大仔當年報佐17間。全部無撞時間。

mechanics10 發表於 20-11-15 12:27
哇...全部名校
直資都係間間名校啦😅
咁你地報左乜?

Spb, spcc, dbs, yw 呢d叫比個機會自己個仔試下啦,都知機會渺茫

我報咗25間,15間直私,10間IB/國際,都算癲癲地
現有3 offers, 其他等緊消息
曾經十月份都收rejections收到懷疑自己育兒方針,好在小朋友慣哂面試後,好消息慢慢地來
宜家真正明白點解要報到一手都系
我教阿仔:勝敗乃兵家常事,仲覺得佢近來經歷多左成熟左好多

我哋報咗7間,有兩個offer , 兩個等12月interview, 3 間first in 行人止步

報得多真係有好處㗎, 我今日又多有兩個offer la,,,九龍真光 & 九龍灣 St Joe ..... 有返啲似樣嘅學校,個心真係鎮定啲......

報左25間,暫時有5間offer(都係二、三線,並唔係神校級)

仲有2間d等2nd in ,5間等1st in。

一有心儀offer就放左位了,希望其他小朋友都有機會入到心儀。