用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 RC 中文科內容
go

[小學] RC 中文科內容

聽朋友講RC pathway 3 的中文上到去會讀中國文學,要讀文言文?我小朋友現讀Year 3 的pathway 3,想請教用家,去到year 幾會學文言文呢?我擔心小朋友跟唔上,同埋唔明點解要教文言文呢?相對冇乜用咁?🧐🧐🧐

bilibala88 發表於 20-11-10 05:35
聽朋友講RC pathway 3 的中文上到去會讀中國文學,要讀文言文?我小朋友現讀Year 3 的pathway 3,想請教用家 ...

印象中只是初中學過一兩首詩詞和曲,另外就係桃花源記、楊修之死等文章。白話文可能較多,如一件小事、背影、城南舊事等。

到IBDP 的chi A, Standard level 無文言文;文學範圍是龍應台目送、三毛撒哈拉的故事、魯迅短篇小説集和一本翻譯小說。

小學家長通常好緊張中文成績,到中學又想轉讀Chi B避開公開試;其實以平常心面對啦,小學開始放手,吸收到幾多靠他自己,到高年班時讀A定B就睇佢自己做化。

Radiomama 發表於 20-11-10 07:45

印象中只是初中學過一兩首詩詞和曲,另外就係桃花源記、 ...

請問year 1係咪只分pathway 1 &2? Year 2就分1,2&3?中文老師上星期五話我小朋友去中高班,繁體字,即係Pathway 2?其實Year 1多數都會去繁體字班嗎?Thanks

littlebb2015 發表於 20-11-10 23:49
請問year 1係咪只分pathway 1 &2? Year 2就分1,2&3?中文老師上星期五話我小朋友去中高班,繁體字,即係P ...

Year 1 分三個pathway, pathway 1,2, 3, 而2和3學繁體,1就學簡體,pathway 1 通常會俾外國人學的!

littlebb2015 發表於 20-11-10 23:49
請問year 1係咪只分pathway 1 &2? Year 2就分1,2&3?中文老師上星期五話我小朋友去中高班,繁體字,即係P ...

現時初小的實際情況,我已脫節;大家可以善用3 way conference 向老師查詢。

大抵而言,初小的中文分CNL(繁體)、CFL(簡體);每年學生按評估會被再分班。CNL會慢慢再分A &B, 早年教材相近,之後會發現功課和測驗各有不同。

Thanks 開心c9

Thanks Radiomama