用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 補習費
樓主: Rich5
go

補習費  

IloveJJ 發表於 20-11-24 19:29

我用之前王家爸爸推介嗰本劍橋出既Grammar in Use,每日做 ...

謝謝介紹。
暑假都有叫仔每日一篇英文新聞,不過我估佢冇好認真睇,因為佢睇得好鬼快。 我覺得睇英文新聞可以等仔接觸多啲不同類型嘅詞彙,希望可以幫埋LS (英文讀)。
復課後都再冇時間睇新聞,亦睇少咗書。 不過最近行書局,佢揀咗本John Grisham,希望快啲考完試可以睇。

IloveJJ 發表於 20-11-24 20:24

好難淨係揾人教寫作,亦無熟人介紹,頭痕。

IloveJJ 發表於 20-11-24 20:22
鬼佬教已經勁啦!      咁你唔駛出去補啦!
我想問一下,NET教寫作都會睇grammar 的嗎 ...

我仔都係net teacher教,但睇唔睇grammar, 我覺得係視乎學校有冇比指引,而且教得好唔好,係視乎教師,不過,好處係英文夠純正就真。

IloveJJ 發表於 20-11-24 19:29

我用之前王家爸爸推介嗰本劍橋出既Grammar in Use,每日做 ...
我哋呈分試前P5 就係做呢本第一次需要2-4weeks to go through, 之後就越來越快,細女因為要考插班,P4做,來來去去幾次,依家grammar基本唔會錯。

S-Kwok 發表於 20-11-24 20:15
謝謝介紹。
暑假都有叫仔每日一篇英文新聞,不過我估佢冇好認真睇,因為佢睇得好鬼快。 我覺得睇英文新聞 ...
John Grisham ~~~~~~

我都超肉赤 阿囡中四

而家中文補大型補習社$740/4堂
英文私補每堂$900
數補中型補習$240/堂

學費$3500

IloveJJ 發表於 20-11-24 22:34
你意思是用2-4weeks就做曬全本?好快喎!一日做幾多?

印象中total 140 還是160 topic, 左右?有些易,有些很深。平均 一日 20-30 如果全日都用來做。 所以大概7個全日已經可以做完。之後溫習可以一日40-50,好快。 通常5-10 就break 一次。

你可以試下。intensive but very effective

醒目開學勳章

mcl203 發表於 20-11-24 19:00
EK資深會員分享,中小銜接英中唔會有問題,好易跟返的~~~
又嚟無縫銜接呀
都要睇下邊間中小同邊間英中嘅

bobbob 發表於 20-11-24 23:23
又嚟無縫銜接呀
都要睇下邊間中小同邊間英中嘅

咁又無講到咁仔細喎,仲要細分乎?~~~

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 20-11-24 20:22
鬼佬教已經勁啦!      咁你唔駛出去補啦!
我想問一下,NET教寫作都會睇grammar 的嗎 ...
有幾勁?家陣好似無乜邊間冇net喎
個個唔同style,不過通常唔會點執grammar,反而關注寫作內容或reasoning多啲

醒目開學勳章

b3410 發表於 20-11-24 23:20
印象中total 140 還是160 topic, 左右?有些易,有些很深。平均 一日 20-30 如果全日都用來做。 所以大概7 ...
勁喎

IloveJJ 發表於 20-11-24 23:26
嘩,超高效率!      
佢一個topic有幾個練習,我只係叫佢一日做一個topic, 不過已經好 ...
佢哋幾個都捱到,反而我自己做N多次已經開始有時考試前,識得自己拎出來溫習一下。

唔使寫出來,讀出來快好多,就係你自己要幫手對答案,辛苦

醒目開學勳章

mcl203 發表於 20-11-24 23:26
咁又無講到咁仔細喎,仲要細分乎?~~~
分123abc不特止,神校仲有神中之神,問你c未?

medicine    發表於 20-11-25 08:06