用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 補習費
樓主: Rich5
go

補習費  

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 20-11-24 14:40
車,你係都補中文啦!
我仔補嗰啲幫唔到學校成績既,佢由細到大都有補英文,但都唔係幫學校成績,我係為佢 ...
就係so far覺得讀晒學校啲嘢已經過到骨,但見個個都補,唔補好似好蝕
咁你細仔有冇補?

Rich5 發表於 20-11-9 16:34
我2女數學和英文也有私人補習,其實每月費用也幾貴,你們補習老師每小時收費多少?會請什麼學歷的和在那裏 ...
我女 去小型4-6人內的補習社 , 補三科係同一補習老師
當時收費880/4堂
好難排到個位, 佢hku law 畢業

bobbob 發表於 20-11-24 14:30
你仔讀英小無理由英文唔掂,衰乜嘢?

小學英文冇問題, 可能小學對grammar冇要求,佢詞彙都ok,所以一直我都覺得冇太大問題,咁多年老師都讚佢寫得好,亦不時有佳作比同學睇/登年刋佳作。
但依家G7上學期寫persuasive writing同letter of thanks, persuasive writing 喺points 同 表達能力上唔理想,points 我覺得佢太主觀,相信呢樣同佢係ASD有關,思考以自己為出發點。 另外,grammar 亦冇刻意去留意運用是否正確,好多時佢用complex sentence, 但就冇注意前後句嘅grammar/tenses 是否運用得啱。

反而letter of thanks就冇大問題,10/12, 老師話佢結尾太rough, 仔話佢冇時間寫,所以唯有求其結尾。

IloveJJ 發表於 20-11-24 15:49
你哋一向writing唔理grammar?鬼佬教法?
我哋grammar 佔好多分,差不多1/3,係重災區,就算comprehension ...

學校差唔多小六先開始會刻意更改作文內嘅grammar ,寫作主力想法。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 20-11-24 14:52
如果你認為學校既野夠,而佢又表現得好,的確係唔需要去補。
我自己對LS英文無信心,總覺得考試高分都唔等 ...
你即係target英文要去到native咁嘅level?咁要轉去is先得。
我只要求同鬼仔鬼妹溝通到,將來寫essay無問題就得,而家響學校絕大部分時間要用英文,老師有正統地教grammar及寫作,應該唔難達到我嘅要求

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 20-11-24 15:06

小學英文冇問題, 可能小學對grammar冇要求,佢詞彙都ok,所 ...
grammar唔難執,通常錯多幾次就學識,反而寫嘢要有point先難,唔同作故事可以天馬行空,對文筆要求亦高,唔可能一下就寫得好,要比多啲時間浸

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 20-11-24 17:27
咁又唔駛native, 無可能啦!要native就一開始已經唔係返一般劵幼津小LS  

我仔學校都有教grammar ...
唔係程度高,係我要求低
其實可能去邊間都差唔多

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 20-11-24 15:57
學校差唔多小六先開始會刻意更改作文內嘅grammar  ,寫作主力想法。
...
我哋去到小6都無乜執grammar

IloveJJ 發表於 20-11-24 17:32
其實grammar 自己做練習就得,我仔小學一直都錯到七彩(asd唔專注細節),我又要求佢做考試以外既練習(我 ...

睇到進步大家都會好開心。

趁仲係初中,早日搞好啲gramma, 對日後寫作同睇書都會有幫助。

咁係咪淨做grammar exercise?
點做法?一日一篇? 有冇推介?

bobbob 發表於 20-11-24 17:33
我哋去到小6都無乜執grammar

升到中學就好大問題

bobbob 發表於 20-11-24 17:32
唔係程度高,係我要求低
其實可能去邊間都差唔多

EK資深會員分享,中小銜接英中唔會有問題,好易跟返的~~~

S-Kwok 發表於 20-11-24 13:18
我想幫阿仔揾中、英作文,真係唔係好掂。
本來中文已經唔係好掂,升到中學,要求高咗,真係...
英文以前都o ...

改返先原來我誤會咗,大家不同學校。我見仔個班G10,都好多有5的英文writing,基本都native English,可能同班French boys.不過我地唔係原校小學升上中學。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 20-11-24 17:37
你又係鬼佬學校?我仔一有長答作文已經勁被人改grammar
佢兩個初初grammar嗰part 係0分! :laug ...
邊有米讀鬼佬學校
係鬼佬教就真

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 20-11-24 18:01
升到中學就好大問題
我哋中學要求唔高,so far 還可