用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 補習費
樓主: Rich5
go

補習費  

IloveJJ 發表於 20-11-25 22:08
自己去睇會好啲,不過如果藍色覺得深,做紅色都無所謂呀,打好基礎嘛!

我仔做數都係有時唔識呀,就算佢 ...

佢都系一星期補數一次,佢遇到吾識照做既,根據佢自己理解去做,錯左返來佢會補習時一次過去問,功課佢就好少話吾識做,新學果幾科比較多話吾明,上年聽佢講數學老師有俾電話佢班人話吾識可以問,但個女話無乜人會問,佢前兩年都少講,但今年新學果幾科,可能上堂少,先上左幾堂就UT,由奇系phy,佢就成日有講了,S1 2D副科佢話有睇書有背就可以,但現在果D,佢話又要識運用又要背喔,佢Ut炒左phy同chem,佢話phy吾明老師講乜,溫左好耐也不合格,咁我咪又請左個姐姐跟下呢幾科一星期兩小時,咁佢應該第日想修bio同Chem,但佢又驚phy拖低佢總成績,佢就話三科都補埋,呢個系佢自己要求,升中以來雖然話成績不是好好,但吾合格都系一次半次咁,今次UT炒三科,可能自己驚

elvisBB 發表於 20-11-14 07:46
補習費今年我都好貴。F.3
中文650/4堂
英文online 200-300/hr 牛津、McGill都有,Oral 同writing

英文online 上,可否pm 我資料,謝謝

IloveJJ 發表於 20-11-25 22:41
咁佢即係無預習?

佢應該系無,我估,但佢好多時上完課后佢又成日睇反本書,有時D網課視頻,我見佢會重復睇,我問佢做乜系咁睇,佢就話吾系好明,佢要睇反老師點講,之前D科學都系,佢成日睇書同上網睇實驗,佢就話吾明要睇吓咁…中西史地理,Ls呢幾科都系考前先背,佢吾上心的

IloveJJ 發表於 20-11-25 10:20
全部贊成呀!

我都係咁諗,所以我諗住大仔儲夠底子,我會去搵啲writing班學寫專業啲。你女呢方面(litera ...
Cambridge writing可以試試呢個,免費。
https://writeandimprove.com/?utm_source=series&utm_medium=email&utm_campaign=learner-homework

elvisBB 發表於 20-11-14 07:46
補習費今年我都好貴。F.3
中文650/4堂
英文online 200-300/hr 牛津、McGill都有,Oral 同writing

deleted

你地個個都補,我好似唔補好似損失咁。唉,真係要嗎?

IloveJJ 發表於 20-11-26 19:46
你又嚟?
咁你仔係咪已經夠叻?係咪唔洗囉!

唔係叻,一般1/3咋,我見佢跟得上就没理啦,但你地個個都補,好似norm.唔平衡啊

bearbear2003 發表於 20-11-26 19:23
你地個個都補,我好似唔補好似損失咁。唉,真係要嗎?
阿囡不用出去補習,但佢唔識可以問我。我有時亦會引導佢思考。係佢私人導師。
因學校考得又多又深,佢又想考得前,我又想佢初中打好底,趁機教導佢,因學校老師好參差。

瑩希媽媽 發表於 20-11-25 22:27
佢都系一星期補數一次,佢遇到吾識照做既,根據佢自己理解去做,錯左返來佢會補習時一次過去問,功課佢就 ...

我以前都係讀理科,自己會買physic和Chem 練習,唔識可以睇答案,會更加明白書本理論。選擇題要做吓,更加可以刺激多方面思考,平時有做吓可以加快閲卷速度,答題技巧。考試亦唔會唔夠時間做。

阿囡就算初中,我亦買science練習給她,因書本好快讀完,考試前佢會拿來做,學校考試有十幾版,如果唔做吓先,真係好難高分。只係睇書,佢唔覺自己有問題唔識。就算佢早有準備,又快手之人,之前考試都係剛夠時間做。

bbc2018 發表於 20-11-27 08:20
我以前都係讀理科,自己會買physic和Chem 練習,唔識可以睇答案,會更加明白書本理論。選擇題要做吓,更加 ...

因為佢剛接觸呢幾科,而且只上了幾堂課就考,加上佢Ut其實得20分鐘,考試應該有一小時,佢昨天上完phy返來,佢話上堂一起做練習,老師話系咁做,無解釋的,叫自己反去睇書,咁佢咪話反屋企又研究一排咁,不過佢自己覺得吾想修依科,應該就無咁落力讀的,依家成日好有自己的做法,吾系話叫佢點佢就肯點,佢咪成日話俾D時間佢自己摸索下點讀

bbc2018 發表於 20-11-27 08:11
阿囡不用出去補習,但佢唔識可以問我。我有時亦會引導佢思考。係佢私人導師。
因學校考得又多又深,佢又想 ...

我覺得補習系睇反佢自己需唔需要,有人吾識去補,亦有想更加叻去補,其實大部分人主科去補,D副科如果自己識教,佢間中都系有D吾明有人問下就吾需要出去補副科。D學生真系吾會主動話喜歡補習,肯定都系覺得吾掂或家長要求才會去

瑩希媽媽 發表於 20-11-27 09:04
我覺得補習系睇反佢自己需唔需要,有人吾識去補,亦有想更加叻去補,其實大部分人主科去補,D副科如果自己 ...
其實各施其法
有人出去補,有人自己教,有人靠自己讀。

或者根據唔同科目mix埋,找對方法,就會成效好。

bbc2018 發表於 20-11-27 09:12
其實各施其法
有人出去補,有人自己教,有人靠自己讀。

咁如果自己識教好好多的,好少話靠學校或自己可以取到好好成績,有都係好個別,反正找岩佢自己既方式就可以了,聽到好多高中的都是自己約同學一起補,不再是止意家長安排

瑩希媽媽 發表於 20-11-27 08:40
因為佢剛接觸呢幾科,而且只上了幾堂課就考,加上佢Ut其實得20分鐘,考試應該有一小時,佢昨天上完phy返來 ...

學校中一考試已經個半鐘,每間學校要求唔同,我亦聽過有學校上年中一science只係考半小時。阿囡學校功課少,佢已經養成測驗、考試前自己做吓練習的習慣。
佢自己對science亦越來越有興趣和信心,今次test都考得好,希望出年可以更加好適應中三分開三科的課程。

中三成績會影響選科,如果佢肯,私補可以單對單一次過教理科的科目,因為聖誕後已經要考試,其實中三課程教咗的不算太多,容易追,老師亦有機會教到佢讀書方法。(只是提議)

bbc2018 發表於 20-11-27 09:25
學校中一考試已經個半鐘,每間學校要求唔同,我亦聽過有學校上年中一science只係考半小時。阿囡學校功課少 ...

練習是你幫她挑選還是佢自己買呢?佢小學時我都會幫她買練習的,但升中后我都吾識睇佢D嘢。亦吾知邊D練習岩佢做?