用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 補習費
樓主: Rich5
go

補習費   [複製鏈接]

瑩希媽媽 發表於 20-11-27 09:17
咁如果自己識教好好多的,好少話靠學校或自己可以取到好好成績,有都係好個別,反正找岩佢自己既方式就可 ...
其實如果到了高中,幾個同學大家都係讀書人,一起溫習,study group 我覺得效果好過補習添。所以囡F5想試住一學期Dorm, 可以和同學一起溫書,我都支持佢。

不過也可能果時只係啩著玩

朋友仔讀DB,之前住學校,玩倒癲咗,最後考DSE,被捉返屋企溫書,最後入醫科。

觀察一下成效先。

同大家分享單攪野事件

話說前日星期三早上孩子UT Maths, 咁佢星期二晚真係好用心亦好勤力睇 Maths 補習阿 Sir 錄影 video 溫習 Maths 及練習部計數機啲 program 點按, 點知夜晚十點幾孩子部計數機俾佢按到死機!!!!!

當時孩子即刻試吓 WhatsApp 補習阿 Sir 求救, 我就即刻大叫 C6 求救睇吓 C6 識唔識得 trouble shoot 部計數機, 另一方面孩子亦 WhatsApp 問學姊學妹第二朝借計數機 (因為同級係同日同時UT Maths 的)

結果:
- 雖然 C6 係 IT人, 但佢唔識整計數機
- 孩子學姊學妹當日亦要考 Phy 等科要用計數機
- 補習阿 Sir 之後有覆孩子, 錄音教佢按邊個邊個掣, 孩子跟阿 Sir 按幾個掣又真係攪掂修復到.

嗰晚,真係嚇得孩子及我一額汗

呢件事後, 孩子考DSE 時要預備 2 部計數機? 而我, 亦無想過夜晚十點幾補習阿 Sir 肯回覆補習學生求救事件

瑩希媽媽 發表於 20-11-27 09:28
練習是你幫她挑選還是佢自己買呢?佢小學時我都會幫她買練習的,但升中后我都吾識睇佢D嘢。亦吾知邊D練習 ...
練習是我幫佢買,重質不重量,佢有需要的chapter又會選適合的來做。就算問題型的題目,佢亦不用條條作答,只係叫佢集中思考題目究竟問緊乜,怎樣apply已有的理論去解答。所以其實好快睇或做完,只係重覆睇書本,阿囡會好悶。佢覺得已經識啦!而且理科比較注重理解,唔同題目,可以有更多啟發

IloveJJ 發表於 20-11-27 09:47
自己睇書係好重要的,肯自己睇書,其實好多都會明。

我有朋友個女又係有啲科唔明,結果佢媽教佢,我問佢 ...

我由她四年級開始就無跟過數學了,我以前讀書時數學都差,小學時如果睇反本書都應該教到,吾睇就好似完全吾識咁,中學呢,佢英文書,我仲加無睇咖,雖然我吾識,但有時睇功課我見跟書D練習多數做岩的,佢考試又吾高分,多數6x几分,我問佢,佢就話考試難過跟書練習好多,咁佢補習時,佢話阿sir叫她做深D才可應付考試

小時了了 發表於 20-11-27 09:35
同大家分享單攪野事件

話說前日星期三早上孩子UT Maths, 咁佢星期二晚真係好用心亦好勤力睇 Maths 補習阿  ...

我阿女有時都會九點十點求救阿sir,阿sir都會解答她佢有時一題數諗好耐,成日諗到好複雜諗吾到我又吾识教

小時了了 發表於 20-11-27 09:35
同大家分享單攪野事件

話說前日星期三早上孩子UT Maths, 咁佢星期二晚真係好用心亦好勤力睇 Maths 補習阿  ...

我都買左兩部計數機,佢有次小測D數完全錯晒,後來老師發現她計數機不知較錯左咩模式,之後老師教她點樣整反,佢自己都吾知自己錯左模式,果次都係考試前小測發現的,如果考試佢計D數咪全錯

IloveJJ 發表於 20-11-27 10:41
數學已經係最難跟書就明既科,其他科仲易。
不過睇你之前講既書,似乎你學校揀既教科書麻麻,咁真係响EK搜 ...

佢數學書好似同你仔一樣的,吾知有無記錯,中史書就佢學校自己老師都話吾好,其實我無睇佢數學書,吾知內容系乜,反正女話書D練習吾難的,佢考試時多數長答十分八分一題果D,吾識諗好耐,浪費左時間又吾夠時間做咁

IloveJJ 發表於 20-11-27 10:52
我記得你分享過中史係睇咗都唔明,英文又係。而呢兩本都同我搵到好多學校用既唔同。其他我其實唔知。
...

英文應該吾關事啊,好多學校都用佢本書,佢前兩年都無講的,系今年個外籍教,同埋之前聽A班個同學家長講話難我先去問佢,佢就話系,同佢覺得做得少,個外籍吾使佢地點做,佢自己都覺得文法要操

IloveJJ 發表於 20-11-27 11:21
純粹我個人要求,我唔喜歡配教科書既Grammar ,唔夠全面。你唔係話佢睇完本練習都唔明嗎?
我覺得一本好書 ...

佢通常例如考一二單元,grammar就會做左一二單元咁,今次佢話做左少少,無對答案,咁我就話咁你點知自己對定錯,佢話考試又吾會出一樣既,佢考前會溫下本練習果D句式例句果D,到時考試時自己靈活變通,本練習每課前面系有解釋有例句,佢睇左后,佢照做,咁佢吾會全對,都有錯咖嘛,老師又無解釋時佢咪吾明點解系咁咯。佢做果時系按佢自己理解去做,如果老師有對反講反,佢應該吾會話吾明,點解D人話要多做,佢栽睇可能系明,應用起上來又同她理解有分別

IloveJJ 發表於 20-11-27 11:21
純粹我個人要求,我唔喜歡配教科書既Grammar ,唔夠全面。你唔係話佢睇完本練習都唔明嗎?
我覺得一本好書 ...

呢個系岩,系吾夠全面,佢話考試有時會出D老師完全無講過的,今次咪有題5分取1分,佢話老師無教過,佢補習阿sir話果題出得好,話正式英文文法,吾會似港式果,我吾知佢講乜,佢做全面D可能就吾會失呢D分

IloveJJ 發表於 20-11-27 09:43
讀一讀就醫科,咁佢原本都應該係好成績吧?
緊係,成績唔好都入唔到DB

b3410 發表於 20-11-27 09:30
其實如果到了高中,幾個同學大家都係讀書人,一起溫習,study group 我覺得效果好過補習添。所以囡F5想試住 ...

係呀!以前讀書無補習,屋企無人識教,又唔敢問老師。Amaths就算買有答案的練習,學校練習亦有些唔識和考試沒有把握,好在有位好同學一齊溫書,我唔明佢教吓我,指點吓我,會考A maths最後都拿A。反而佢失手拿B

‹ 上一主題|下一主題