用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問持英國護照申請英國大學, AGENT 說他會收不到佣金 ...
go

[英國] 請問持英國護照申請英國大學, AGENT 說他會收不到佣金

請問持英國護照申請英國大學, AGENT 說他會收不到佣金所以要另行收費3 千元
大家有遇到同樣情況嗎?

回覆樓主:

不如自己申請,過程都不是太難!自己交UCAS application fee就OK!

王家爸爸    發表於 20-11-9 20:53

lucia6119 發表於 20-11-9 15:23
請問持英國護照申請英國大學, AGENT 說他會收不到佣金所以要另行收費3 千元
大家有遇到同樣情況嗎?

同你交 local or international fee 有無関係?如果你交international fee, 是否agent 也收唔到錢?

lucia6119 發表於 20-11-9 15:23
大家有遇到同樣情況嗎?
唔明點解小朋友唔自己申請。我小朋友都係自己上 UCAS 搞掂,我只負責俾錢。

不如自己搞啦, 不難.

肯定唔會,我同另外一個從來都冇被要求額外收錢。

JVC2002 發表於 20-11-9 17:46
不如自己申請,過程都不是太難!自己交UCAS application fee就OK!

請問各位知唔知,我仔在英國y13,而家要填UCAS,但個香港Agency, 成日都話要比個account 佢入去睇吓選邊幾間大學,又話可以同間大學打招呼!.........但我又唔係太信囉!請問各位知唔知點解? 佢會唔會話比大學知,係agency 介紹,想收agency fee呢?

bmw123 發表於 20-11-14 11:36
請問各位知唔知,我仔在英國y13,而家要填UCAS,但個香港Agency, 成日都話要比個account 佢入去睇吓選邊幾間 ...

你仔在uk讀緊Year 13,是自己開 UCAS account? 如果係,我唔覺得有需要比agent 插手。舉例,你報5間,這agent 本身有跟3間聯繫,佢可能提議你轉走另外兩間,揀佢手上其他有聯繫的,到時入左,佢可以跟那大間傾agency fee。

自己一手一腳攪UCAS啦,easy。

請問各位知唔知,我仔在英國y13,而家要填UCAS,但個香港Agency, 成日都話要比個account 佢入去睇吓選邊幾間 ...

我孩子去年這時候攪ucas, 有一間香港agent都話幫我孩子跟一跟佢的申請,我推左,因為我做左功課,睇左佢公司的書仔,內只有一間大學係我孩子要報的,仲要係第5個選擇,排到最後的選擇。我唔想佢局限左我孩子的選擇,我唔比agent處理。加上,在英國讀Year 13的,真係有足夠能力自己在ucas申請,加上英國的中學有哂報大學的支援。

你有無簽委託書?無佢應該無得收

poonseelai 發表於 20-11-14 12:20
你有無簽委託書?無佢應該無得收

暫時什麼都無簽! 只是那個agency,是當初介紹入現在讀緊嘅英國中學。

TTEE1819 發表於 20-11-14 12:13
我孩子去年這時候攪ucas, 有一間香港agent都話幫我孩子跟一跟佢的申請,我推左,因為我做左功課,睇左佢公 ...

明白! 但如果到最後,5間都無什麼offer, 請問又可以點做呢?係唔係要等到5-6月,先再申請呢?還是到時再搵agency?

bmw123 發表於 20-11-14 12:44
明白! 但如果到最後,5間都無什麼offer, 請問又可以點做呢?係唔係要等到5-6月,先再申請呢?還是到時再搵 ...

如無offer, 之後可經clearing 申請

TTEE1819 發表於 20-11-14 12:13
我孩子去年這時候攪ucas, 有一間香港agent都話幫我孩子跟一跟佢的申請,我推左,因為我做左功課,睇左佢公 ...

明白! 但如果到最後,5間都無什麼offer, 請問又可以點做呢?係唔係要等到5-6月,先再申請呢?還是到時再搵agency?

回覆樓主:

thankyou !

bmw123 發表於 20-11-14 12:44
明白! 但如果到最後,5間都無什麼offer, 請問又可以點做呢?係唔係要等到5-6月,先再申請呢?還是到時再搵 ...

你孩兒要好清楚自己的成績,一定在5間內揀一間「穩入」的大學,即成績一定meet到的大學。

TTEE1819 發表於 20-11-14 13:11
你孩兒要好清楚自己的成績,一定在5間內揀一間「穩入」的大學,即成績一定meet到的大學。
...

唔該晒你! 慶幸,成績都可以! 個人覺得應該無乜問題,不過個agency 成日嚇q我,又話乜乜,又話柒柒,又話到時考唔入,任何人都幫唔到等.......
所以我都諗過比唔比佢啫!

bmw123 發表於 20-11-14 12:55

正如另一家長講,你可以經clearing再申請。

又或者你可以考慮另一個方法,唔洗一次過submit 5間大學,可以一齊submit, 又可以分開submit.

以我孩子為例子,佢在oct submit左第一間,nov submit 第2第3間,nov尾已收到其中一間的offer,conditional offer內的grade 降低左2個grade, 一定穩入的,所以我孩子在submit第4第5間大學,係非常進取,完全唔擔心成績跌左而入唔到任何一間大學。但你孩子要好清楚自己的成績,因為有時中學的predicted grades唔一定百份百準確。

bmw123 發表於 20-11-14 13:23
唔該晒你! 慶幸,成績都可以! 個人覺得應該無乜問題,不過個agency 成日嚇q我,又話乜乜,又話柒柒,又話 ...

佢成績掂,又自己處理到,你信佢,放心交比佢啦。

TTEE1819 發表於 20-11-14 13:24
佢成績掂,又自己處理到,你信佢,放心交比佢啦。

唔該晒