用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 【視頻】有升學顧問指查詢海外升學人數增約一倍 以英國 ...
go

【視頻】有升學顧問指查詢海外升學人數增約一倍 以英國最.

http://news.tvb.com/local/5fa6c90f335d19bf38433780

有中小學校長指,本港各區學校都出現退學潮,情況一旦持續,回歸後的「縮班潮」或會重現。

每年都會有學生為到海外升學、四出「探路」。在旺角這個海外升學展覽就吸引不少學生和家長到場。

中六學生黃小姐指:「因為想體驗不同文化,英國發展不錯,又有朋友在那裡。」

中學學生家長文先生表示:「(香港)有很多爭拗,讀書就讀書,政治考慮因素不要太多。外國(升學)能讓眼界更開闊,而且教育制度都好些。」

有升學顧問指,今年查詢海外升學人數較往年增加約一倍,其中以英國最受歡迎。

海外升學顧問公司行政總裁李植寧說:「因為BNO有不同(新簽證安排)。另外就是英國的大學、中學、小學會願意取錄多些香港學生,相信到2021年入學量可以倍升。」

有校長就指出,近期本港各區中小學都出現退學潮,過去一般退學率約為百分之二,今年就有百分之三,當中有學校由8月至今已收到十多封退學信。

資助小學校長會名譽主席張勇邦稱:「社會動盪及不安都造成退學原因,譬如紀律部隊子弟。我們都有收到訊息,擔心在香港的學習,寧願回內地就學;有些可能工作關係在內地工作,就直接回內地讀書。」

張勇邦擔心本港流失學生的情況若持續,再加上跨境生不來港讀書,最差情況下,有可能會重現回歸後的「縮班潮」。

回覆 elbar 的帖子

可能,教師們也跟上移民潮.

我都話多人出国,就係有人唔信。咀硬無用,过海外留学果边睇尐帖多到呢~就感到幾熱鬧。

Osiana    發表於 20-11-10 18:43

Yanamami 發表於 20-11-9 21:42
我都話多人出国,就係有人唔信。咀硬無用,过海外留学果边睇尐帖多到呢~就感到幾熱鬧。 ...

物以類聚,人以群分,不同群組,講極都唔會明

Yanamami    發表於 20-11-9 23:50

我都話多人出国,就係有人唔信。咀硬無用,过海外留学果边睇尐帖多到呢~就感到幾熱鬧。 ...
我信啊,因身邊及不過途徑都聽到不少個案

部署或準備移民的親友都俾想像中多。

akys 發表於 20-11-10 14:50
根本有人只係願意相信佢想相信既野,而唔係現實。

poonseelai 發表於 20-11-9 23:16
佢地唔會唔明.
不過係阿叻啲frd "我唔知! 我唔識!我唔信!我睇唔到!" 咁啫。

我朋友仔,同老婆走咗啦, 2公婆都係英国讀書返來既, 外家俾埋錢去英國買樓, 聽講外父外母會賣埋樓,跟住去.
另一個, 因疫情推遲一年, 出年先出國讀.

October. 發表於 20-11-10 17:14
我朋友仔,同老婆走咗啦, 2公婆都係英国讀書返來既, 外家俾埋錢去英國買樓, 聽講外父外母會賣埋樓,跟住 ...
我中学老友都賣楼走,佢地两公婆甚至無係外国留学过或生活过,我服得五体投地……俾我会好驚,人生路不熟,朋友都無個……

Yanamami 發表於 20-11-10 17:32
我中学老友都賣楼走,佢地两公婆甚至無係外国留学过或生活过,我服得五体投地……俾我会好驚,人生路不熟, ...

識得幾個家庭都無乜去過歐美加澳呢d 國家,依家就話帶埋仔女趕住走走英國。  

Yanamami 發表於 20-11-10 17:32
我中学老友都賣楼走,佢地两公婆甚至無係外国留学过或生活过,我服得五体投地……俾我会好驚,人生路不熟, ...
係我,我都冇勇氣。其實,我覺得香港人好勇,我女有個朋友,單身一個女仔自己歐遊一個月,好佩服。之前EK有網友話,香港年輕人沒咩離港見識(大概意思),我即刻諗起,幾多香港BB已坐飛機四圍旅行。

October. 發表於 20-11-10 20:03
係我,我都冇勇氣。其實,我覺得香港人好勇,我女有個朋友,單身一個女仔自己歐遊一個月,好佩服。之前EK有 ...
我大女19歲那年一个人去菲律賓潛水,担心到我死(人質事件陰影未除,又惊海盜)……咁啱印尼仲地震,我幾惊有海嘯……佢去完番黎,竟話感覺比想像中安全。反正佢去果幾日我有得震無得瞓~

Yanamami 發表於 20-11-10 21:16
我大女19歲那年一个人去菲律賓潛水,担心到我死(人質事件陰影未除,又惊海盜)……咁啱印尼仲地震, ...
你女幾大膽, 潛水喎仲要一個女仔,好勁!

October. 發表於 20-11-10 22:49
你女幾大膽, 潛水喎仲要一個女仔,好勁!
佢自己飛到去果边,有个係果度做義工既朋友join佢既,不过两丁友都係好大胆。

October.    發表於 20-11-11 12:39

我識得不少人走夾唔透,但不是全部去英國,有澳洲,加拿大及美國。

去澳洲的老友,當地畢業,入籍后回流香港,接手部份家族生意,然後創業,幾成功,有社會地位,為老婆仔女,都係即走。

有97年前的 brain drain 感覺,當年的朋友離開香港有些唔捨得,而且留些後著,現在走嘅,對香港完全冇留戀,他們覺得香港市被玩完了!

Yanamami    發表於 20-11-12 18:32
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

poonseelai 發表於 20-11-9 23:16

我要不少睇唔到嘅,係自己冇能力移民,或者知道自己移民出去都生存唔到,留低是其中選擇。

亦有朋友移民上大灣區退休,幾個都係單身,或者冇子女,希望他們選擇正確。他們將香港單位大轉細,或者賣走一個,然後大灣區置業,努力開户口,申請身分證,學用手機支付,都好勵志。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 20-11-12 18:31
我識得不少人走夾唔透,但不是全部去英國,有澳洲,加拿大及美國。

去澳洲的老友,當地畢業,入籍后回流 ...

好多人話放長双眼睇而家走既人,無幾耐係外国撈唔掂咪又係仆番黎香港,不过大概佢地唔記得果时走既,再番HK揾食,香港仍然係97年前既香港。而家真正係此-时唔同彼-时了……移民对中年人確實係好大挑戰,但細路同後生,好快適應同融入。為左佢地係應該走。上輩走难落黎仙都唔仙亦生存到,仲开枝散葉,無理由而家既人攞住旧錢,有学识有技能反而生存唔到……最大障礙係心态。

akys 發表於 20-11-10 14:50

全世界都爭人材及資金,除了香港政府不珍惜香港人材。

當年居英權真係幫助香港穩定,現在真係無形中趕你走。

ch581    發表於 20-11-16 22:00

ANChan59 發表於 20-11-12 18:37
我要不少睇唔到嘅,係自己冇能力移民,或者知道自己移民出去都生存唔到,留低是其中選擇。

亦有朋友移民 ...
無仔女去边落脚都無所謂啦,自己开心就可以了。