用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大學生鍾意住宿舍定出去租屋住
go

[英國] 大學生鍾意住宿舍定出去租屋住 [複製鏈接]

宿舍同租屋費用差多遠?
   1    0    0    0

waiyan2000 發表於 20-11-8 18:46
宿舍同租屋費用差多遠?

宿舍一定貴啲囉, 同埋有啲大學只係guarantee第一年有位。
但係有啲大學宿舍會包早午晚餐,亦都會有人清潔,同埋保安係會做得好啲,就會安心啲。

summerhotel1 發表於 20-11-8 18:50
宿舍一定貴啲囉, 同埋有啲大學只係guarantee第一年有位。
但係有啲大學宿舍會包早午晚餐,亦都會有人清潔 ...

所以好多外來大學生會租屋住?

好多大學都只係畀 Year 1 入住,之後都要自己搵屋。而且搵屋一定平過住大學宿舍,講緊可能係超過 2000 鎊一年嘅差距。

不過大學宿舍近上課地點、安全、通常有飯堂,一定有維修服務。部份宿舍可能有埋清潔。

回覆 waiyan2000 的帖子

我女在 student. Com 度揾外边的宿舍的,你可以了解下~ 豐儉由人,有平有貴~

醒目開學勳章

Siuchoi 發表於 20-11-9 09:12
回覆 waiyan2000 的帖子

我女在 student. Com 度揾外边的宿舍的,你可以了解下~ 豐儉由人,有平有貴~ ...
阿仔都係出面自己搵宿舍,因疫情關係唔想同人share,搵左studio,有獨立廁所同廚房仔,價錢仲平過學校的宿舍

回覆 LWLM0804 的帖子

我女都係~ 因為疫情關係,好多宿舍都大減價, 我女住studio, 原本要169 per week, 現在139咋~

waiyan2000 發表於 20-11-8 18:46
宿舍同租屋費用差多遠?
大部分學生都唔會鍾意住 hall of residence,尤其係鬼仔,租近市區既屋,方便玩。
‹ 上一主題|下一主題