用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福小,陳守仁,黄錦輝,林文燦有2nd,大家會點選擇? ...
樓主: christinecm
go

福小,陳守仁,黄錦輝,林文燦有2nd,大家會點選擇?  

islz 發表於 20-11-13 18:09
雖然申請安排個人認為跟一般小學不同。不過福建小學設施幾好嘅,有360課室。

都幾體貼,片中2:30左右,估 ...
你最尾果句係想幫福小趕客?

DengCK 發表於 20-11-8 13:27
放棄LMC, 沒有中學;放棄福小,國情班;TSL vs WKF, Wkf稍勝(一條龍)。真是要搏神校升中,一條龍都可以 ...

福小冇國情班喎(emoji)
邊個扼鬼你...

islz 發表於 20-11-11 10:15
正正經經TSL再考中學啦...

LMC同WKF差不多, 一條龍都叫可以.

好多細佬妹都唔收,冇offers....

konew720 發表於 20-11-14 14:12
福小冇國情班喎(emoji)
邊個扼鬼你...
佢自己網頁寫,文化及國情課

islz 發表於 20-11-13 18:09
雖然申請安排個人認為跟一般小學不同。不過福建小學設施幾好嘅,有360課室。

都幾體貼,片中2:30左右,估 ...

係呀,好多消防、懲教、海關、警察嘅小朋友讀緊。

真係要諗清楚適唔適合自己屋企,同想小朋友接受咩教育。

我當初揀佢都係因為英小同小班教學。讀local school,但2個小朋友而家係屋企都係用英文溝通,資源亦真係好多,好多關愛。

DengCK 發表於 20-11-14 14:20
佢自己網頁寫,文化及國情課

哦~
文化科,教下萬里長城、鳥巢、二十四氣節、中國節日、詩、詩人、弟子規咁...

回覆樓主:

投陳守仁一票,英語課程設計好,可以揀第三種語言讀,近年學校也更重視中文,校長有heart,學校包容,升中成績也很不錯。

konew720 發表於 20-11-14 14:24
係呀,好多消防、懲教、海關、警察嘅小朋友讀緊。

真係要諗清楚適唔適合自己屋企,同想小朋友接受咩教育 ...

啱呀,千其諗清吾好阻住有心讀既人,吾好個6年話人地教到佢仔女熱愛認清中國文化又吾like.
我好想囝入到,可惜入吾到二面……
佢地資源超豐富,勁多support去支援學校各方面發展。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

Burtbe 發表於 20-11-14 19:27
啱呀,千其諗清吾好阻住有心讀既人,吾好個6年話人地教到佢仔女熱愛認清中國文化又吾like.
我好想囝入到 ...
唔鍾意中國,但又要留响中國地區範圍住同讀書,唔知為乜

SK921 發表於 20-11-14 21:17
唔鍾意中國,但又要留响中國地區範圍住同讀書,唔知為乜

司馬昭之心

請勿偏離主題,如涉及任何政治討論,請移玉步到親子王國時政擂台,謝謝合作。

討論左校時拉埋政治黎講係無可避免嘅事, 始終呢堆學校喺香港人心目中形象深入民心

雖然有幾間都開始行比較國際化同新派嘅路線洗底, 但對於一部份香港人黎講都係一聽到個名就避之則吉

我覺得網友都很克制,沒必要屏蔽。。

「左治五世」中學:漢華、培僑、香島、勞校(勞工子弟中學,前稱旺角勞工子弟學校)及福建
宜家呢個時代,其實藍校需求很大。。
供應完全跟唔上

我讚同並支持福小, 認為多警員子弟就讀品格會比較易掌握.
學校可以專心培養小朋友學術都要屏蔽?

islz 發表於 20-11-16 12:04
我讚同並支持福小, 認為多警員子弟就讀品格會比較易掌握.
學校可以專心培養小朋友學術都要屏蔽?
...
冇錯, 香港警察多次被政府高官同埋法官稱讚品格高尚, 誠實可信, 佢地嘅子女一定可以繼承佢地父母咁崇高嘅品格, 絕對支持希望下一代品學兼優嘅去馬

Azzurro 發表於 20-11-16 11:42
我覺得網友都很克制,沒必要屏蔽。。

「左治五世」中學:漢華、培僑、香島、勞校(勞工子弟中學,前稱旺角 ...
[宜家呢個時代,其實藍校需求很大。。 供應完全跟唔上]呢句真. 我真係識人由九龍塘(早前上晒新聞嗰間)嘅小學轉走去上述學校. 一來新學校有一條龍中學成績唔錯, 二來真係頂唔住舊學校部分老師......

回覆 ok3 的帖子

邊間九龍塘學校?