用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 轉北區網是否明智
go

轉北區網是否明智 [複製鏈接]

本身大埔,如果係band2生,我見北區適合我孫女嘅Band2校比大埔多,想自行揀北區中學,但見EK話北區Band1生吾夠Band1位,會揀Band2A嘅中學,咁自行係未好大機會吾得?假如自行真係吾得,最後只好靠大抽獎,所以想索性轉北區網,橫掂大埔亦有位俾北區,咁係未穩陣啲?請指教,謝謝!
   1    0    0    0

1.通常都話北區唔夠Band1位,不過剛剛升中一這學年而言,反而好多人都話夠,包括當時鄧顯校長都話夠。真係是否夠位,可能要等大抽獎才知道。不過北區而言,好的中學,無論Band1抑或Band2,我個人覺得較大埔好。
2.大埔借畀北區大抽獎學額,剛剛升中這一年反而較去年少。
3.北區Band1C-2A 中學通常指馬錦明、廖萬石,其中原因是因為兩間有英文班。至於其餘Band2中學,小朋友升中前班主任就講過有部份都算2A,例如粉嶺救恩,不過EK,甚至我就覺得未必,家長可能要花點時間了解求證。
近一兩個月北區各中學都陸續有升中簡介會,不妨了解下

nillnill 發表於 20-11-8 10:39
1.通常都話北區唔夠Band1位,不過剛剛升中一這學年而言,反而好多人都話夠,包括當時鄧顯校長都話夠。真係 ...

明白,謝謝寶貴嘅意見   已報了北區粉嶺救恩及馬錦明的簡介會,到時會再了解多啲。

其實自行都可以考慮沙田,起碼位多啲,質素好啲。

foxli 發表於 20-11-8 12:09
其實自行都可以考慮沙田,起碼位多啲,質素好啲。

沙田都會考慮揀一間自行搏下。雖然話位多,但見好多外區嘅人都喜歡入黎,競爭都吾少,同埋轉吾到去沙田校網,單靠甲部會好冒險,所以唯有向北觀望。

estw 發表於 20-11-8 01:32
本身大埔,如果係band2生,我見北區適合我孫女嘅Band2校比大埔多,想自行揀北區中學,但見EK話北區Band1生 ...

全北區因跨境生多,聽說這區小學今屆已一致由3次呈分試改為2次。

現在北區在呈分上與其他區不同。北區中學當然迎合到北區小學改變的呈分安排。

但外區小學跨區自行報考北區中學今年不知有冇影響?

你要有backup plan,萬一在簡介會或21年1月問了北區中學今年自行只優先收北區小學,你便要自行留返在大埔或去沙田。

想問你大抽獎會留番在大埔或轉校網(跟住址)? 如轉校網,今年第一批在12月份開始已要向就讀小學申請(要有住址証明正本和副本)。

tpmon 發表於 20-11-8 14:14

全北區因跨境生多,聽說這區小學今屆已一致由3次呈分試改為2 ...

跨境生呢個問題真係好關鍵下   小學响大埔,住址响北區。

個個都想逃離大埔,以前幾間會考年代嘅出名中學真係情何以堪⋯⋯

高達紅色 發表於 20-11-8 14:45
個個都想逃離大埔,以前幾間會考年代嘅出名中學真係情何以堪⋯⋯

正所謂世事常變,我睇返我女年代嘅中學,以前B2,而家升左做B1,相反曾經係龍頭,家陣竟然變左尾。又以沙田直資黎講,以前培基,林大輝係非常容易入,而家卻要有B1成績先有機會。

高達紅色 發表於 20-11-8 14:45

大埔區現在只得迦密柏雨(Band 1A)一間在入讀3大和讀學士%,可以拍得上外區Band 1A中學。當然在新界東和北,比它更強的有鄧顯和曾肇添。

estw 發表於 20-11-8 14:57
正所謂世事常變,我睇返我女年代嘅中學,以前B2,而家升左做B1,相反曾經係龍頭,家陣竟然變左尾。又以沙 ...

正如恩主教和羅定邦20年前也是強的Band 1校,現在.....

大埔救恩以前也是最好的中中,現在也被圓玄二中和何郭佩珍超前好多。

北區粉嶺救恩和馬錦明,可能真的比大部份大埔Band 2 好(除了Band 2A 恩主教是英中較好)。

tpmon 發表於 20-11-8 15:10

正如恩主教和羅定邦20年前也是強的Band 1校,現在.....

由強轉弱,會吾會同由5組別改為3組別有關?

estw 發表於 20-11-8 17:23
由強轉弱,會吾會同由5組別改為3組別有關?

不關事,因為以前屬於強校時已經改為3個組別。

我估問題是:-
1) 早十幾年讀小學人口減少,收不夠學生,有些中學資源減少。
2) 大埔某時期Band 1生減少了,好的大埔學生大多集中最top 幾間小學。變成強小學越強、弱小學越弱。大埔舊墟兩間小學畢業生誇區讀中學好像越來越強。
3) 強的誇境生入晒大埔最top 幾間小學讀,他們升中未必在大埔。
4) 某時期恩主教的策略收多了同教會的聖心較多學生,有些可能不是Band 1生也收了,令質素下降,要有一段時期才能完全改善。
5) 有些中學停留舊時代,有些則努力爭取改善Banding。

因金猪年(2007年)開始出生率上升,恩主教收生質素有改善,未來或會上返Band 1。

nillnill    發表於 20-11-8 23:04

而且而家啲banding 資訊很多,成績好嘅就只會追dse 成績好嘅中學…

高達紅色 發表於 20-11-8 18:32
而且而家啲banding 資訊很多,成績好嘅就只會追dse 成績好嘅中學…

是,EK 這個平台出了hkpapa852、greenapple1093等這些大紅人,用較客觀的data 分析(Quantity),比到很多有用中學Banding 資訊給各會員。

高達紅色 發表於 20-11-8 18:32

其實我最想知邊間B2/3嘅校風好,對一啲非讀書材料嘅學生都能夠因材施教,注重品格培養,指引當走嘅路。可惜,似孚DSE成績係同校風掛勾,難道讀書多等如品格高?

estw 發表於 20-11-8 19:28
其實我最想知邊間B2/3嘅校風好,對一啲非讀書材料嘅學生都能夠因材施教,注重品格培養,指引當走嘅路。可 ...

有些是要自己去心儀學校附近留意中學學生的行為,這方面不可以懶。

EK可能包含較多Band 1中學資訊。部份Band 2和Band 3 中學,未必有會員有認識該中學的經驗,不夠担亂答害了你。

你有些位不能假手他人,要自己親身觀察該中學(如聽講座)和學生,感受該校校風。你也可上中學的網頁和看吓校務報告了解吓。

nillnill    發表於 20-11-8 23:05

tpmon 發表於 20-11-8 19:45

有些是要自己去心儀學校附近留意中學學生的行為,這方面不可 ...

明白架,以前做在職媽媽,資訊又冇而家咁發達,根本冇時間亦吾識去研究咁多,聽老師講話好就填囉,結果真係好後悔。而家做全職婆婆,發現原來網上咁多資訊,呢半年日日爬EK,網上搜集資料,又去過一啲中學門口觀察,可惜而家小學得半日,少左中午食晏時間觀察學生嘅機會,不過都大概知道情况,所以點解我寧願揀粉嶺救恩都吾揀番本區救恩。

estw 發表於 20-11-8 20:13
明白架,以前做在職媽媽,資訊又冇而家咁發達,根本冇時間亦吾識去研究咁多,聽老師講話好就填囉,結果真 ...

我父母唔識幫我選中學。

我自己聽鄰居老點,選了間自己程度未到的Band 1中學讀,年年考由尾數上剛好升到班。選錯了中學,令我中學時有點自卑。所以選合自己Banding 的中學很重要,可能反而令成長更有自信心。

tpmon 發表於 20-11-8 20:43
我父母唔識幫我選中學。

我自己聽鄰居老點,選了間自己程度未到的Band 1中學讀,年年考由尾數上剛好升到 ...

升到班已經好勁
‹ 上一主題|下一主題