用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖母小學 vs 培道小學,真係唔知點揀
go

聖母小學 vs 培道小學,真係唔知點揀 [複製鏈接]

女女學術唔強,活潑好動,我地想佢接受嚴厲少少嘅管教。

兩間距離差不多,都係要搭校車。

培道比較貴,有經濟壓力。

又考慮到升中九龍城比黃大仙好好多…………其實黃大仙讀小學,係咪升中選校都可以揀其他區?

到底我揀邊間好 感激萬分,我不斷諗,諗足一日,真係唔知點揀
   2    0    0    2

回覆 HKYB 的帖子

同你情況相似,我覺得環境同校網上睇培道優勝,但學術上聖母應該好D。土瓜灣校網D學校咁勁,怕讀培道會欠缺競爭能力。但黃大仙校網又唔掂,真係各有長短好難簡。

豬脾 發表於 20-11-8 03:44
回覆 HKYB 的帖子

同你情況相似,我覺得環境同校網上睇培道優勝,但學術上聖母應該好D。土瓜灣校網D學校咁 ...

點算丫豬脾
培道對我女黎講,我驚太happy, 令佢無乜推動力……對佢太包容,我女會變本加厲…………
還是唔好理升中住? 我地暫時計劃將來出國讀書,但今日唔知聽日事,亦未諗幾時比佢去
請問你知唔知升中可唔可以揀其他區? [/s

回覆 HKYB 的帖子

升中可跟屋企地址校網或小學校網

豬脾 發表於 20-11-8 18:29
回覆 HKYB 的帖子

升中可跟屋企地址校網或小學校網

屋企地址都唔太好

豬脾 發表於 20-11-8 03:44
回覆 HKYB 的帖子

同你情況相似,我覺得環境同校網上睇培道優勝,但學術上聖母應該好D。土瓜灣校網D學校咁 ...

九龍城個校網係大區,無必要太個聚焦於某些強校嘅升中表現,本區banding嘅1/3Band1生還是不少的~~~

HKYB 發表於 20-11-8 18:30
屋企地址都唔太好

升中有自行和統一兩部份,統一又分甲乙部,自行30%係全港自由行,統一甲部係減除自行和留班位之後,嘅10%係全港自由行,統一乙部係睇小校所屬校網或學生住址~~~

mcl203 發表於 20-11-8 18:52
升中有自行和統一兩部份,統一又分甲乙部,自行30%係全港自由行,統一甲部係減除自行和留班位之後,嘅10% ...

Icic!!
即是同升小玩法一樣~感謝指教

HKYB 發表於 20-11-8 00:46
女女學術唔強,活潑好動,我地想佢接受嚴厲少少嘅管教。  

兩間距離差不多,都係要搭校車。

九龍城升中校網較優

但聖母有直升中學(85%入到),中學又係資助,不過得係waiting, 如果waiting 到都會take

sandra1004 發表於 20-11-8 19:10
九龍城升中校網較優

我擔心女女學術唔夠強,即使在九龍城升中,都係中下級學生,有幸派入強校,都跟唔到
我暫時諗法係聖小學術應該都唔差,如果成績唔錯,博聖母書院或者到時考其他。只擔心佢成績差,留在黃大仙區…………不過如果佢成績差,九龍城區都死啦

happy2115 發表於 20-11-8 19:14
但聖母有直升中學(85%入到),中學又係資助,不過得係waiting, 如果waiting 到都會take
...

聽聞waiting都大機會最後有offer

HKYB 發表於 20-11-8 19:31
我擔心女女學術唔夠強,即使在九龍城升中,都係中下級學生,有幸派入強校,都跟唔到
我暫時諗 ...

如果你前提假設係你囡囡學術完全達唔到band2,咁呢條題都好難答。
而家先幼稚園你冇辦法知你嘅小朋友學術好唔好, 太早下定論可能局限咗佢嘅發展
我就好盲目甘認為自己個女有無限可能
好羨慕你已經有a考vsb校嘅煩惱
我手上仍然一個offer都沒有
希望幸運女神都會眷顧我囡囡
升小路上,共勉之

sandra1004 發表於 20-11-8 19:36
如果你前提假設係你囡囡學術完全達唔到band2,咁呢條題都好難答。
而家先幼稚園你冇辦法知你嘅小朋友學術 ...

我唔係肯定女女學術一定唔得,因為我係果啲寧願女女在二線學校考中上,都唔想女女入名校排在中下   我唔係進取型嘅媽媽

HKYB 發表於 20-11-8 19:41
我唔係肯定女女學術一定唔得,因為我係果啲寧願女女在二線學校考中上,都唔想女女入名校排在中下  ...

如果係決定唔到嘅情況我會問用家意見
因為畢竟讀六年書嘅係佢自己
不過我會好中立甘介紹兩間唔同嘅學校
由佢自己去因應自己嘅喜好決定
喺交自行表格嘅時候我都係咁樣問自己個女想去邊間學校交自行表格
我個女考小學都提出咗意見例如佢唔想咁多功課,唔想過港島搭太耐車,唔想讀單一性別學校, 所以我考嘅學校唔多就係因為而加入咗佢嘅意見
當然到咗叩門階段可能佢嘅諗法又會有改變我又會再問佢意見再去決定去邊啲學校叩門
我同我個女之間喺考小一就係咁樣運作嘅, 只作參考

sandra1004 發表於 20-11-8 19:47

如果係決定唔到嘅情況我會問用家意見

其實聖母同培道我都有朋友女女在內就讀,就係知得清楚,所以先咁掙扎。
我報考嘅學校,係不同類型。到現在手上嘅offer都係同一類型學校,女女當日in完其中一間已經話唔鍾意,所以最後收到果間offer我無要。而呢兩間,佢都喜歡。我同女女溝通都足夠。

happy2115 發表於 20-11-8 19:14
...

係中學減去自行30%和留班位後嘅85%~~~

mcl203 發表於 20-11-8 20:10
係中學減去自行30%和留班位後嘅85%~~~

感覺都未必容易入

HKYB 發表於 20-11-8 19:41
我唔係肯定女女學術一定唔得,因為我係果啲寧願女女在二線學校考中上,都唔想女女入名校排在中下  ...

呢啲想法只可以令自己感覺良好,係任何一間小學,若係統一乙部,都係視乎你囡囡呈分試成績,去配對前界s成績,去定你囡囡Banding。

簡單來說,你囡囡若在強校可以排50但仲係B1,在二線小學排30可以係B2,在五線小學排第三亦可以係B2~~~

若存在懷疑小朋友成績,聖母有直屬中學,B2生都絕大機會可以直升,直屬係可以進可攻退可守。不過,,直屬嘅負面係升中支援普遍不足,預計你一讀就12年,要對直升無抗拒會較適合~~~

mcl203 發表於 20-11-8 20:20

呢啲想法只可以令自己感覺良好,係任何一間小學,若係統一乙 ...

其實未去了解黃大仙升中,暫時只係道聽途說黃大仙校網升中差 所以又諗萬一入唔到聖母書院,係咪會好慘?  
‹ 上一主題|下一主題