用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 連續幾間Reject嘅心情,難以言喻⋯
樓主: bebehu
go

連續幾間Reject嘅心情,難以言喻⋯  

May1216 發表於 20-11-11 14:28
請教有咩學校有第二輪報名九龍真光,圓玄,嶺小,民生

LMC
st Joseph

聖三一

嶺南

Celiababy 發表於 20-11-7 15:46
暫時3/5都死曬,連2nd in都冇
不過回想小朋友happy左3年,無谷過佢,學術上無乜付出過,所以都無唔開心。
...

100%完全認同
自己付出的不多,對選校不敢太有期望,初衷依然是希望小朋友快樂地在一間不算差的學校讀書。
因此感覺還沒有難過。
大家都要諗下最初對小朋友的期望係乜野

EudyptulaMinor 發表於 20-11-11 19:37
咁又係,少咗一批手揸靚offer嘅小朋友競爭先~
請問你知唔知宣小同九龍塘小學校風如何?
...
KTS P1用家,so far非常滿意😊

HamHamMaMa 發表於 20-11-19 10:20
KTS P1用家,so far非常滿意😊

請問係唔係教深一年?

heily123 發表於 20-11-19 10:55
請問係唔係教深一年?
我自己覺得宜家就仲未快咁多,英文少少P2內容咋,小朋友都跟到。同埋功課都唔多,小朋友幾鍾意返學。我小朋友普通卷幼happy school出身,我諗私幼小朋友應該適應得更加好

回覆 HamHamMaMa 的帖子

前日IN 完SMC,
完全唔覺得會有2ND IN 的可能,

阿仔答只係問中文讀字 (應該係一句子)

英文問what can u see,

前後10-15分鐘。

而家只剩下 kts 未in,

最想入就係呢間。

回覆 VinJacHay 的帖子

我啲都最心儀KTS,上年好彩call waiting入到,都好感恩老師比左機會我啲。加油,EK呢度都好多資料可以參考吓,機會總是會給有準備的人

VinJacHay 發表於 20-11-19 12:04

前日IN 完SMC,
SMC真係in得好hea, 又拖長黎in

地方大, 又空曠,
抬頭就望到藍色天空,

綠色校園,

真係近視都會加得慢D。

回覆 bebehu 的帖子

the best is yet to come...

jennylady 發表於 20-11-16 00:57
請教有咩學校有第二輪報名九龍真光,圓玄,嶺小,民生LMC
st Joseph 聖三 ...

請問點樣參加第二輪報名?

jennylady 發表於 20-11-16 00:57
請教有咩學校有第二輪報名九龍真光,圓玄,嶺小,民生LMC
st Joseph 聖三 ...
應仲有福小

我係某學校到做文員,然後都有同主任傾下閒話,我都有問其實你哋係收咩類型的學生?佢答我,如果有2 個學生,A學生佢考幾十張cert 而面試表現係100 分,同B 學生可能只有幾張cert 但表現都值100 分,我地會傾向B 學生。我地唔係要一個靠cert machine , 而係一個會自我學習的愉快學生。

希望可以inspired 到各位家長。

zaba    發表於 20-11-20 08:48

HamHamMaMa 發表於 20-11-19 12:20
回覆 VinJacHay 的帖子

我啲都最心儀KTS,上年好彩call waiting入到,都好感恩老師比左機會我啲。加油,EK ...

請問KTS 1st in同2nd in 係考乜野?另外2nd in係咪會in埋家長?

吹水媽媽 發表於 20-11-20 00:21
我係某學校到做文員,然後都有同主任傾下閒話,我都有問其實你哋係收咩類型的學生?佢答我,如果有2 個學生 ...

因為大家都知cert係家長要小朋友考的

回覆 pokipoki 的帖子

1st果時,阿女話無考普通話,其他唔記得我諗可以去到校網,有個page有寫小一入學應當具備嘅中英數能力,可以參考吓。上年2nd因為疫情關係取消左,正常係要in埋家長㗎。

我係某學校到做文員,然後都有同主任傾下閒話,我都有問其實你哋係收咩類型的學生?佢答我,如果有2 個學生 ...

說出了重點,有幾多cert 對考小一作用不大。不過,學習過程也有得著。

HamHamMaMa 發表於 20-11-20 08:27
回覆 pokipoki 的帖子

1st果時,阿女話無考普通話,其他唔記得我諗可以去到校網,有個page有寫小一入 ...

我得返kts同aps未見,希望有運行

我inspired到嘅係「學校要100分嘅學生」

feifei_baby 發表於 20-11-21 13:38
我inspired到嘅係「學校要100分嘅學生」

即係谷咗都攞100分,同冇谷都攞100分嘅分別
講真,考直私真係唔需要曬certs