用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 連續幾間Reject嘅心情,難以言喻⋯
樓主: bebehu
go

連續幾間Reject嘅心情,難以言喻⋯   [複製鏈接]

[size=1.25em]我都全軍覆沒

已經收拾心情,準

REJECT : TSL,SPB, WKF , YW ,
福小 . SFA etc.,..

2nd in : PK

alice_lt 發表於 20-11-9 10:07
我係好多個到都留過言鼓勵大家.
舊年呢個時候我諗我崩潰過你地好多.
亞女係超細 B. 讀私幼. 係學校全班 top ...

想請教這位媽媽,妳話嘅之後幾間直資收係部分學校嘅第二次收生嗎?請問考嘅內容是否有難度增加?

keechoi 發表於 20-11-9 17:30

PK我哋都無
不過我哋報嘅學校都得4間

bebehu 發表於 20-11-9 17:39
想請教這位媽媽,妳話嘅之後幾間直資收係部分學校嘅第二次收生嗎?請問考嘅內容是否有難度增加?
...
有冇增加難度我就唔知. 因為三間私有一間 1st phase 撞期無去 in.
一間 1st phase 無報名. 另一間就每年 6 月先接受報名.
而直個間. 就由 1st phase group interview. 2nd phase 改為拍片
撞期無去 in 個間同 1st phase 無報名個間都係單對單 interview
單對單對我小朋友嚟講係有利既. 因為佢性格慢熱.
一間老師俾文章你. 要你讀中. 英文文章. 加計加減數. 10 以內.
但我知呢間 1st phase 係有 2nd in, 要 in 埋家長同小朋友要講故事.
2nd phase 反而無左 2nd in 亦無晒見家長同講故事. in 完直出 offer
另一間中. 英. 數都係做卷. 加啲邏輯性題目. 之後再加校長問小朋友問題.
之後再 in 埋家長. 完成後都係直出 offer 無 2nd in.
而 6 月先有得報名個間係交拍片.
內容大概係自我介紹 + 簡單介紹下自己鍾意既嘢/ 日常會同屋企人會做既嘢等

我也一樣, 連音小人地最易入連個WAITING都冇, 我自責, 我係諗係咪我做得唔夠好,唔夠多時間用心去培養小朋友, 我一開始N班讀私幼都係想佢語境好, 亦有學英文, 但原來都唔夠別人的培育多, 不過我小朋友慢熱, 即使佢英文LA LA 聲遇上唔熟的人都唔敢講太多, 見優才先激氣, 入到去佢真係十問九唔應老師的問題, 我真係好絕望, 我相信每間學校都比較想要多野講的小朋友,  即使我小朋友好乖好聽話都未必有老師鍾意.

yeungmimi 發表於 20-11-10 12:51
我也一樣, 連音小人地最易入連個WAITING都冇, 我自責, 我係諗係咪我做得唔夠好,唔夠多時間用心去培養小朋友 ...

小兒也是慢熱,內向,in 直私很輸蝕,家姐外向又唔怕醜,當年in直私成績比細佬好很多,仲有半年唯有努力學術準備叩門階段,我相信總有學校欣賞的。大家加油

klam1 發表於 20-11-9 12:11
所以根本唔可以話邊種形式最好,只係成日見有人話拍片唔好乜乜乜就覺得好煩厭,因為佢哋只覺得呢個形式唔 ...

我女就係勁怕生保,面試表現真係唔好,第一間學校面試直頭喊出嚟,第二間學校含住眼淚入去面試…… 可能拍片比較啱佢,不過佢只得一間拍片。

開始麻木

2年前我女以超細B身份報了差不多20間小學,在第一輪放榜只有幾個waiting,其餘全部reject,我同個女都冇放棄,繼續好好裝備,把握第二輪報名的機會,最後共有1私2直 offers,玩到8月尾。所以不要灰心,繼續努力,機會係留比有準備的人,加油!

tmko 發表於 20-11-10 22:59
2年前我女以超細B身份報了差不多20間小學,在第一輪放榜只有幾個waiting,其餘全部reject,我同個女都冇放 ...

請教有咩學校有第二輪報名?

tmko 發表於 20-11-10 22:59
2年前我女以超細B身份報了差不多20間小學,在第一輪放榜只有幾個waiting,其餘全部reject,我同個女都冇放 ...

第二輪報名係幾時?

EudyptulaMinor 發表於 20-11-11 13:53
第二輪報名係幾時?

是否九龍塘小學~

請教有咩學校有第二輪報名?

rafaelbaba 發表於 20-11-11 14:11
是否九龍塘小學~

我以為係下年先開始報名嘅學校~
九龍塘學校已經開始報名啦,要谷都未必谷得切~

EudyptulaMinor 發表於 20-11-11 15:18
我以為係下年先開始報名嘅學校~
九龍塘學校已經開始報名啦,要谷都未必谷得切~
...

盡力啦因為有部份小朋友已經有offer,宣小及九龍塘小學競爭算是小了些~

回覆 May1216 的帖子

可以用下 本論壇的搜尋功能,年年都大約係個啲,年年都差唔多時間。

rafaelbaba 發表於 20-11-11 15:25
盡力啦因為有部份小朋友已經有offer,宣小及九龍塘小學競爭算是小了些~
...

咁又係,少咗一批手揸靚offer嘅小朋友競爭先~
請問你知唔知宣小同九龍塘小學校風如何?

回覆 bebehu 的帖子

你拍片有無剪剪接接啊?
有些學校無講明,但其實最好不剪接一氣呵成

我有時間準備的拍片全部都ok ...

藴藴 發表於 20-11-7 11:14
琴晚收埋最後兩個rejected ,全軍覆沒,而朋友仔有3個2nd in,不停自問失敗係邊?
自問學數ok,英文能自行 ...
下點解會咁?我仔無你仔咁強都有唔少2nd in
數學其實間間都考的唔深,英文最多都係會話和讀下句子/生字。
好多家長忽略了中文,中文如何?

你學術咁好無報SFA? 無理由唔收..

Mie1107 發表於 20-11-10 23:42
請教有咩學校有第二輪報名九龍真光,圓玄,嶺小,民生

LMC
st Joseph

聖三一

嶺南

‹ 上一主題|下一主題