用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 連續幾間Reject嘅心情,難以言喻⋯
樓主: bebehu
go

連續幾間Reject嘅心情,難以言喻⋯   [複製鏈接]

ms_bob 發表於 20-11-7 20:02
唔好因為咁否定了自己同小朋友的努力
學習係為自己
學咗啲嘢將來有用

同意 幾分鐘片 根本看不到小朋友能力

藴藴 發表於 20-11-7 20:33
好多謝大家,呻完舒服曬,琴晚好灰心,加上今年疫情影響經濟,無能力再供佢讀私小,直資又入唔到,感覺對唔 ...

其實如果下年叩唔到門,你都可以升左小學再申請插班,不要氣餒。

tkhhung 發表於 20-11-7 23:51
不好傷心 自己已經努力過 切勿自責 條路還好遠 我當年大仔入不到心儀小學 不停叩門 跨區去找 怎知最後又肯 ...

路過,講得冇錯,當年我小朋友只有私小offer 之後用一年時間打好基礎,keep住好成績,小二考插班係全部有offer,所以不要灰心

藴藴 發表於 20-11-7 13:28
我地當然唔知學校要d咩,無可否認自己既失敗,傷心難過難免,更難面對同學之間既差距。
而家唯有收拾心情 ...

妳邊區 我可以問下各路家長意見

Gdhopebb 發表於 20-11-7 16:19
参加求學遊戲~最重要是讓學校了解父母與小朋友如何相處,有甚麼因素讓學校明白你了解他們的教育理念~是否 ...

十分同意!!

並不是世界未日,最後一定會有岩既學校既~洗咩灰到今

NBA明星Michael Jordan 中學時,教練冇揀佢。

馬雲在創立阿里巴巴前搵工,KFC唔請佢。

我好肯定唔係贏在起跑線!只係香港奇奇怪怪!

慢慢長路,世界很大,與孩子同行。

回覆 藴藴 的帖子

好優秀,應該為孩子感到驕傲!可能只係暫時學校唔岩,唔好放棄,轉個方向可能完全唔同嗮

藴藴 發表於 20-11-7 11:14
琴晚收埋最後兩個rejected ,全軍覆沒,而朋友仔有3個2nd in,不停自問失敗係邊?
自問學數ok,英文能自行 ...

唔好傷心,亦唔好覺得自己付出白費
付出係仔女身上的心力,從來不會浪費
人生流流長,小一真是讀書的第一關
我以過來人身份,講幾件真人真事

真人真事一
男仔,現已高中
當日考小一,除了自己間龍校,其他所考全軍覆沒(雖然報左唔多)
結果
六年後升中時,reject過佢嘅男校同男女校都有人向佢招手
不過佢全部拒絕
因為佢中途插班考到對家男校
慳番學費之餘仲如魚得水

真人真事二
男仔,幼稚園時已學術超前頗多
除左一間只考學術私校,其他全落空
六年後升中,以自己間學校級一入番reject 佢嗰間男校
同當年考入嘅殊途同歸
仲要慳左幾年小學學費
更重是殊途同歸入番去後,成績好過不少原校人

真人真事三
女仔,考小一時只是乖,讀學卷happy school,不是超前型,無特異功能
靠哥蔭入左津貼小學,其他考直私也全軍覆沒
但靠聽話努力,初小慢慢進步上軌道
升高小成功靠自己插到心儀女校

有實力,就算是慢熱、遲起步
都仍然有機會的

swytca 發表於 20-11-8 14:34
那我覺得一線津校比較合適你,我們私校津校都讀過,比較下來我覺得總體還是一線津校性價比高,尤其中文教 ...

認同

讀書漫漫長路,我地只得一間直資offer,其他reject~
但我安慰自己,讀書不是為考小一, 一次失敗,不等於永遠失敗~
重身檢視,再接再勵~大家加油

我係好多個到都留過言鼓勵大家.
舊年呢個時候我諗我崩潰過你地好多.
亞女係超細 B. 讀私幼. 係學校全班 top 5.
學術成績比起同班既超大 B 仲要好. 又如何?
我係報左 15-16 間直私. 全部 reject!!!
得一間所謂 waiting 其實都唔係 waiting.
因為 1st in 完問你保唔保留 waiting 位. 無入 2nd in.
所以我好明白大家既心情
上半年好難捱. 亞媽只能沖涼時以淚洗臉. 避免俾個女知
喊完都係要調整心態. 報個面試班等佢適應下面對陌生人
然後再預備好 portfolio. 去申請下半年仲會有得報名既直私 + 叩門
總結上半年既成績. 只有手揸一間既自行津校 (亞媽母校).
眼見上半年咁既 result. 本來我都諗住打定輸數讀住自行個間津校.
然後今年再戰真私小一.....
萬幸既係下半年報左 4 間直私. 除左 1 間直 reject.
其餘 3 間私校都有 offer. 我最後揀左一間男女校兼有直屬中學既
真係捱足一年去到 6 月先有好消息.
依家距離出年 6 月仲有好多時間
媽媽們要調整好自己. 預備好再戰. 大家要加油.
未到 9 月開學都仲會有好多機會.

回覆 bebehu 的帖子

請問定唔定, 應該拍片看不出來吧, 所以是否有interview 過?

tkhhung 發表於 20-11-7 23:55
同意 幾分鐘片 根本看不到小朋友能力

但同樣,面見幾分鐘亦看不到小朋友真正能力。而宜面見其實對較慢熱的小朋友不公平,而為什麼要求四、五歲的小朋友在陌生環境有自信表現呢?有啲大人都唔得啦。反而拍片大家同樣可在熟悉環境表現自己,可能較公平。

回覆 pamelaywy 的帖子

很正面呢。一定會被賞識的。

klam1 發表於 20-11-9 10:40
但同樣,面見幾分鐘亦看不到小朋友真正能力。而宜面見其實對較慢熱的小朋友不公平,而為什麼要求四、五歲 ...

疫情關係 沒辦法

回覆 藴藴 的帖子

別這樣, 考小一只是人生一個小階段。小兒今年都考小一, 小朋友也突破自己付出了很多, 收到REJECT 的一刻是有點失望, 但要知道每間學校要求都不同. 小朋友沒有SECOND IN 並不是他能力差, 只是與該學校沒有緣份. 待小一再努力, 插班再考下一定得.

klam1 發表於 20-11-9 10:40
但同樣,面見幾分鐘亦看不到小朋友真正能力。而宜面見其實對較慢熱的小朋友不公平,而為什麼要求四、五歲 ...
邊樣著數/公平就要睇你係本身特質
中英文說話能力流利, 識望鏡頭又有特異功能做賣點黎表演嘅當然prefer拍片

講嘢冇咁流利, 冇特異功能表演, 但斯文淡定有禮貌得黎轉數快嘅就面見著數

Dybala 發表於 20-11-9 12:03
邊樣著數/公平就要睇你係本身特質
中英文說話能力流利, 識望鏡頭又有特異功能做賣點黎表演嘅當然prefer拍片 ...

所以根本唔可以話邊種形式最好,只係成日見有人話拍片唔好乜乜乜就覺得好煩厭,因為佢哋只覺得呢個形式唔適合自己個小朋友,咁其實面見都一樣,為何又要對較怕生保的小朋友苛刻呢?
‹ 上一主題|下一主題