用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 連續幾間Reject嘅心情,難以言喻⋯
樓主: bebehu
go

連續幾間Reject嘅心情,難以言喻⋯   [複製鏈接]

the best is yet to come
EK好多勵志故事係小學插班入心儀學校

暫時3/5都死曬,連2nd in都冇
不過回想小朋友happy左3年,無谷過佢,學術上無乜付出過,所以都無唔開心。
成功嘅家長背後所付出可能係大到估唔到,從新來過我都係俾佢開開心心算了
確實學習係一生嘅事,讀名校、受歡迎學校,好多時都係家長自己想要姐~

synthesis 發表於 20-11-7 11:51
我一向好少留言,見到你嘅故事諗起我當年,想鼓勵你唔好灰心
當年我報咗七間私小,全部reject. 只有一間wa ...

好有鼓勵嘅Case…其實聽完大家嘅心聲,我都開始收拾心情準備重新出發

Lilianyu500 發表於 20-11-7 14:50
我覺得你都係要將個重點放返喺學術上,雖然唔係話游水唔好,但係喺呢個階段,游水係一個portfolio裏面都好似 ...

十分贊成,好似我囝歐洲各地世界大賽攞頭3甲獎,仲要證書獎項飛機速運到,有鬼用,學術過吾到,1st step 已經say bye bye .

参加求學遊戲~最重要是讓學校了解父母與小朋友如何相處,有甚麼因素讓學校明白你了解他們的教育理念~是否一致才是應題策略。不是just show off 你的子女有多功能和証書,那是不應題的。答問題不應題,反效果你懂的~因此,這些給自我感覺良好的長篇portfolio和 video, 早已在1st round say bye bye.

Gdhopebb 發表於 20-11-7 16:19
参加求學遊戲~最重要是讓學校了解父母與小朋友如何相處,有甚麼因素讓學校明白你了解他們的教育理念~是否 ...

認同,如果學校重學術,你只show off 不是重點的奬項,即使曉飛也不會收。

藴藴 發表於 20-11-7 11:14
琴晚收埋最後兩個rejected ,全軍覆沒,而朋友仔有3個2nd in,不停自問失敗係邊?
自問學數ok,英文能自行 ...

不要太沮喪,如果學術好,下年可以叩門,因為叩門係做卷、考實力,對學術優的小朋友有利。 但係,我諗叩得門的小朋友學術都有一定水平,例如好多小朋友起碼都movers或以上,所以要趁叩門前再谷一谷!加油

我仔報5間,2間未in, 另外外3間2nd in 都無。佢有上面試班。收到消息時,我有d失望但無唔高興。坦白講,上面試班聽到老師話呢間會考呢個d,果間考果j。聽完我一d興趣都無。考嘅嘢已超乎一個K3識嘅嘢。
宜家順其自問,考到就考到。考唔到就靠運。

藴藴 發表於 20-11-7 11:58
同一間幼稚園,相差太多,有人成手offer,有人連一個2nd 都無,唯一共同點係佢地父母係專業人士,我老公係 ...

我記得你之前之前嘅post提過你申請左邊幾間學校,我覺得你小朋友係有實力的,但你所簡的學校都係好熱門同難入,所以入唔入到都要講啲運氣。

yanyanb0401 發表於 20-11-7 08:44
我好明白你心情
尋日收最後兩個Rejected .全軍覆沒.尋晚自己一直諗一直諗,係米自己這三年對小朋友 ...

我都係。面見時小朋友又話識,最後又係reject, 心都灰

Lilianyu500 發表於 20-11-7 14:50
我覺得你都係要將個重點放返喺學術上,雖然唔係話游水唔好,但係喺呢個階段,游水係一個portfolio裏面都好似 ...

同意。除了學術,小朋友能否坐得定,是否能專心聆聽老師要求並執行。是很重要的。樓主唔開心一兩日就收拾心情繼續下半場吧。加油加油!

藴藴 發表於 20-11-7 11:58
同一間幼稚園,相差太多,有人成手offer,有人連一個2nd 都無,唯一共同點係佢地父母係專業人士,我老公係 ...

睇得到你真係好用心栽培小朋友!替你覺得好唔抵!

不過你小朋友咁有實力,相信去到邊間學校都可以一樣出色!明白會有好down, 好hurt嘅感受,因為好似小朋友同自己嘅努力不獲肯定咁!但我相信,你唔好放棄,小朋友總有回報嘅一日!加油呀!共勉之!

學校唔揀妳小朋友,你當佢唔識貨
小學努力,每間都總有入 Band 1 中學,亦可 DSE 考好多個 5**
用將來嘅努力,證明俾啲學校睇今日冇揀妳小朋友係佢走寶
地區學校學生 DSE 也可比好多神校學生叻

唔好因為咁否定了自己同小朋友的努力
學習係為自己
學咗啲嘢將來有用

嗰三分鐘片令好多學校走寶
加油啊!!!

就算現在有些不如意,要繼續努力加油,現在只是起跑線,還有好多路行,最緊要是終點線!

ms_bob 發表於 20-11-7 20:00
學校唔揀妳小朋友,你當佢唔識貨
小學努力,每間都總有入 Band 1 中學,亦可 DSE 考好多個 5**
用將來嘅努 ...
確實如此。大仔四年班插班入band1小學,升中自行,直資一間都唔入。最後攪珠入band1A中學,基本保持級頭三。唔好灰心,每個階段運唔同,做好自己應該做,心安理得。小朋友學到嘢最重要

好多謝大家,呻完舒服曬,琴晚好灰心,加上今年疫情影響經濟,無能力再供佢讀私小,直資又入唔到,感覺對唔住小朋友。
今日同小朋友去左玩,放鬆心情,慢慢再安排一下之後條路點行,大家一起加油

ms_bob 發表於 20-11-7 20:02
唔好因為咁否定了自己同小朋友的努力
學習係為自己
學咗啲嘢將來有用

三分鐘影片其實真係夾雜咗好多運氣和做馬的成份 不要太認真。 我一直佩服堅持面見的學校。 大家加油。

Lilianyu500 發表於 20-11-7 21:36

三分鐘影片其實真係夾雜咗好多運氣和做馬的成份:fortun ...

係。真心欣賞面見的小學!

bebehu 發表於 20-11-7 07:50
小朋友私幼,自認學術ok,英文不錯。撞啱今年我好朋友個女亦一齊考小一,我哋一齊加油打氣。努力到今日,距 ...

不好傷心 自己已經努力過 切勿自責 條路還好遠 我當年大仔入不到心儀小學 不停叩門 跨區去找 怎知最後又肯收 (嗰區最好津校)之後細佬跟住去 現在都上晒兩間全港出名的英文男校中學 一切都看緣份 當然成績要達標才有競爭力
‹ 上一主題|下一主題