用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 連續幾間Reject嘅心情,難以言喻⋯
樓主: bebehu
go

連續幾間Reject嘅心情,難以言喻⋯  

藴藴 發表於 20-11-7 11:14
琴晚收埋最後兩個rejected ,全軍覆沒,而朋友仔有3個2nd in,不停自問失敗係邊?
自問學數ok,英文能自行 ...

我記得你,Rejected係唔係有個培僑?不過你個仔咁優秀都唔得?
我哋都係PKU同WKF入唔到二面,不甘心實有,因為成2000個人入去,我覺得嬴面成數大嘅。
咁妳下一步有冇其它計划?

琴晚收埋最後兩個rejected ,全軍覆沒,而朋友仔有3個2nd in,不停自問失敗係邊?

你呢段話睇到我眼濕濕,霖起我仔仔兩年前嘅情況,係一模一樣。但我果個當時好內向。媽媽係呢刻一定難免不了傷心,但希望你可以收拾好心情再迎戰,千企唔好放棄,仲有九龍塘小學下星期一開始報名,仲有大抽獎...如果未能如願都仲有叩門,學術叻一定最後有學校欣賞,加油啊(emoji)

Nicole-hui88 發表於 20-11-7 11:20
無對比無傷害,特別係男仔同女仔根本唔可以比,女仔點都定過男仔㗎

無錯,女仔語言能力亦都略勝D

bebehu 發表於 20-11-7 07:50
小朋友私幼,自認學術ok,英文不錯。撞啱今年我好朋友個女亦一齊考小一,我哋一齊加油打氣。努力到今日,距 ...

我一向好少留言,見到你嘅故事諗起我當年,想鼓勵你唔好灰心
當年我報咗七間私小,全部reject. 只有一間waiting.  我又係認為我個女都幾叻,點解冇學校收,down 咗一排,唯有寄望大抽獎,點知抽中寶校,幾乎崩潰,唯有叩門,點知又係全部reject. 只有一間非心儀嘅有offer.   無辦法之下都要接受。臨開學前兩日,waiting 嗰間有offer ,雖然唔係最心儀但都好開心,讀咗一年轉校又成功喎,仲要係最心儀嗰間
所以如果係叻嘅,而你又努力過,一定會讀到你想要嘅學校,希望在人間吖! 共勉之

bebehu 發表於 20-11-7 11:31
無錯,女仔語言能力亦都略勝D

不過尋日收到英華reject ,都好唔開心

TONG0720 發表於 20-11-7 11:30
你呢段話睇到我眼濕濕,霖起我仔仔兩年前嘅情況,係一模一樣。但我果個當時好內向。媽媽係呢刻一定難免不 ...

同一間幼稚園,相差太多,有人成手offer,有人連一個2nd 都無,唯一共同點係佢地父母係專業人士,我老公係普通打工仔,因為疫情影響收入,所以我無報比較貴既小學,始終學費4、5千,連校車補習雜費等,而家我地家庭負擔唔起,始終我地都要生活,衣食住行樣樣都要錢,無大包圍,只報左5間心儀既學費較平既小學。
今年因疫情,好多證書trinity 、Starters考唔切,而且仔仔花左好多時間操水,教練話佢成績比賽拎頭五名無問題,可惜因為疫情無再游,今年更加無比賽。
只有普通話GAPSK 初中高級既卓越成績證書,朗誦比賽有一個季軍,幾個優異,Oxford phonics 發出既優異學生證書。
我係全職媽媽,每日伴讀,去興趣班,去學游泳等,付出左好多時間同心機,三年時間感覺一場空,見到同學媽媽報喜,好難受,好想退群

deleted

樓上嘅媽媽我引用唔到回覆,只想比d鼓勵你,相信你已經將能力範圍內最好嘅比左小朋友,仔仔好叻,而家因客觀因素發唔到力又好、大器晚成又好,相信最好嘅還在後頭,加油!洗錢好易,陪伴最難,唔好怪自己。

小朋友私幼,自認學術ok,英文不錯。撞啱今年我好朋友個女亦一齊考小一,我哋一齊加油打氣。努力到今日,距 ...

樓主振作啲。而家先上半場,仲有好多機會。唔好咁大壓力。最好的尚未來臨。

真係唔好灰心,小朋友好叻叻,我都係心情好差2間不中,但不想小朋友見到媽咪不開心

bebehu 發表於 20-11-7 09:58
其實係自己自責多啲,質疑自己教育方向有冇錯?完全唔關小朋友事,因為覺得小朋友係努力向上嘅乖仔。
...

我都有這種自責的感覺多於覺得小朋友唔夠好.既然都已成定局,趁今日咁好天氣,出去玩下,行下放鬆下自己.望住小朋友開心的笑容.開心健康成長,已經是我們當初為人父母的心願.勿忘初心加油(emoji)(emoji)

DengCK 發表於 20-11-7 12:20
我為例,父母不是專業人士,叫做中層管理層。無任何英文普通話證書只是有一張朗誦節普通獎,一張學校學業獎 ...

我地當然唔知學校要d咩,無可否認自己既失敗,傷心難過難免,更難面對同學之間既差距。
而家唯有收拾心情為扣門努力,小兒特長一個係游泳,四歲幾已經可以自由式游到100米,一個係閱讀,歲幾開始伴讀,維持到而家,每日都會閱讀1-2小時,只係唔知扣門咩玩法。
有時都會內疚因為今年收入減少左四成,無能力再供佢讀私小...

回覆 藴藴 的帖子

如果不是特偏好活動教學,又肯谷的話,津校無乜唔好。而且津校學生多元化,叻又有,唔叻又有,另一方面睇係易d考到頭幾名,有助細路建立自信。
入到名直私,個個學生都咁上下,家長一定係跟得貼。要做名列前矛很難。

點會付出一場空呢?知識學了是屬於自己的。如果小朋友能力有呢個地步,叩門不用擔心。再講,其實上到小學真的是另一戰線開始。如果真係「好唔甘心」的,小一小二努力一吓,插班試試。

加油。

DengCK 發表於 20-11-7 13:32
回覆 藴藴 的帖子

如果不是特偏好活動教學,又肯谷的話,津校無乜唔好。而且津校學生多元化,叻又有,唔叻 ...

係 津校更會花時間拔尖補底 小朋友資質不差確容易建立自信心 無咩問題

直私大家起步點高,學校唔谷都預家長會谷,追不上的學生學校不會太理會...或者你已做得很好,但永遠會覺得不夠,對自信心建立或有影響,當然這也跟期望有關,而家經過升小應有體會,可以點做都自覺不足,追追趕趕

讀神校出來做freelance, 開cafe也有,不想再競爭的也大有人在。這絕對沒問題,只是想講,成長變數太多,世事無絕對,人通常期望過高然後發現其實不外如是...適唔適合,也只有事後先知

要相信小朋友

DengCK 發表於 20-11-7 13:32
回覆 藴藴 的帖子

如果不是特偏好活動教學,又肯谷的話,津校無乜唔好。而且津校學生多元化,叻又有,唔叻 ...

小兒受谷,課堂表現活躍會主動舉手簽答問題,英文好過中文,唯一係寫字唔靚,畫畫、音樂學過一段時間都因為唔鐘意而放棄左,反而運動方面有興趣及天份。
請教一下,如果扣門睇唔睇證書?英文老師話佢考Starters或Movers都可以,
打算出年兩個都考,,再考個trinity gese3,數學方面20以內加減可以心算,學緊100以內加減,中文方面可以寫到簡單句子,默寫到常用詞語例如「爸爸、媽媽、水果、你、我、他,們、的、公園、超人、生日快樂」,希望出年可以參加游泳比賽,拎個成績去扣門。
只係唔知扣門睇咩,應該手揸自行母校,升中30%band1既津小再去扣門,定係放棄自行果間去博大抽獎好。
道理大家都明,但當輪到自己既時候,果種感覺真係難以形容,實在太明白樓主既心情。

藴藴 發表於 20-11-7 14:13
小兒受谷,課堂表現活躍會主動舉手簽答問題,英文好過中文,唯一係寫字唔靚,畫畫、音樂學過一段時間都因 ...
如果經濟方面有隱憂,的確更加適合官津校。小朋友裝備的好好,就算抽唔到,叩門的實力也不錯。雖然心裏壓力大些,不過,可能結局更加好。

回覆 藴藴 的帖子

Starters 而家可以報啦, 我女十月初先考完....你要預考完2個月先有結果, 所以要預早準備, 等叩門有得用喎...

藴藴 發表於 20-11-7 11:58
同一間幼稚園,相差太多,有人成手offer,有人連一個2nd 都無,唯一共同點係佢地父母係專業人士,我老公係 ...

我覺得你都係要將個重點放返喺學術上,雖然唔係話游水唔好,但係喺呢個階段,游水係一個portfolio裏面都好似係一個配菜咁樣. 主菜都係睇 孩子與人應對 ,中英文的能力 ,說話能力,show and tell,及說故事的表現。 這是我個人意見。

回覆 Lilianyu500 的帖子

十分認同。