用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ......
樓主: kiwi2007
go

......  

回覆 bobbob 的帖子

請問最後是否揀直資/私小, 放棄張記/中婦?
;-)

bobbob 發表於 20-11-10 09:24
咁啱我都識人自行中呢幾間,張記同中婦級1x都中,不過全部無take offer,應該release唔少位落大抽獎:wahaha ...
是東區小學,還是外區小學?

iris0703 發表於 20-11-10 09:30
回覆 bobbob 的帖子

請問最後是否揀直資/私小, 放棄張記/中婦?

中學喎~~~

bobbob    發表於 20-11-10 10:25

200904 發表於 20-11-10 09:26
我有疑問,一次呈分有級頭就一定啦(假設小朋友A),那第二次,考到級三。而原來考到第三的小朋友(B),呈 ...

加晒兩次呈分試的總分來排

dingyan 發表於 20-11-9 19:13
嗯不過又想問啦,咁DSE又唔會分區拉curve,點解大家會習慣估計分區banding來揀學校呢?會唔會因為冇 ...

個人認為,學校Banding有個大約就可以了,不能盡信學校公佈的DSE成績,因為有機會有"偽術"在其中,只要大約的Banding與自己孩子的Banding相差不遠,之後六年嘅""學習態度""才是由孩子自己主導,多DD去"簡介會"與用家傾談,你會發現你會了解多DD學校的實際Banding如何。

200904 發表於 20-11-10 09:26
我有疑問,一次呈分有級頭就一定啦(假設小朋友A),那第二次,考到級三。而原來考到第三的小朋友(B),呈 ...

hkpapa852 呢個帖應該解答到你個問題

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3591473

醒目開學勳章

200904 發表於 20-11-10 09:42
是東區小學,還是外區小學?
外區,所以唔難中

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 20-11-9 20:33
元朗區英中嚴重不足,所以元朗應該無嘜呢種情況,原因係好少人會自己走入陷阱。

...

[/smil小學係深水埗,如果想跨區自行荃灣區, 是否都有同樣情況呢?我心儀荃灣區某b1中學(近屋企)但又怕荃灣 區競爭大

bobbob 發表於 20-11-10 10:29
外區,所以唔難中

揸住直資報自行~~~

mcl203 發表於 20-11-10 10:34
揸住直資報自行~~~
唔係個個都得咯……

stesuk 發表於 20-11-10 10:29
[/smil小學係深水埗,如果想跨區自行荃灣區, 是否都有同樣情況呢?我心儀荃灣區某b1中學(近屋 ...
對,深水埗跨區荃灣,比元朗跨區屯門競爭更大。不過如果屋企係喺荃灣,我都會建議自行同大抽獎都揀荃灣,中學多活動,近屋企好啲。

揸住直資報自行~~~
對B1學生嚟講,揸住間唔錯既直資去報自行,應該最好既情況。

王家爸爸 發表於 20-11-10 10:38
對B1學生嚟講,揸住間唔錯既直資去報自行,應該最好既情況。

你咁教我,即係明彈我哋當年決定錯咗,哎!~~~

medicine 發表於 20-11-10 10:36
唔係個個都得咯……

喂,網友分享係咁喎~~~

medicine    發表於 20-11-10 10:48

mcl203 發表於 20-11-10 10:43
直情錯哂啦. 成日掛住舊時果間.

醒目開學勳章

揸住直資報自行~~~
有好多報自行嗰陣都未派彩,都唔算嘅

黑咪喵 發表於 20-11-9 18:52
回覆 Chichiban 的帖子

如果真確定小朋友係元朗區band2頭,自行基元唔駛諗,反而可以考慮盧幹庭,基朗同羅 ...

基朗同元公邊一間會好啲?

mcl203 發表於 20-11-10 10:43
揸住最勁嗰間,就無謂郁啦。

cafeva 發表於 20-11-10 10:45
直情錯哂啦. 成日掛住舊時果間.

啲錢!~~~

cafeva 發表於 20-11-10 07:56
一綫級七區內一綫唔收又有D奇!不過最後扣到果間都叫唔差,唔會浪費左個小朋友 ...
自行收生準則係校內成績 (小五及小六, 有啲學校會睇埋小四) 佔50-60%, 而課外活動, 操行, 面試表現同埋體藝技能 (即係我地俗稱特異功能) 就佔40-50%, 所以就算一線小學級七但係無特異功能而面試表現一般, 咁樣分分鐘會輸俾一位成績中上但有特異功能 (如果啱學校口味既就仲好) 仲要面試表現好既學生ga.