用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ......
樓主: kiwi2007
go

......  

黑咪喵 發表於 20-11-9 22:35
識有個女仔唔係一線小學級頭3,估計佢級5或6,無咩特異功能,自行一間地區名校一間傳統女名校,仲兩間都係 ...
可以講邊間嗎?

mcl203 發表於 20-11-9 22:45
SSGC自行一定有一定%非級頭,佢哋有自己小學部㗎~~~
佢話自行唔收小學部

識有個女仔唔係一線小學級頭3,估計佢級5或6,無咩特異功能,自行一間地區名校一間傳統女名校,仲兩間都係 ...
何謂傳統女名校?

cafeva 發表於 20-11-9 22:53
佢話自行唔收小學部

但應該會要求佢哋入表中學部呢,我估~~~

cafeva 發表於 20-11-9 22:49
可以講邊間嗎?
入咗ssgc,反而地區果間唔收。

黑咪喵 發表於 20-11-9 23:01

SSGC我理解都係並非只睇成績表嘅中學~~~

黑咪喵 發表於 20-11-9 23:01
傳統女校==SSGC地區名校==QES

甘又正常喔

medicine 發表於 20-11-9 23:18
傳統女校==SSGC地區名校==QES

甘又正常喔
QES係最勁男女津呀!

cafeva 發表於 20-11-9 23:31
QES係最勁男女津呀!
確定?

medicine 發表於 20-11-9 23:54
確定?
係E度聽返來

cafeva 發表於 20-11-10 00:03
係E度聽返來
至少,QES係官,是否最強,則睇年代

PuffyBobby 發表於 20-11-9 10:52
黃大仙一線小學, 級七, 無特異功能, 無課外活動 (更加無任何獎項), 自行兩間區內B1學校唔收, 大抽獎派左去B ...
一綫級七區內一綫唔收又有D奇!不過最後扣到果間都叫唔差,唔會浪費左個小朋友

敢唔敢唔重要,千祈唔好只求安心,揀咗間自己入咗會後悔無得去抽獎既學校就得
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 cmchang0927 的帖子

亦有可能bps係後備補上,未必乙一中喎
;-)

1998Ruby1998 發表於 20-11-7 16:25
回覆 bobbob 的帖子

都要睇係邊間嘅級頭,如果係一線嗰啲就當然打橫行,如果係好似青衣某小或者紅磡某小咁 ...

請問紅磡灣馬頭沖官立算唔算一線?級十幾博到咩階段?thx

carmenlook 發表於 20-11-10 08:34
請問紅磡灣馬頭沖官立算唔算一線?級十幾博到咩階段?thx

當然屬於!我講嗰間紅磡小學唔係你嗰間,係有宗教學校。

問老師意見最好,自行揀自己認為最心儀最適合。九龍城抽獎 band 1 生可以安全派入 Band 1,可以盡填,最差最差亦可以入 Band 2 頭 男校或者女校。

都要睇係邊間嘅級三,e.g. 德望、St Clare、聖心私立、APS、KTS、TSL,呢啲學校,去到級 10 都仲得。

聖保羅男女都唔係只收級頭,KTS 同 TSL 唔止一個入到。

荃灣區真係好特別,作為全港首個衛星城市,超過50年但中學校網的多樣性嚴重貧乏,無直資/無私/無國際..., 相比屯元天/沙田/西九...等等真係乏善足陳,唯有靠荃官單天保至尊。去到呢D咁極端的 pool, 叻仔叻女想 sure win 兼毋須頻撲&披星帶月的肯定首選揀荃官,想跳出框框的唯有衝出海霸街值搏九龍/港島。西鐵線轉乘東涌線真係功不可沒,皆因劍指 SPCC, SJC, BPS,QC, MSS, YWGS.....etc 挺方便呢!

醒目開學勳章

cmchang0927 發表於 20-11-9 21:06
呢個係我上年見到東區情況估下咋我見一個級三自行bps張記唔收,另一個級十一自行中婦民生唔收,不 ...
咁啱我都識人自行中呢幾間,張記同中婦級1x都中,不過全部無take offer,應該release唔少位落大抽獎

我有疑問,一次呈分有級頭就一定啦(假設小朋友A),那第二次,考到級三。而原來考到第三的小朋友(B),呈二時考到第一。原來第二那個(C),兩次都第二,那麽誰是級頭呢?