用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ......
樓主: kiwi2007
go

......   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 20-11-7 16:25
回覆 bobbob 的帖子

都要睇係邊間嘅級頭,如果係一線嗰啲就當然打橫行,如果係好似青衣某小或者紅磡某小咁 ...

青衣級頭,不是應該1間1A,1間1B?

回覆 cafeva 的帖子

寶校嘅級一想自行入 1A 難度不低,想入到 1A 又做到中游份子,更難。

回覆 raneelau 的帖子

要睇邊間青衣小學嘛!青衣有間特別出名,校網寫話有人入到 Band 1A 直資女校,我諗都係級一,第二間列出(估計都係級二)係 1B 女校,然後跟住就...
紅磡某小學,之前 EK 呢度有人講過,得頭兩名係 Band 1。呢間學校今年網上列出都係得 3 間 Band 1。

好彩兩間學校位於利女升中嘅區分。

聞說深水埗某官立小學,一個都入唔到聯繫嘅 Band 1 中學,佢校網都睇唔到任何關於升中入讀中學嘅資訊。

所以並非間間嘅級一都可以打橫行,如果入讀呢啲學校,區份又唔利升中,咁真係唔好搏了。

王家爸爸 發表於 20-11-7 09:05
自行搏唔搏、搏幾盡,其實好睇你大抽獎係邊區。如果係深水埗、元朗之類,保守啲好啲。

...

請問,元朗是否太多B1生,自行要保守啲好啲?

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 20-11-7 16:25

都要睇係邊間嘅級頭,如果係一線嗰啲就當然打橫行,如果係好似青衣某小或者紅磡某小咁 ...
識嘅都未必係1線,一般而言,級頭相當吸睛,無乜理由連非神校b1a都驚入唔到而要退而求其次

bobbob 發表於 20-11-7 23:33
識嘅都未必係1線,一般而言,級頭相當吸睛,無乜理由連非神校b1a都驚入唔到而要退而求其次 ...

會唔會怕衰面試?

bobbob 發表於 20-11-7 15:44
唔識,做得級頭嘅通常打橫行,見乜中乜,唔知點解ek朋友反而咁保守

都要睇小學係乜學校吧,有d弱校級五同強校級二十一齊見band1面試組討論時,佢地英文能力可以出入好大!弱校好多成績好在考試,但自行就係無卷考,一面談英文就有出入!除非有另外出去操開。

回覆 In2c68 的帖子

弱校好多成績好在考試」《佢哋校內成績就好好,但畀份一線學校甚至係直私嘅卷佢哋做,可能 8 字都未必有,做低一兩級嘅卷都未必 9 字。中學就更加,連「正常 Band 1」都讀到鬼咁辛苦,弱校嘅學生就更加要付出努力,尤其係英文。英文面試嗰 part,連二線都驚到陣,寶校就更加唔洗講,除非佢屋企調轉,講英文多過中文。聽過有一線津校考入 1A 直資,佢本來英文成績好好,總成績都排全級 1X,但中學間小學部實在英文太強,入到去考試變左下游。另一個都一線津校考入 1A 直資,間直資好多直私小學入去讀,佢科科都係精英組,唯獨英文唔係,需要擺好多心機。
所以入到都要讀到,一陣入到但考包尾太多野追唔上,要轉返出去 1C 甚至 2A。咁樣倒不如一開始保守啲揀間冇咁頭嘅學校,起碼同學水平唔會同自己差太遠。

1998Ruby1998 發表於 20-11-8 11:48
回覆 In2c68 的帖子

「弱校好多成績好在考試」《佢哋校內成績就好好,但畀份一線學校甚至係直私嘅卷佢哋做 ...

就係咁樣,我地過來人明白適合的重要性,一見C話博唔博到A果d,其實無話無得博㗎,博到開心到第一次測驗收結果,之後可能辛苦六年,最痛苦可能在中三選科明明理科人要讀中史就大件事!所以都要每一年同d家長提一提個問題!

In2c68 發表於 20-11-8 12:33
就係咁樣,我地過來人明白適合的重要性,一見C話博唔博到A果d,其實無話無得博㗎,博到開心到第一次測驗收 ...

好多家長都未必識
有啲家長 直情令人滴汗
識得一個家長 佢女band 2
問佢諗住幫個女擇邊間
佢講話想入間band 1 A
然後我呆左 我話 會唔會搵返間岩level好啲
佢話 可能好彩入到呢
我已經啞口無言
唯有祝君好運  

又係純數字去理解,約70%係抽籤入,若平均分配俾ABC,即係有23.33%係B仔,亦有23.33%係C仔,要成為尾列生是否就係睇ABC,抑或基於小朋友性格和適合性呢?~~~

醒目開學勳章

little_kid 發表於 20-11-8 06:56
會唔會怕衰面試?
做得級頭通常唔會齋死讀書,至少我識嘅唔係。學校話就話要睇面試表現,除非入到去粒聲唔出,級頭好難抗拒唔收

醒目開學勳章

In2c68 發表於 20-11-8 11:39
都要睇小學係乜學校吧,有d弱校級五同強校級二十一齊見band1面試組討論時,佢地英文能力可以出入好大!弱 ...
唔知你所講嘅強弱校全港有幾間?普遍學校嘅級頭唔會爭咁遠

醒目開學勳章

mcl203 發表於 20-11-8 13:17
又係純數字去理解,約70%係抽籤入,若平均分配俾ABC,即係有23.33%係B仔,亦有23.33%係C仔,要成為尾列生是 ...
係囉,總有1c抽獎入到1a,無奶油級頭比唔上抽入去嘅1c掛

bobbob 發表於 20-11-8 14:04
係囉,總有1c抽獎入到1a,無奶油級頭比唔上抽入去嘅1c掛

ABC仲要分,你認為嘅ABC,和我認為嘅ABC,可能唔同,放埋一齊又可能變成ABCDEF,所以,我不時懷疑甚麽A唔好C,C唔好B,呢啲睇法係咪堅真實~~~

總之唔理咩學校,如果我小朋友考級一一定搏盡!
點知將來係咪狀元呀!

就算衰左扣門點都會有間band one 既

Chichiban 發表於 20-11-7 23:32
請問,元朗是否太多B1生,自行要保守啲好啲?
B1生係指區內既頭三分一,元朗既問題係被定義為B1學校既數量,遠少於三分一。自行我建議元朗既B1學生要保守啲。

同意要睇係邊間既級頭,都係嗰句,要睇自己既實際情況,無得東施效顰。簡單講就係有啲級頭比其他級頭無咁級頭,同時有啲級頭比其他級頭更加級頭。

王家爸爸 發表於 20-11-8 21:54
B1生係指區內既頭三分一,元朗既問題係被定義為B1學校既數量,遠少於三分一。自行我建議元朗既B1學生要保守 ...

請問元朗少B1校是否可以說明區內達到全港B1水準嘅學生相對少啲?定係因為區內B1學生選校較分散,以至於有一定數量嘅B1尾B2頭學校?
‹ 上一主題|下一主題