用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 ......
go

......   [複製鏈接]

......

200904    發表於 20-11-10 09:00
豆丁仔    發表於 20-11-7 06:37
   25    0    0    0

kiwi2007 發表於 20-11-6 23:32
小六升中一,如果好彩的話,有策略地填妥一份自行申請表便有機會一擊即中! 有時間的話都可能要考慮以下因素 ...

留意埋高中選科。
1C抽1A, 抽到當然高興,但要考慮清楚將來選科競爭壓力。

JojoDad    發表於 20-11-8 10:55

高中課程在短期內可能最少有以下變數:
~通識變成只有 pass/fail, 甚至被消失
~語文科目的口試部份所佔比重或會重新釐定
~適逢2022年是 DSE 十周年記念,或許 EDB 有更多驚喜送比考生及家長們,大家拭目以待!

kirstyau 發表於 20-11-6 23:38

留意埋高中選科。
見啲1C抽1A,抽到既時候高興,但係三幾年之後仲高興到既唔多,尤其係男仔。選科競爭壓力係原因之一,中一、二已經跟唔上既大有人在。

小六升中一,如果好彩的話,有策略地填妥一份自行申請表便有機會一擊即中! 有時間的話都可能要考慮以下因素 ...
自行搏唔搏、搏幾盡,其實好睇你大抽獎係邊區。如果係深水埗、元朗之類,保守啲好啲。

*選校前前*
~先了解自己小朋友既實力
~再了解自己小朋友既性格
~先了解區內既競爭
~再了解自己小朋友係呢種競爭環境下會點

kiwi2007 發表於 20-11-7 00:14
高中課程在短期內可能最少有以下變數:
~通識變成只有 pass/fail, 甚至被消失
~語文科目的口試部份所佔比重 ...

我都希望語文科的口試部分會有改動,現在的口語部分存在太多不確定因素,如果有豬隊友在group discussion無心戀戰或搞搞震,對做好準備的學生不公平。

王家爸爸 發表於 20-11-7 09:05
自行搏唔搏、搏幾盡,其實好睇你大抽獎係邊區。如果係深水埗、元朗之類,保守啲好啲。

...
荃葵靑某一線小學级-, 小四開始心儀柯士甸女校, 但最終唔敢搏, 順理成章地自-入葵興站上山男女校。如果是級頭, 理論上自行時應該搏。

kiwi2007 發表於 20-11-7 09:48
荃葵靑某一線小學级-, 小四開始心儀柯士甸女校, 但最終唔敢搏, 順理成章地自-入葵興站上山男女校。如果是 ...
只要係B1,係唔係級頭,現實上無唔同。大抽獎時唔會因為你係級頭,你俾你入到好啲既學校。所以弱區自行需要策略,自行一可以進取,自行二需要保守啲,揀間自己接受到,而又必入既。如果唔係咁做,最差情況下B1A學生,可能去咗B2學校。

荃葵靑某一線小學级-, 小四開始心儀柯士甸女校, 但最終唔敢搏, 順理成章地自-入葵興站上山男女校。如果是 ...
自行有两間,做乜唔搏

cafeva 發表於 20-11-7 09:59
自行有两間,做乜唔搏

識計就博 不懂一定有一間要保守

大多數級頭在自行公佈時已上岸, 不會再玩大抽獎。類似案例相信在各區亦不少, 所以最終留在本區/鄰區升中-而未能更上-層樓去當初心儀的真跨區。

kiwi2007 發表於 20-11-7 10:10
大多數級頭在自行公佈時已上岸, 不會再玩大抽獎。類似案例相信在各區亦不少, 所以最終留在本區/鄰區升中- ...

現時自行可提前知結果,加埋如有心儀直資 傳統名校;多數級頭學生更可從不只一間名校取錄下作出更合適的選擇。

有無人分享下級頭無運行的經驗/例子

個案1: 一線小學,級1X, 有運動,敢博,自行直入飛鵝山
個案2: 一線小學,級3內,無意搏,自行入福來邨男女校
個案3:一線小學,級1X, 敢博,自行入瑪利曼

廣告時間:
遇有疑問,記得臨入自行表格早D請教以下兩位高人:
~ hkpapa852 (for figures and statistics)
~王家爸爸 (for objective strategies)

b3410    發表於 20-11-12 11:46

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 20-11-7 09:05

...

請問王家爸爸,東區今年有三間英中只開4班,咁自行/大抽獎仲博唔博得過?

醒目開學勳章

cafeva 發表於 20-11-7 10:55
有無人分享下級頭無運行的經驗/例子
唔識,做得級頭嘅通常打橫行,見乜中乜,唔知點解ek朋友反而咁保守

kiwi2007 發表於 20-11-7 13:58
個案1: 一線小學,級1X, 有運動,敢博,自行直入飛鵝山
個案2: 一線小學,級3內,無意搏,自行入福來邨男女 ...

飛鵝山女校直資中學? 關自行咩事?

回覆 bobbob 的帖子

都要睇係邊間嘅級頭,如果係一線嗰啲就當然打橫行,如果係好似青衣某小或者紅磡某小咁,級一都唔好太搏,保守啲,1B、1C 好了。

1998Ruby1998 發表於 20-11-7 16:25
回覆 bobbob 的帖子

都要睇係邊間嘅級頭,如果係一線嗰啲就當然打橫行,如果係好似青衣某小或者紅磡某小咁 ...
唔係啩!級一起碼一間1A啦
‹ 上一主題|下一主題