用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收到SJC聖若望k1 全日offer
樓主: CloveH
go

收到SJC聖若望k1 全日offer [複製鏈接]

回覆 bee1010 的帖子

1:15-16

bee1010 發表於 20-11-11 15:51
回覆 mrs.3845 的帖子

請問師生比例係幾多?

1:12-1-15

唔該。不過如果N都係呢個比例, 又唔算係小班。不過我都係聽講英文不錯。

mrs.3845 發表於 20-11-11 23:50
1:12-1-15

12-15位小朋友一班,但只得一位老師咁?
好似其他學校都係2-3位老師,但係20-30小朋友。師生比例上好似高d,但同一時間講嘢嘅老師只得一位。

CloveH 發表於 20-11-12 10:34
12-15位小朋友一班,但只得一位老師咁?
好似其他學校都係2-3位老師,但係20-30小朋友。師生比例上好似高d ...

以我所知每班12-15,分開咗幾班,
而唔係好似普遍學校咁一班30個然後2個老師,我覺得咁樣好d(個人意見姐)

另外,我知一個教英文,一個教中文,一個教英文拼音,一個教普通話。

當初我係無知家長乜學校都報,但比較商業感覺嘅學校就冇報。最後選咗學術比較深嘅因為聽聞返屋企唔係好洗理 同埋冇乜親子勞作,比較適合我家庭。果然,開學so far我真係唔洗理,小朋友喺屋企做功課so far so good, 亦喜歡返學嘅。當然,我有試過打去問吓老師小朋友返學情況點嘅。咁老師講返小朋友嘅返學情況都同我預期的差唔多,感覺上佢了解我仔嘅。 唯一我覺得學校唔好係唔出名,但當初我又唔中意太commercial嘅學校,所以好牟盾喔

mrs.3845 發表於 20-11-12 10:52
以我所知每班12-15,分開咗幾班,
而唔係好似普遍學校咁一班30個然後2個老師,我覺得咁樣好d(個人意見姐 ...

我都覺得咁樣分開小班好d!

SJC出名學術好深,但唔需要家長跟功課?K1已經可以係屋企自己坐功課?

據我理解SJC應該少活動時間,大多時間需要坐定定好似小學咁上堂,我真係唔知點解小朋友可以開心坐定定返學?

我女宜家返JOYFUL PN,日日哭,唔鍾意坐度,一起身老師就話要坐返回。之前返國際學校playgroup,circle time+玩玩具開心好多。

CloveH 發表於 20-11-12 11:02
我都覺得咁樣分開小班好d!

SJC出名學術好深,但唔需要家長跟功課?K1已經可以係屋企自己坐功課?

Sjc聽聞小運動時間所以我唯有諗平時weekend出去走一走例如去行山吖單車吖咁樣。但我估上堂流程同其他學校差唔多,都是分小組坐,亦有唱遊。

功課方面,我工人姐姐會叫佢攞功課出嚟做,佢自己做嘅。

「洗唔洗坐定定 」同 「坐定定幾耐 」我諗間間學校差唔多,因為一般老師都好專業知道小朋友平均耐性同專注力,所以我估sjc要求同其他學校差唔多掛,冇聽聞特別嚴,講到尾其實都係幼稚園小朋友姐

我交咗am留位,大家係報全日?有冇人係am?

回覆 Nechan 的帖子

我揀左全日

請問而家疫情下sjc點面試?(小女會跟哥哥姐姐讀sjc)

初初話拍片,後來改zoom interview

二仔係現有k1用家, 由SJC PN 小朋友係班裡面係最細嗰個, 對上一位同學已經係9月, 最大一位差唔多大成年, 但老師有照顧到小朋友情況, 平時亦好樂意與家長作電話溝通, 記得上年仲係讀N時, 要停課, 但老師都儘量維持小朋友的學習進度. 教材算是深 (其實N班唔應太追求學術), 亦是全英語境, 整體非常滿意, 我們亦沒有因停課而quit N

到現在K1, 叫佢做功課, 佢係會好聽話咁坐低直至做完為止, 到現在我和太太都非常滿意SJC
‹ 上一主題|下一主題