用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收waiting, reject收到懷疑人生…
樓主: fighting13
go

收waiting, reject收到懷疑人生…   [複製鏈接]

tummypooh 發表於 20-11-9 09:48
回覆 chujojo 的帖子

呢個問題年年都講,每年公式答案就係「有細b手握神校同多間offer」。其實叻細b係有, ...
我女而家就係細B讀某女私校P1,寫字仲係要花多D時間先寫得靚,見到佢都吃力。但學科內容認知上我相信佢OK,so far 默書小測都係中上

DengCK 發表於 20-11-10 08:58
因為考不到心儀小學而repeat小一?咁考不到心儀大學又要否repeat form 6? 要repeat就幼稚園階段repeat啦。 ...

同意
已識性,如果repeat會影響自信自尊,得不償失
所謂心儀只是心魔,未讀過其實知得幾多,除非是父母的母校
間間學校都有叻人,資質好讀邊間都唔太差,資質不夠,舖晒路升中都唔見得特別好

回覆 lambeanmama 的帖子

說出重點!
今年我有2個同事個仔都考小一,每個父母都覺得自己個仔好叻!
但係一睇條片就即刻分到高下!

同事A個仔平時都會一齊出黎gathering, 講嘢叻,唔怕醜!但係睇佢條片錄到甩甩咳咳,同事話因為太小時間好難練,練多兩次又發脾氣,搞到最後都冇心機練

同事B個仔慢熱型,就咁睇一定冇同事A個仔咁叻!但係人地條片又好正常,起碼都精精神神,唔會甩甩咳咳。

其實同事A係老來得子,一向比較就個仔,口講唔想做怪獸,又話我地變態,成日plan去邊度玩,諗住外補唔洗影響親子關係。面試之前,我地都有上佢屋企gathering, 咁我哋問佢一d問題扮面試練習一下,佢平時講野好叻,但係一去到講正經野就9唔搭8,跟住講其他野。叫佢讀書聽下,因為好多學校都會考讀句子之類,點知原來好多字都唔識,同事A話因為學校停課太耐,老師用zoom都教唔到d咩,又懶散左所以......因為我都玩過小一遊戲,所以都知要考咩,坦白講冇操過學術你就算曉飛都冇用!作為同事,我都有認真同佢提議,要跟緊d, 如果唔係第一關已經俾人淘汰,你講嘢幾叻都冇機會發揮,但係同事A就覺得個仔唔鐘意死版,要好靈活玩住學先得,所以我哋之後都冇再勸

同事B係好勤力既媽媽,我同佢都係跟同一個老師,老師係K1個時已經教我地要開始認讀中文字,跟住先讀英文,日日伴讀(真係連旅行都拎埋書去讀架!)日子有功可以打好個底同習慣,k2時再學其他野就無咁辛苦,多d時間用,考直私先過到學術個關。同事B真係會晚晚同個仔讀,平時夜晚食飯都小join, 因為趕住放工返去伴讀!之前疫情停課,間間補習社都停晒,好彩個老師轉zoom繼續同佢個仔上堂,keep住練習,同事B會係返工時login入去zoom睇個仔上堂,又Mark低老師教既野,講故事有咩重點要講,有d咩數學男校會出,要點教之類,放工返去同個仔練習。

後記:就係上個星期,同事A陸續收到全部都係waiting/reject! 而同事B幾間熱門男校都收到interview offer! 到最後一間佢最鐘意既學校都係收reject時,同事A當場喊左出黎,我哋都唔知點勸佢好!因為佢成日覺得自己個仔叻過同事B個仔,冇理由佢個仔間間都唔得

其實好多成功既背後,真係好多血淚換返黎!千其唔好只識羨慕人地有offer! 但係又唔諗下自己有冇努力堅持!

純因感慨分享,唔好叫我介紹面試班老師資料

好彩我係公司只是正常返工,少分享屋企私事,都無呢啲同事,將我屋企地嘢post上網⋯⋯

我唔明點解到小學仲分大細b(有學校寫明細b攞唔到報名表),我女係12月細b,我真係唔覺阿女比大b差,自理能力、理解能力都唔差得過大b,我可以話佢學術冇人咁叻係因為我冇及早發現原來私幼比券幼嘅進度快咁多,我呢幾個月自己教、幫佢追佢都學得好快,我女喺券幼k2成績係中等,對於因為12月細b而攞唔到某校報名表,我真係好嬲,如果面試不及其他小朋友我都輸得心服口服,未見過我小朋友就講明唔收細b我就好唔甘心。

EudyptulaMinor 發表於 20-11-11 15:16
我唔明點解到小學仲分大細b(有學校寫明細b攞唔到報名表),我女係12月細b,我真係唔覺阿女比大b差,自理能 ...
下.....咁都得....
都未見過個小朋友, 憑出生月份嚟判斷, 未免太.......

回覆 EudyptulaMinor 的帖子

你講個間 一條龍 幼小中?佢地面試好似都係好快手架咋。

EudyptulaMinor 發表於 20-11-11 15:16
我唔明點解到小學仲分大細b(有學校寫明細b攞唔到報名表),我女係12月細b,我真係唔覺阿女比大b差,自理能 ...
如果真係心儀果間唔收細b嘅龍校, 唯有下年以超大b身份先報

我覺得講明不考慮,好過叫你準備porfolio +拍片後才內部直接掉入垃圾桶,畢竟學後係有權選自已覺得適合的小朋友,不浪費大家時間也算是好事

tummypooh 發表於 20-11-11 15:28
回覆 EudyptulaMinor 的帖子

你講個間 一條龍 幼小中?佢地面試好似都係好快手架咋。

Dybala 發表於 20-11-11 15:35
如果真係心儀果間唔收細b嘅龍校, 唯有下年以超大b身份先報

唔會因為咁而要小朋友repeat,小朋友都已經知咩係留級,而且小朋友又唔係能力差跟唔上,最多只會考慮小二插班。如果小朋友入到一間唔錯嘅小學就更加唔會轉呢間,讀書生涯咁長,又唔係只有呢間先升到大學,冇必要好似一定要讀呢間,只係幾年前考幼稚園時已留意呢間學校,k1因細b攞唔到報名表,估唔到小一又係咁

EugeneS 發表於 20-11-11 19:06
我覺得講明不考慮,好過叫你準備porfolio +拍片後才內部直接掉入垃圾桶,畢竟學後係有權選自已覺得適合的 ...

咁又係~ 最近聽同學仔媽咪講,真係有學校收咗報名表報名費但見你係細b就收完video都唔洗睇直接就reject,我唔知邊間學校,但佢就講得好肯定我諗我冇遇到掛,我唯一拍片嘅入到2nd in~

cathyangel 發表於 20-11-10 13:17
回覆 lambeanmama 的帖子

說出重點!

感謝分享

報名直資私立係一課好的課堂
讓家長更理解自己小朋友係公海中的實力,好多家長高估了自己。。。
亦係好機會理解教育制度

EudyptulaMinor 發表於 20-11-11 19:31
唔會因為咁而要小朋友repeat,小朋友都已經知咩係留級,而且小朋友又唔係能力差跟唔上,最多只會考慮小二 ...

同為12月細b,好多人話大細無分別,
事實係點?心照拉
當年考N,6間全軍覆沒,連見都無得見,到考k,培x,創x均不可取表格,考十間,得兩個offer,有幸入現在的幼稚園真係運氣使然,到現在考小,我雖然也很緊張,但只報4間,入到當中六合彩,入吾到當為叩門準備,很坦白,我不懂如何教導小女學術,但可能為叩門可能都要考個普通話證書
大家一齊加油,我暫時零offer,希望11月可運氣爆炸

Dybala 發表於 20-11-10 09:42
我朋友當年會考得23/4分, 原校已經收返上F6, 但佢target係莊啟程/恆商, 所以都走去repeat, 結果之後28分如 ...
中/小學大把機會俾你repeat
唔通一早諗定叫小朋友repeat多幾年用mature student呢條路入大學咩!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sandra1004 發表於 20-11-12 08:28
事實係點?心照拉
當年考N,6間全軍覆沒,連見都無得見,到考k,培x, ...

好多人忽略一個極大分別:

體格發展

家長們試過攞小學生個書包未?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hahahamama 發表於 20-11-6 11:33
回覆 fighting13 的帖子

唔緊要,我哋陪你!可能個天注定我哋會抽到正嘢 ...

呢句岩呀
可能抽到好野呢
加上收到reject都唔代表小朋友能力差
間學校唔簡 係唔合適姐
小朋友其實好努力配合我地~

sandra1004 發表於 20-11-12 08:28
事實係點?心照拉
當年考N,6間全軍覆沒,連見都無得見,到考k,培x, ...

我覺得能力上分別唔大啦,唔會因為細b而學習差d,係生得矮d囉,運動冇咁叻,但自理能力冇問題甚至比同學仲要好。學校就唔知點解要分大細b決定收生,連報名表都攞唔到,唔好話面試啦,真係對學校好失望。

其實細b repeat 唔 repeat k3小一,我又覺得冇咩所謂,就算repeat 小一,佢都仲係適齡的小一生。

如果小一repeat,可以考到一間六年後選擇有機會較好的路,我又覺得值。考唔到,證明自己小朋友唔係直私的茶,咪繼續上小二囉,冇大問題呀。

最大問題係,而家唔俾佢repeat考多次,而六年後自己又係度怨自己啫。所以一切都係睇自己,人地的意見最多參考下就好。每個家庭同小朋友的接受程度都唔同嘛~~~

hkpapa852 發表於 20-11-12 08:34
好多人忽略一個極大分別:

體格發展

咁細b都有大隻嘅,大b都有細粒嘅~
我哋都讀過小學,小學書包係重,我哋當年學校根本唔會care書包重量,呢幾年都話書包重量受關注,當年一樣有細b一樣咁長大,咁佢哋依家係唔係有體格上出現問題?書包過重我諗會有辦法解決,呢個唔係reject一個小朋友嘅理由,考小一又唔係考消防員。
‹ 上一主題|下一主題