用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Covid-19 uk
go

[英國] Covid-19 uk [複製鏈接]

請問有沒有人知英國返香港, 如果the lab is accredited by UKSA,但沒有ISO 15189, CX 會唔會accept 的 lab test report of COVID-19?
   11    0    0    0

回覆樓主:

不用開兩個posts。

不如你先睇睇<英國機場快速測試COVID>, 裡有好多家長已經提供有用資訊。

回覆 TTEE1819 的帖子

我都想知UKAS 認唔認可? 我找個間在 Leeds 做測試

<英國機場快速測試COVID>裡面唔見有講。

同埋未夠18歲英國是否規定要guardian陪同及家長授權信?

謝謝!

claracny 發表於 20-11-5 20:40

我都想知UKAS 認唔認可? 我找個間在 Leeds 做測試
可以email 去做測試的Collison公司問吓,我仔17歲,佢覆我話confirm仔可做測試,不用成人陪同.

kalmum 發表於 20-11-5 19:01
請問有沒有人知英國返香港, 如果the lab is accredited by UKSA,但沒有ISO 15189, CX 會唔會accept 的 la ...
今天我仔由英國回香港,經學校已由一間有UKSA accredited 嘅lab做咗 RT-PCR test ,但CX 仍不接受(其實係香港政府唔接受),結果我仔立刻到機場再做測試,好彩今日唔多人,及時上到機! 但過程十分駕險,我仔十五歲又唔可以在機場住一晚洒店,上唔到機,就要一個人回學校,在疫情及lockdown下,你話父母會有幾擔心!
CX 話政府唔接受嘅原因係該Lab 嘅 Schedule of Accreditation 內容係 該lab 係檢驗animal tissue and fluids,所有唔接受,所以衞生處指引話approved by the relevant authority......是不可信嘅,係要approved by 香港政府先啱!

其實我自己睇過該accreditation ,都有擔心過,亦email問過,該lab 回答我是佢嘅reports 是 hundreds of people to travel to countries all over the world during the current pandemic with no reported issues.  另外我亦問過衞生處,當然d答案就是官腔一篇!

我説得比較長,但希望盡快話呢個經驗比大家聽,小心選擇lab,唔好以為check 咗UKSA 認可便算,希望大家仔仔女女順順利利回家!

或者其他JM 有成功lab 可以在這樣分享,當然機埸做最穏陣,但當中安排嘅困難我不在這裡重覆了!

回覆 Iamawoman 的帖子

Thank you so much. 你解釋得好長細和解答到我一d concerns. 但我想問下怎樣知 the lab is approved by 香港政府。 做這個檢測真係搵到頭暈。問CX又話去機場做,但亞仔得14歲又搭早機,要Guardian在場,我怕人多要等好耐搞到上唔到機。總之好複雜!希望大家share吓, 用邊間而能成功上機。🙏

kalmum 發表於 20-11-7 02:49

Thank you so much. 你解釋得好長細和解答到我一d concerns. 但我想問下怎樣知 the ...

如果喺倫敦, 可以用呢一間, 香港approve

https://www.coronatestcentre.com/

但要留意佢係晚上18:00出報告

Iamawoman 發表於 20-11-6 22:53
今天我仔由英國回香港,經學校已由一間有UKSA accredited 嘅lab做咗 RT-PCR test ,但CX 仍不接受(其實係 ...

十分感謝分享,我們可能要重新考慮是否用學校安排的測試。
但是你兒子 15歲,也可以在沒成人陪同下做測試?還是他們酌情處理你的 case?

newfather 發表於 20-11-7 08:58
十分感謝分享,我們可能要重新考慮是否用學校安排的測試。
但是你兒子 15歲,也可以在沒成人陪同下做測試 ...
我不知道是否special case ,所以唔使guardian 陪同,因為情況太急,亦是當場嘅CX 地勤叫我仔去做嘅。但在機場先做,始終有風險,萬一唔好彩中咗,真不知道怎樣處理,所以都建議經由學校做,有咩事學校會處理。只是要自己再check 下學校搵嘅lab是否偉大嘅香港政府接受。
因為在英國人的角度而言,UKAS是適用嘅authority ,甚至BSA 都有條link 叫大家入去search accredited 嘅lab

Iamawoman 發表於 20-11-7 11:42
我不知道是否special case ,所以唔使guardian 陪同,因為情況太急,亦是當場嘅CX 地勤叫我仔去做嘅。但在 ...
Arm arm 係 BSA 網頁睇到Belgravia Guardian www.bg-london.com 可以找到ISO15189 and HK government approved 嘅 lab,大家參考下

Iamawoman 發表於 20-11-7 11:49
Arm arm 係 BSA 網頁睇到Belgravia Guardian www.bg-london.com 可以找到ISO15189 and HK government appro ...
網頁內仲有香港電話號碼同地址

回覆樓主:

好有用既經驗同資料,唔該晒

請問what is BSA?

claracny 發表於 20-11-5 20:40

可以PM我Leeds 的Test centre 嗎?

kalmum 發表於 20-11-7 15:56

請問what is BSA?

[size=14.666666984558105px]英國寄宿學校聯會 Boarding Schools’ Association

summerhotel1 發表於 20-11-8 00:32
英國寄宿學校聯會 Boarding Schools’ Association
Thank you 😊

我fb搵到依個file, 裏面有list of clinic with successful PCR test for travel to HK, 我無fc, 但可以做參考。https://docs.google.com/file/d/1eRmIP-eaBaeIwkq1-6pth8wT5fVV_9to/edit?usp=docslist_api&filetype=msword

yiphalook    發表於 20-11-9 21:05

回覆 kalmum 的帖子

請問大家知道Leeds 哪裡有Test centre ?

謝謝!

今天想預約Heathrow快速測試,點解只可約到12月頭?

回覆樓主

Leeds LivingCare 用ISO15189 Lab, 但係無寫係Test report 上。

我有email 問過LivingCare 可唔可以把Lab個名寫係Test report上,他們回覆不可以。所以我有猶豫佢唔用佢。
‹ 上一主題|下一主題