用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問 ukiset 分數係點睇?
go

[英國] 請問 ukiset 分數係點睇? [複製鏈接]

剛剛考完 ukiset 5/9/9, B2/B1 average B1
小朋友十歲,係咪英文考得唔太理想?其實係咪唔同年紀都係考個份卷?

謝謝各位
   4    0    0    0

回覆樓主:

5係average,小朋友係中間,Cambridge B1,英文係普通。如果報top school 就難少少
好似有網友分享,Epsom今年ukiset 699報名機會也沒有

bbeasy25 發表於 20-11-5 20:43
5係average,小朋友係中間,Cambridge B1,英文係普通。如果報top school 就難少少
好似有網友分享,Epsom今 ...

我見CEFR 話係 raw score, 請問有冇見過 10 歲的小朋友拎 C1?

謝謝你

bbeasy25 發表於 20-11-5 20:43
好似有網友分享,Epsom今 ...

請問除咗 Epsom, 有什麼學校都唔駛諗?謝謝你

dttmtong 發表於 20-11-5 23:13
我見CEFR 話係 raw score, 請問有冇見過 10 歲的小朋友拎 C1?

謝謝你

699, C1嗰位學生好似係考Year 12; 考Year 7我估B2都可以,唔使C1。要求小五學生英文程度同A-level樣,冇乜理由掛!

回覆樓主:

Ukiset is adaptive test. 結果是与英國同齡小朋友比較。

emmaek 發表於 20-11-6 06:45
699, C1嗰位學生好似係考Year 12; 考Year 7我估B2都可以,唔使C1。要求小五學生英文程度同A-level樣,冇乜 ...

請問Cambridge 個C1是否age adaptive or 什麼年紀都同一個measurement ?

Yeahp 發表於 20-11-6 09:09
請問Cambridge 個C1是否age adaptive or 什麼年紀都同一個measurement ?

Cambridge 個test有個分,成績表上亦有個scale話畀你知個分相等於邊個level(B1/B2/C1 or above),同埋相等於IELTS幾多分:

B1大約 4-5; B2大約5-6.5; C1 or above 等於6.5分以上。一般人話冇C1唔使諗嘅熱門學校,我相信係講緊報Year 9或以上。

dttmtong 發表於 20-11-5 23:13

謝謝你

呢個唔知,我忘記了你小朋友10歲,甘B1也不錯。學校應該會因應年齡而有不同CEFR要求。

回覆 bbeasy25 的帖子

比較top 的女校 Y7 Y9 入學要求都要B2;你可以考番個Cambridge FCE for school or Junior TOEFL 達至B2 成績。

dttmtong 發表於 20-11-5 23:14
請問除咗 Epsom, 有什麼學校都唔駛諗?謝謝你

3間學校問我拎Ukiset 成績,Epsom & Lancing ,呢2間只睇ukiset 成績,不需要再考entrance exam· Freemen 就睇咗ukiset 成績先俾報名,要再考entrance exam.
其實又不是太多學校睇ukiset,不用太擔心

EvaKim 發表於 20-11-6 07:21
Ukiset is adaptive test. 結果是与英國同齡小朋友比較。

但係 CEFR 個 part 係 raw score, 網頁有寫

回覆 dttmtong 的帖子

有, Oundle 咗ukiset 成績先俾報名,要再考entrance exam

EvaKim 發表於 20-11-6 10:48
回覆 dttmtong 的帖子

有, Oundle 會睇咗ukiset 成績先俾報名,要再考entrance exam

Oundle 考了entrance test 未?我怕science 卷深唔敢幫囡報

Yeahp 發表於 20-11-6 12:15
Oundle 考了entrance test 未?我怕science 卷深唔敢幫囡報

Oundle一月中先考

emmaek 發表於 20-11-6 18:15
Oundle一月中先考

oic, 都比較遲考喎,好多時都可能考之前有其他學校offer...
‹ 上一主題|下一主題