用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 個遊戲玩左一半,大家手頭上有幾多個Offer?有咩策略? ...
樓主: Lowplastic
go

個遊戲玩左一半,大家手頭上有幾多個Offer?有咩策略?   [複製鏈接]

回覆 jennylady 的帖子

小朋友好叻啊。
請問是不是讀名幼?

xAlexNgx 發表於 20-11-15 11:08

小朋友好叻啊。
我仔拍片叫合作(威逼利誘下)我仔讀KV (係校內應該都係成績好個批)
我地有外補phonics, starter , gapsk ,和鋼琴
只考了gapsk 初級和中級成績卓越一級。
無其他cert ,無參加咩比賽,活動都無
識游水(但學校應該唔知)

拍片入到2nd in我覺得性格係因素
他性格開朗的,每分每秒都笑的
拍片自然係睇到他開心的一面
咁我仔記性好,條片係流暢和不剪接

有2nd in 唔代表叻啊,2nd in 後可能乜都無的

Ckofy 發表於 20-11-15 09:49
你都叫做有offer,YW咁難都有second in。我報得多過你,暫時一個offer都無,可能最後都係零offer:thinking ...
收到2nd in 我真係開心到彈起個時未有sfa offer
真係好擔心,好否定自己個仔
個日收到LMC 和YW 2nd in 簡直係一個肯定(面見成功有2nd in 的 學校)

我仔有英華係好彩
他中英文應該ok 他話識讀
常識就問他香港有咩山,有咩tunnel
如果問點解雞唔識飛,點解海豚無手指,就一定唔識

LMC first in 他睇片後唔知道要答問題所以唔識
他有主動問老師可否睇多次
老師比他再睇
我以為一定無2nd ....

其實好多學校未出offer ..不要氣餒

教育局預計2021/22學年適齡小一學童人數將5.9萬人

https://www.edb.gov.hk/attachmen ... ures/Enrol_2019.pdf
根據一個非正式統計,每個年度大約有 14000人讀非卷幼(收費幼稚園)
小學一年級收費嘅位有(直資私立國際):大約 12020
中學一年級收費嘅位:11878

本身已經讀收費幼稚園的人估計大部分都會報名直資私立國際(14000)
在加上本來讀免費幼稚園的人(假設 5000人)
相等於大約 19000人 爭奪 12000個位置

好聰明呢。叻仔啊

Azzurro 發表於 20-11-16 08:35
教育局預計2021/22學年適齡小一學童人數將5.9萬人

https://www.edb.gov.hk/attachment/en/about-edb/publi ...

數字唔係咁計, 瞭解吓學校類型先

現實中,全香港開辦傳統學制既直資同私立小學,小一學額應只有 ~9,000個 (已計埋好多人會考而非傳統學際既CKY)

官津小學小一學額有 ~48,000個
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

jennylady 發表於 20-11-15 01:59
Except 明知陪跑機會極微的一線學校無2nd in 外,其餘都叫做有2nd in 。

我仔拍片算成績唔錯,非最top一線 ...

會叩邊間門?

今日聖若瑟出result.有offer
暫時2 offer
1reject
1waiting
1未出result
2間未in

回覆樓主:

暫時:

1x offer
3x 2nd in
7x rejected
1x no result
2x waiting for 1st in

hkpapa852 發表於 20-11-16 09:24
數字唔係咁計, 瞭解吓學校類型先

現實中,全香港開辦傳統學制既直資同私立小學,小一學額應只有 ~9,000個 ...

https://www.edb.gov.hk/attachment/en/about-edb/publications-stat/figures/Enrol_2019.pdf
第九頁,各種小學學生實際人數(六年總和,不是學位數量)
官立 23 043
資助 278 030
直接資助計劃 15 935
私立 33 064
英基學校 6 069
其他私立國際 17 087

六年直私加起來係 48999,簡單除以六,每一年有8166(今年大概有8166個直私學生)
我的總和每年係直私加上國際學校,因為我認為不少人同步考直私和國際學校
國際學校雖然和本地學校區隔開,但是值得關注,所以包括在內

回覆樓主:

計埋今日SJAC
3 offer
4 waiting
others 2nd in n 1st in waiting

其實有另一份更詳細既統計係"幼稚園", "小學", "中學"專題入面

不過EDB唔知點解抽起咗呢堆報告

而且你個份報告既"私立"學校, 並唔係單純開辦傳統學制既私小, 仲包括開辦非傳統學制, 但又沒有國際學校牌照既私校, 呢堆私校包括: VSA, 啟新 ...... 佢地既小一 (部份學校係Year 2), 加埋大約收 1200人 (計埋CKY的話, 收 1300人以上)

國際學校收生同傳統學制小學係唔同步, 本地學制K2後就直上國際學校Year 1如果到K3先去考, 係要插班去人地Year 2, 普遍機會仲低

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

收到最心儀兩間offer之後已經鳴金收兵, 唔想再報同考其他學校

自問自己同小朋友能力唔算出眾, 家庭背景亦一般(家住貧民區), 所以要知所進退, 對熱門同神校唔好抱咁大期望, 志在參與當見識吓就算(結果呢堆真係全軍覆沒)

做好基本嘢要拎一個冇咁熱門嘅二三線offer唔算太難, 就算而家得waiting都唔難等到佢地比offer你

zaba    發表於 20-11-19 11:08

Dybala 發表於 20-11-16 14:59
收到最心儀兩間offer之後已經鳴金收兵, 唔想再報同考其他學校

自問自己同小朋友能力唔算出眾, 家庭背景 ...
恭喜哂, 介唔介意講邊兩間有offer? 你小朋友是否來自卷幼?

mechanics10 發表於 20-11-16 15:13
恭喜哂, 介唔介意講邊兩間有offer? 你小朋友是否來自卷幼?
聖母&德雅
happy school私幼, 早一兩個月interview密麻麻果陣仲係半文盲狀態

Dybala 發表於 20-11-16 15:43
聖母&德雅
happy school私幼, 早一兩個月interview密麻麻果陣仲係半文盲狀態
這兩間好啊, 都是我心儀的, 不過是明年既事, 現在計劃准備中

真心替你高興

Dybala    發表於 20-11-19 14:42

mechanics10 發表於 20-11-16 15:13

Del..... Sorry, reply引用錯左

完全同意!報左4 私 4 直,對我小朋友黎講.......d 神校同熱門學校....係有博一博的心態,結果真係全軍覆沒。

8間都出哂結果了,收到3間offer,同心目中預期結果幾乎一樣。.

jennylady 發表於 20-11-15 01:59
Except 明知陪跑機會極微的一線學校無2nd in 外,其餘都叫做有2nd in 。

我仔拍片算成績唔錯,非最top一線 ...
Delete
‹ 上一主題|下一主題