用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 個遊戲玩左一半,大家手頭上有幾多個Offer?有咩策略? ...
樓主: Lowplastic
go

個遊戲玩左一半,大家手頭上有幾多個Offer?有咩策略?   [複製鏈接]

3 x offers, 7 x 2nd in, 3 x waiting, 2 x rejected

回覆 mikkbb 的帖子

好叻啊。

mikkbb 發表於 20-11-10 16:42
3 x offers, 7 x 2nd in, 3 x waiting, 2 x rejected

考15間! 你&小朋友都好叻!
當個好爸爸

3 x offers
6 x 2nd in
3 x 等result未出
3 x 未見

個個都考十幾間........唔好講大人, 小朋友會唔會好攰?

mechanics10 發表於 20-11-11 10:03
個個都考十幾間........唔好講大人, 小朋友會唔會好攰?

大家都攰。

好多學校都係9月尾10月開始interviews...

小朋友10月一口氣in 7-8 間...仲有videos...

而家一見到套戰衣(著去interview套衫)就怕怕... 一見到相機鏡頭拍video就無笑容

回覆樓主:

siucheng2000 發表於 20-11-5 17:34
回覆 Lowplastic 的帖子

我仔好努力拍video, 又背左講故事,又唱歌,每間都盡力拍,我都唔明點解 ...

我都好想知拍咩或者拍成點先會有2nd in或offer, 掌握唔到學校喜歡邊種片

mechanics10 發表於 20-11-11 10:03

唔攰就假嘅 no pain no gain
無把握就唯有係報多兩間
但最難捱時間已經過咗
同埋我都好彩嘅係,面試時間唔算撞得好多,有d zoom in其實都快靚正,亦有少量係拍片直出offer
同埋加上今年疫情,其實間間都減面見次數,以往一間學校in 2-3次咪仲辛苦,所以今年有好有唔好啦

mikkbb 發表於 20-11-11 10:58
唔攰就假嘅 no pain no gain
無把握就唯有係報多兩間
但最難捱時間已經過咗

好勁呀,有無咩技巧可以分享下呀?

今年好多轉拍片, 老實講拍片係攰既, 但冇把握可以點? 面見反而好D, 但其實大人既心態好重要, 我仔算係好肯配合拍片, 但都會表示辛苦同frustrated, 作為媽媽一定心痛, 但又好想俾佢知道, 要做就盡力去做.
而面見, 最高峰連續3個星期內有5個面試, 可能我小朋友唔係成熟type, 佢每次只當係去玩去上堂, 出黎會好開心同我講, 媽媽我好快就上完堂, 我亦甚少問返佢考左乜, 佢試過主動講自己做得唔好既地方, 但我冇責怪佢, 只會讚佢好努力, 知道自己做得唔好已經好好, 下次做返就夠.

so far行到半路, 暫有2 offers, 拍片都拍左8間, 雖然其中3間都直接reject, 但都有1間有offer, 3間都以拍片入到2nd in, 同返小朋友講佢都好開心, 問我老師係咪睇完video好掛住佢

我知道有D成熟小朋友自己都好懂事, 識問學校揀唔揀自己, 但我仔好BB, 咁我都只有用返佢明白到既approach去處理, 慶幸一路上彼此都保持正面

回覆 mikkbb 的帖子

3OFFER好強。

報4間0 offer ....

藴藴 發表於 20-11-5 15:24
兩間reject,一間等緊結果,兩間等緊入唔入第二輪,我報左五間全部都係心儀既,並無報太多大包圍,唔入就等 ...

我都係咁諗

2x offers, 4x 2nd in, 2x waiting, 4x rejected

考左5間,2間有offer, 1間rejected,1間等出result,最尾嗰間月尾先2nd in
我當個遊戲完咗架啦,兩間有offer嘅二揀一算

Except 明知陪跑機會極微的一線學校無2nd in 外,其餘都叫做有2nd in 。

我仔拍片算成績唔錯,非最top一線外其餘都有2nd in。

呢個星期終於有SFA offer。個心定d,但唔係心儀我怕讀得辛苦。

Dbs, spb, spcc (拍片)and TSL(面見)- 1st in 止步

YW, LMC, wkf 等緊2nd interview (就快in)

Cky 等入2nd in 的結果

GT , st Joseph 等緊final 結果

St Margret, 港同未in

我應該會叩門。

wccl 發表於 20-11-11 10:52
我都好想知拍咩或者拍成點先會有2nd in或offer, 掌握唔到學校喜歡邊種片
我自己心得係一下都唔好剪片,要一take 過

其實報十幾間算少我都後悔報得少
多數人都報十幾二十間
學之園同家長講起嗎報20間

我唔知道個遊戲咁難玩,一線明知係機會渺茫,應該報多些二線。

jennylady 發表於 20-11-15 02:07
其實報十幾間算少我都後悔報得少
多數人都報十幾二十間
學之園同家長講起嗎報20間

你都叫做有offer,YW咁難都有second in。我報得多過你,暫時一個offer都無,可能最後都係零offer
‹ 上一主題|下一主題