用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 仔女返港你地會唔會叫佢幫手帶d網購返嚟? ...
樓主: huilok729
go

[英國] 仔女返港你地會唔會叫佢幫手帶d網購返嚟? [複製鏈接]

Chole 發表於 20-11-5 18:24
想請教學生簽證喺機場買嘢可以免稅嗎?

可以,我孩子成日在機場boots買維他命C回港,標出來的價錢跟市區一樣,但付款時cashier會問客人攞boarding pass睇一睇,跟住直接扣起tax的一部分,免左稅才付款。我們試過幾次都係這樣。

Chole 發表於 20-11-5 18:24
想請教學生簽證喺機場買嘢可以免稅嗎?

喺禁區內應該係所有人都免稅!

TTEE1819 發表於 20-11-5 18:29
可以,我孩子成日在機場boots買維他命C回港,標出來的價錢跟市區一樣,但付款時cashier會問客人攞boarding ...

Thank you!

回覆 game9099 的帖子

機場有D商店可能因lock down會關門。

game9099 發表於 20-11-5 18:29
喺禁區內應該係所有人都免稅!

Thank you!

2021 開始冇得退稅

https://www.google.com.hk/amp/s/www.independent.co.uk/travel/news-and-advice/tax-free-sales-duty-free-airport-shopping-vat-eu-b435514.html%3famp

TTEE1819 發表於 20-11-5 18:29
可以,我孩子成日在機場boots買維他命C回港,標出來的價錢跟市區一樣,但付款時cashier會問客人攞boarding ...

邊個terminal?

我飛BA多,T5閘內Boots從未退過稅俾我。

回覆樓主:

我好少叫佢哋帶嘢,佢哋次次都帶一大叠 notes返嚟。不過今次會幫親戚帶英超月曆,因為親戚自己去唔到。

過客 發表於 20-11-5 15:36
小朋友間學校是不會私自開箱, 是要小朋友當面開箱給老師檢查內裡是甚麼物 / 有否違禁品. ...

我仔間學校唔會check入面系咩,收左包裹就放起佢房,包括香港寄去同Amazon買既野每個月有108次。

etoile 發表於 20-11-6 11:21
邊個terminal?

我孩子坐VS, 係terminals 2, 3。我自己都試過在機場的boots 買野,一樣係叫我出示boarding pass,我都係坐VS多。

TTEE1819 發表於 20-11-6 11:32
我孩子坐VS, 係terminals 2, 3。我自己都試過在機場的boots 買野,一樣係叫我出示boarding pass,我都係坐 ...

Thx. 下次問下先。

etoile 發表於 20-11-6 11:21
邊個terminal?

我剛剛睇返我孩子在Dec 2019回港前在Heathrow 買野的收據,比你參考和研究一下:

Shop係Heathrow Boots Terminal 3

買左£55 的維他命C, 收據第2行寫:
Airport Non EU STD Rate VAT discount
扣左£6. 71

最後付£48. 29

你研究下,知道咩原因,教埋我,唔該。

TTEE1819 發表於 20-11-6 11:42
我剛剛睇返我孩子在Dec 2019回港前在Heathrow 買野的收據,比你參考和研究一下:

Shop係Heathrow Boots T ...

我買洗手液,標價幾錢就收咗我幾錢。

醒目開學勳章

回覆樓主:

請問有無人在Amazon買過電煲可以煮飯及打邊爐?

回覆樓主:

有呀,係Asda買保健食品,好掋,另外重有茶包,香草,護膚品,lock down原因要比2.9磅運費,直送到學校
‹ 上一主題|下一主題