用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖若望小學
go

聖若望小學   [複製鏈接]

請問有無用家可分享此學校,thanks
   24    0    0    0

回覆樓主:

現任校長是油天校長。Academic 為主,聽講新校長改變左學校活潑同多活動左。小班教學。我都問緊用家。
我有offer,都諗緊。

我個仔zoom in 得好差,但都有offer🤔

anakin1223 發表於 20-11-5 12:15
我個仔zoom in 得好差,但都有offer🤔

我都係in得好差,但都有Offer!

回覆樓主:

基本上, 聖若望 有interview嘅學生佢都收 。
因為好多人唔會選擇佢
但係其實 學校教得好好
老師好好
小朋友好開心咁樣 學到嘢
語境好好

pinkymikemarcus 發表於 20-11-5 13:51
因為好多人唔會選擇佢
但係其實 學校教得好好
請問是否小朋友讀緊?可否SHARE多D, 謝謝。

pinkymikemarcus 發表於 20-11-5 13:51
因為好多人唔會選擇佢
但係其實 學校教得好好

絕對贊成,我係用家。

leung_fatfat 發表於 20-11-5 13:53
請問是否小朋友讀緊?可否SHARE多D, 謝謝。

是的(emoji)小朋友現在 一年級
其實呢間學校當初我選擇佢嘅時候, 我就已經鍾意佢嘅語境 。
經過群組見到有人退學,
其實我好想幫呢間學校講少少嘢
就趁呢個機會同大家分享下, 希望幫助到大家了解多啲聖若望。
家長們自己諗諗點解要報呢間學校(emoji)
你係鍾意呢間學校什麼?
呢間學校其實係傳統教學,但又不會太嚴厲。
每個星期有默書
中文用普通話教
英文教快一年
其餘科目 全部用英文教學, 基本上學生一入學校門口就只可以講英文同普通話, 學生上堂老師好鼓勵佢哋舉手答問題, 佢哋基本上喺課堂上面已經學識 好多嘢 。
好似默書,我個仔返嚟已經係識㗎啦, 我個仔話畀我知佢返得好開心。開心過返幼稚園。
只係呢間學校少人講少人提同埋其實學費一啲都唔平

tongyuen001 發表於 20-11-5 13:59
絕對贊成,我係用家。

我都係,我個小朋友現在一年級(emoji) 我都分享咗少少 聖若望

外籍學生多少?

應該類似陳守仁,林文燦,聖馬加里等等多外籍學生路線吧

我暫時得這個offer. 不過我仔係in得幾好啲。有問有答有禮貌有笑容。
應該會交留位費。小班語境好,環境安靜。
昨晚我和家人一口氣看完facebook的图書sharing.
老師口音,文法,教學重點,內容言之有物。
有家人是做教師的。觉得質素有保障。
升中九龍城網。同學有本地有外国面孔,
操行应不会好像津校那麼嚴吧。
他們建議如果没神校offer, 這間我們应该會讀。

有没有真實用家分享下?謝谢。

Azzurro 發表於 20-11-5 14:01
外籍學生多少?

應該類似陳守仁,林文燦,聖馬加里等等多外籍學生路線吧 ...

每班大約20人, 大約十至八個外籍學生

xAlexNgx 發表於 20-11-5 14:03
我暫時得這個offer. 不過我仔係in得幾好啲。有問有答有禮貌有笑容。
應該會交留位費。小班語境好,環境安靜 ...

大致全中,
其實小朋友喺快樂嘅學習環境中已經學習到嘢 。
而家我小朋友讀緊小一
雖然冇得小息出去,但係 佢哋小班教學係好開心。
我有朋友讀緊高年班,四年班,佢話全校學生佢都識,原因係佢哋小息嘅時候係會玩埋一齊。
所以 基本上老師係全校學生大至,七至八成學生嘅名都噏得出 。
當然會有本地老師,但係本地老師係唔會同佢哋講廣東話。

pinkymikemarcus 發表於 20-11-5 14:00
是的(emoji)小朋友現在 一年級
其實呢間學校當初我選擇佢嘅時候, 我就已經鍾意佢嘅語境 。
經過群組見到 ...
謝謝分享。由於在網上找到很少有關這學校的資料,一係就狂批學校行政混亂,又話咩無IN都收到OFFER,所以最希望有用家可分享。

我有參考學校網頁,全英文,校長ASSEMBLY時都係英文.我仔英文程度OK,所以教快一年絕對無問題。同埋我幾喜歡佢小班教學, 可以更全面咁接觸及照顧每位學生。

多謝各位的真實分享!感激!

回覆樓主:

我地都係in得ok,老師有贊佢。

xAlexNgx 發表於 20-11-5 14:03
應該會交留位費。小班語境好,環境安靜 ...

優點:
- 小班20人,小一應該分講國語一班,講廣東話一班,講英文一班
- 全英教學,普通話教中文(要廣教中就唔啱你
- 行政一啲都唔亂,尤其疫情期間我覺得學校安排得幾好
- 疫情期間Online學習我覺得佢教材好 up to date

缺點:
- 學校細(但其實幾靚)
- 學費貴
- 升中透明度唔太高,但我估大部份同學都可以有出路例如海外升學

簡單來講如果你小朋友好勁,學校唔會教蠢你,但通常呢啲小朋友都有「更好」嘅Offer⋯⋯更好我指係學費平啲,校舍大啲,出名啲

leung_fatfat 發表於 20-11-5 14:16
謝謝分享。由於在網上找到很少有關這學校的資料,一係就狂批學校行政混亂,又話咩無IN都收到OFFER,所以最希 ...

我承認佢寫字樓 啲姐姐 比較慢 ,確實係冇乜人分享呢間學校
因為佢外籍家長多,應該唔識用 呢啲群組 。
跟住本地家長 都好少會喺呢啲群組發聲 ,所以之前我都好少搵到呢間學校嘅資料 。
但係慶幸我身邊 有幾位朋友讀緊,所以我認識呢間學校。
但係自己小朋友已經讀咗幾個月,發覺 我冇揀錯學校。
佢學費唔平 ,但係其他私校學費都係 幾千蚊。
但係小班教學可以貼心啲照顧我個小朋友
我個小朋友 學習得好開心,
所以因為以上幾個原因聖若望嘅資料係比較少
所以今年我見到有人問,我都會盡量一一回答。

tongyuen001 發表於 20-11-5 14:23
優點:
- 小班20人,小一應該分講國語一班,講廣東話一班,講英文一班
- 全英教學,普通話教中文(要廣教中 ...

原來有廣東話班㗎咩

我意思係分班用小朋友嘅國語英文程度分,我估方便分配老師

tongyuen001 發表於 20-11-5 14:23
優點:
- 全英教學,普通話教中文(要廣教中 ...
明白,謝謝分享
學費平、校舍大、又或者更出名既學校,又未必做到小班教學,老師又未必做到咁關愛學生, 呢D學校又未必會揀我既小朋友呢?..
所以人揀學校時,學校咪又揀緊你.

真係緣份遊戲

‹ 上一主題|下一主題