用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 排名僅次美國 港成留學熱點
樓主: elbar
go

排名僅次美國 港成留學熱點

stillgood20 發表於 21-4-16 13:45
理論上, 大部分人接種了疫苗,便出現群体免疲.但,現實上,香港的進度未跟上。
係, 海外求学版,個個支持打針, ...

你可能唔明白我寫嘅重點,與現時多唔多人接種無關。我想講無論有冇群體免疫,打針和帶口罩可能會變成常態。早幾日,以色列出咗個非常初步嘅報告(samples唔夠),輝瑞未能防禦一隻南非變種病毒。只要是開放社會,就不可能排除輸入個案,香港去年曾經0個案, 直至開放海員,機組人員才爆發。所以有需要每年補打疫苗,能否免除口罩就不知了。

要多人打疫苗,只要等外國疫情平緩,可以出外旅行,到時個個都會自動去打啦。香港人餓咗咁耐,可以去日本,韓國,泰國,英美澳加嘅會自動打輝瑞;回國工作或消費嘅會打科興,立刻滿Quota。其實只要國內,尤其深圳,願意打科興後免檢入關,隨時立刻多百幾二百萬人打針,駛鬼強迫咩!

akys 發表於 21-4-16 16:10
你可能唔明白我寫嘅重點,與現時多唔多人接種無關。我想講無論有冇群體免疫,打針和帶口罩可能會變成常態 ...
mRNA修改一下比較簡單,所以每年打一針booster, 可能就可以幫到變種問題。
除唔除口罩我已經冇乜所謂,戴慣咗。只是覺得全世界浪費好多口罩真係唔環保。

可以移民香港