用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 排名僅次美國 港成留學熱點
樓主: elbar
go

排名僅次美國 港成留學熱點 [複製鏈接]

Yanamami 發表於 20-11-14 23:16
咁样去定義係咪出国又幾有趣…
請留意, 我沒有說[出国], 我只說[留學].  

若說內地來港讀書都唔算[留學],  為何港人到內地讀書又大多是留學? 又會同去英美台星等一併考慮各利弊?

留學雖沒有絕對定義, 但基本上就要預備離家別井, 適應異文化, 不同語言, 另類的教育制度等等, 有異於在本地升學. 再加上內地生來港讀書的費用不菲, 將來升學和就業都以香港畢業生為籌碼(姑勿論好與否), 內地人視來港為[留學], 有何不妥?

youma 發表於 20-11-15 20:50
請留意, 我沒有說[出国], 我只說[留學].  

若說內地生來港讀書都唔算[留學],  為何港人到內地讀書又大多算 ...

港人多数話:送个仔上大陸讀/俾个仔去大陸讀/番大陸讀書……好似FB有个page叫上京赴考……又其实少听話去大陸“留学”……去台灣留学就有~留学-詞本身就包含“出国”的意思了。

有好多香港人詞太窮,佢地觀念永远不变,認為留學兩字,必须要等于外国留學才是正式的留學! 幾拾年前就係! 真係笑死人!我又可唔可以話呢d人係井底之蛙? 我有親戚是香港身份,在深圳長大,幾年前去北京留學,想問咁講有咩問題 !
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%95%99%E5%AD%A6

留學,舊稱留洋,多謝你 prove 自己嘅舊觀念,原来你呢个觀念或概念,已经成一百年,是時候 update 一下了!  by the way wiki is public , anyone could modify this definition ! dont trust it !
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

20120808 發表於 20-11-16 00:08
留學,舊稱留洋,多謝你 prove 自己嘅舊觀念,原来你呢个觀念或概念,已经成一百年,是時候 update 一下了! ...
你何不在維基注入嶄新注譯?等大众可与时並進。

多谢你提點,但我認為與時並進,並不是靠维基的,it depends on one's mentality !

20120808 發表於 20-11-16 00:42
多谢你提點,但我認為與時並進,並不是靠维基的,it depends on one's mentality !
  ...

解釋呢家野都係要以大众所認同為依歸,小众說法只是小圈子间的自我陶醉。
https://spanishstudies.org/what-does-study-abroad-mean/

這個解釋可能比較近代,沒有-百年那麼久遠,大概可以接受?字典也-併查查……

https://www.zdic.net/hant/%E7%95%99%E5%AD%B8

Yanamami 發表於 20-11-16 00:01
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%95%99%E5%AD%A6

你引用的wikipedia 內, 都係話香港是留學目的地之一.

---------------------------------------------------------------------

聯合國教科文組織2015教育年鑑統計(實際年鑑採用2013年的數據),中國共有801,187名海外留學生,留學生人數居世界首位。留學目的地國(地區)前十名是[2]

Arabellahk    發表於 21-3-17 23:48

Yanamami 發表於 20-11-16 00:52
解釋呢家野都係要以大众所認同為依歸,小众說法只是小圈子间的自我陶醉。
https://spanishstudies.org/wha ...

你引用 https://www.zdic.net/hant/%E7%95%99%E5%AD%B8 , 亦同樣係話[size=13.3333px]大陸學生前往香港[size=13.3333px]係留學.

-----------------------

… 在中國大陸,學生把前往香港、澳門等地區的學習也稱爲留學,這是由於這些地區有著不同的教育制度。

yana,you choose yr own old definition, i choose my new one , that's all. as i said before , wiki is public and anyone could revise it, if you believe that wiki represents the majority, go ahead ! it's not my business, l only believe what l see, and not living in the pass with my old believe !

youma 發表於 20-11-16 02:08
你引用 https://www.zdic.net/hant/%E7%95%99%E5%AD%B8 內, 亦同樣係話大陸學生前往香港係留學.

--------- ...
20120808話系-百年前解釋嘛……咁港、澳果时屬英、萄,叫留学仲勉强可以,而家-国,又点留?黎到香港,尤其研究院大把煲冬瓜授課,有乜分别?

直資學校爆退學潮
https://www.edu-kingdom.com/foru ... _campaign=hottopics

真的假不了, 假的真不了...

HH, 幫個客㩒(價),好平常,照去見啦,見到真老板,覺得你值,自然會調,唔成都要畀出錢嘅知道:香港嘅真正人才係有,只係出呢個價係請唔郁。
係HH就放棄就太蝕章啦。

香港學生唔選擇在本地讀研究生,資源傍落,真係唔怪得邊個,反觀因為疫情成為國內生員嘅後備選擇,並不足以沾沾自喜。
大學教學環境能吸引有高水平嘅教授來任教,有好嘅project留住本地尖子,先係正途。
大學教學環境有幾吸引?有幾趕客?個中原因,心照不宣,如非疫情難以出國,會有人選擇去表面似乎係人身安全無保障嘅地方留學咩?
點樣建立返信心同聲譽?靠時間驗證囉。

Yanamami 發表於 20-11-16 08:17
20120808話系-百年前解釋嘛……咁港、澳果时屬英、萄,叫留学仲勉强可以,而家-国,又点留?黎到香港,尤 ...
如果內地生來香港與留在內地係冇分别,就不會花咁多錢來港留學啦, 你由頭到尾自打咀巴, 仲要
[留學]的定義從來都沒有排除在同一國家, 例如香港人去台灣/國內留學, 香港回歸前去英國留學, 印度獨立前甘地去英國留學, 蘇格蘭人去倫敦留學, 法屬圭亞那人去巴黎留學... 有何不可?

bbc2018    發表於 21-4-3 23:13
Arabellahk    發表於 21-3-17 23:51

ABC-DAD 發表於 20-11-16 11:37
香港學生唔選擇在本地讀研究生,資源傍落,真係唔怪得邊個,反觀因為疫情成為國內生員嘅後備選擇,並不足以 ...
同意, 現在香港年青人較短視, 追求享樂自由, 開口埋口都話要work-life balance, 無論在本地和留學, 都甚少讀研究...反觀內地尖子好學又肯博, 很難怪人家取代我們.

yana 的邏辑是,要教學語言相对于那学生而言,要是一種外語,才正式叫留學呀! 依呢个 logic, 英国生去美國唔應該叫留學,只可以話“去美國讀書”! 因課程是用英文教授的! 加拿大學生去英国讀書,亦不能說是留學,只可以話是“去英国讀書”!
i think i get it ! what a logical sense !

啱啱有個剛果朋友,想到埃塞俄比亚讀書,問我算唔算留學,我唔識答,要上嚟問吓 !

youma 發表於 20-11-16 23:55
如果內地生來香港與留在內地係冇分别,就不會花咁多錢來港留學啦, 你由頭到尾自打咀巴, 仲要撐?
[留學]的 ...
我又確實無聽过香港人番大陸讀書叫留学。如果話学制不同就叫留学,咁回歸前香港学生去英國讀書實在又唔可以話留学,事关連个学制都-模-样。
‹ 上一主題|下一主題