用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 排名僅次美國 港成留學熱點
樓主: elbar
go

排名僅次美國 港成留學熱點 [複製鏈接]

20120808 發表於 20-11-17 00:22
yana 的邏辑是,要教學語言相对于那学生而言,要是一種外語,才正式叫留學呀! 依呢个 logic, 英国生去美國 ...

咁我都系回应紧上边youma講“不同語言”叫留学啫,係佢係#21講先㗎~

北京大學醫學院收港生,學費6000人民幣一年,住宿1K人民幣。請問有無競爭力?

youma 發表於 20-11-17 00:12
同意, 現在香港年青人較短視, 追求享樂自由, 開口埋口都話要work-life balance, 無論在本地和留學, 都甚少 ...
咁我又唔會 歸咎「年青人短視」,畢竟讀研要講自身條件,而work-life balance亦係合理。問題係吸引唔到想讀研嘅留係香港,無強嘅產業支援同提供出路,形成唔到一個趨勢。 表面去睇 研究生在香港同週邊嘅出路唔清盺,一般家長唔會將教育投射到咁遠。#普羅大眾印象中,研究生,博士生好似好有距離感。
反而係上舊世代帶落嚟嘅觀念,本科畢業就夠,早出嚟工作早上位,就算大學裏面都係存在咁嘅觀念。
有時,現實係...緮雜....

ABC-DAD 發表於 20-11-16 11:00
HH, 幫個客㩒(價),好平常,照去見啦,見到真老板,覺得你值,自然會調,唔成都要畀出錢嘅知道: ...

來回幾次點會冇去面試,或者視頻面試,我哋唔好低估年輕人的能力。

其實兩三個年輕人見過背後的正式僱主,考完 technical knowledge對方非常有興趣,但價錢及部份條件傾唔掂,最大問題在部門主管是國內人,人工及條件偏低,請個下属跟他差不多或者高於他,公司平衡唔到。就算現在肯低少少入去,但人事部都坦白講,一兩年後都不可能加番上去。

他們就是塘水滾塘魚搵唔到,先搵HH搵香港人。他們sell 這幾個後生的入去學到好多野,后生問學到乜嘢,主管答 .....,後生跟他講,我現在已經做緊這些工作,你請我是吃即食麵 .....  香港繼續冇廉價人才。

如有雷同,實屬不幸!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 20-11-17 09:42
來回幾次點會冇去面試,或者視頻面試,我哋唔好低估年輕人的能力。

其實兩三個年輕人見過背後的正式僱主 ...
咁有咩吸引到年輕人proceed到 final round 呢?双方都有 common interest 先得格,見得出錢嗰個,自然能力無問題啦

高質年輕人打工為創業探路 鋪路,自然有條件挑食。

現實就係你收割人地剩餘價值,人地會提你:想食,就出多啲力。
楚漢相爭,項先生先天背景同個人條件都Sure wi n, 時不利兮?未必。

ABC-DAD 發表於 20-11-17 11:08
現實就係你收割人地剩餘價值,人地會提你:想食,就出多啲力。
楚漢相爭,項先生先天背景同個人條件都Sure  ...

近日有嗰體會.年紀大了, 休閒時間多了.
所以花點時間去玩HiFi,

要平平哋買番一部CD機.
CD機.一係超貴高級野,
平ge選擇很少.
玩音响, 肯定係外國野,要有品牌.
英國,日本選擇多.

挑了一輪,買英國品牌(中國製造)有品質保證.
後來,发現淘寶有, 是100%一樣.但比香港平三成.

經朋友幫手買,入到網站, 標价唔明白貴咗d,
咁放棄了.(後來发觉應該到付款才出現折扣).

既然英國model買唔成,
打定決定買国產.
可以再平宜.

找到一款定价便宜, 網上資料列出什麼用料優點…還說是英國設計.
昨天收貨,真係嚇死.
外包裝很大,外層polyfoam.
折開紙箱仍然很大,

回家開箱.
紙皮外箱是高質硬紙瓦坑.
再來, 真正的紙箱(又是高質瓦坑紙)
CD機用加厚海棉夾著.
(我做貿易三十年.只有美國.德國寄來的東西,才見到這超硬坑紙).

到CD機.
面板厚鋁合金CNC切割.
機殼也是厚鋁合金做.
機身十分重.
有小環牛, 美、日靚電容,菲利浦芯片解碼,
仲有俄羅斯胆兩支.
連遙控是 整條鋁合金鑼出來.

只是二千港元.等同八千元以上日本貨.

我自己都有情意結.
但當情事深入理解,
可能事實有不同.

做人, 可能一樣.
我們(包括孩子)面對是全世界的競爭.

ABC-DAD 發表於 20-11-17 10:49
咁有咩吸引到年輕人proceed到 final round 呢?双方都有 common interest 先得格,見得出錢嗰個,自然能力 ...

我冇問到咁仔細,我只是聽他們講,如果問得太多,他們就未必想講。

我估計係因為行業原因,每兩年一個 break point,可以考慮轉工。他們都是做外資公司,想了解中資做法及條件。HH隔日隔日追,又肯迫公司加碼,是有誠意呱,冇必要burn the bridge。他們都是新、舊同事推薦給HH,其中兩個是不同舊同事推薦同一個人,世界都好細,HH覺得機會好高,只爭價錢。

HH都給個別人一些忠告,例如要某個價錢,起碼要四年經驗的經理級。而且要外資 first or second tiers 投行才有機會到這個價錢。我覺得如果見HH,聽到一些資訊,都係好事。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

stillgood20 發表於 20-11-17 14:19

你冇講國產品牌平幾多?

stillgood20 發表於 20-11-17 14:19
咁實際你覺得自己淘到「寶」定「草」?你如果放上網,會報咩價?
2支俄羅斯胆可以網拍啦

ANChan59 發表於 20-11-17 14:59
你冇講國產品牌平幾多?

蘋果手機其實淘唔淘到呢?好似可以淘Dyson吸塵机、風扇之类差唔多野……

Yanamami 發表於 20-11-17 18:30
蘋果手機其實淘唔淘到呢?好似可以淘Dyson吸塵机、風扇之类差唔多野…… ...

我尊重知識版權嘅,抄襲割價的我不會考慮。

R&D 投入好大,抄襲就唔駛!

Yanamami    發表於 20-11-17 21:05
Yanamami    發表於 20-11-17 20:13

wonderful! 就由娱乐開始,切记不要非法下载任何电影电视剧,要遁合法途径取得,也請勿分享非法電影下載網站!

謝謝
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

Yanamami 發表於 20-11-15 21:25
港人多数話:送个仔上大陸讀/俾个仔去大陸讀/番大陸讀書……好似FB有个page叫上京赴考……又其实少听話去 ...
多數人留學是出國, 但不一定!

Yanamami 發表於 20-11-17 00:44
我又確實無聽过香港人番大陸讀書叫留学。如果話学制不同就叫留学,咁回歸前香港学生去英國讀書實在又唔可以 ...

1. 無聽過香港人番大陸讀書叫留學? 你無聽過唔代表唔係, 而家開始聽下都唔遲, 最重要係學生認為自己去留學, 認識不同文化和氛圍,   而非第三者點講.

2. 在上環有間機構叫  [中國教育留學交流(香港)中心], 打正旗號協助香港學生去國內[留學], 如何辦簽證, 如何適應環境和學制等等,不妨上網睇下.

3. 誰又說過[學制不同就叫留学]? 我係話[留學雖沒有絕對定義, 但基本上就要預備離家別井, 適應異文化, 不同語言, 另類的教育制度等等, 有異於在本地升學. ]. 不同的教育制度只是其中的一個因素, 而非唯一定義, 怎能說去相同學制的地方就不算留學? 真的斷章取義, 亂嗡一通!

4. 再說, 回歸前香港的大學學制又怎會和英國-模-? 中大和科大都是跟美制 ( 著重通識和GPA學分制, 四年, 1994年才四改三 ).只有港大跟英制(回歸後改為四年). 而英港中小學的學制更加差天共地, 不贅了.

5. 回歸前大批香港學生去英國留學, 我都係第一次聽人話佢地唔係去留學. 冇計, 你把口係你度, 你鍾意嗡乜都得, 我投降.

Arabellahk    發表於 21-3-17 23:55

「做人, 可能一樣.
我們(包括孩子)面對是全世界的競爭」你好勁

我年紀都大,多左時間去見醫生。
同埋約下年輕人加老人家食飯。

ABC-DAD 發表於 20-11-19 09:37
「做人, 可能一樣.
我們(包括孩子)面對是全世界的競爭」你好勁
這裡好一些網友,子女都長大,有些畢業了.進入人生另一階段了.
年長,不是年老.
距離老,仍有一段路.

不過, BK,EK, 配合網友進步,
開多個MK (Mature Kingdom)
可以講吃喝玩樂.飲食養生.旅遊生活.鬼怪宗教.
醫療保健.科技.… 太多野好玩。

仲有政治, 沒限制级,可以提升血壓

ABC-DAD    發表於 20-11-19 17:04

youma 發表於 20-11-14 21:29
對內地生來說. 來港讀書都係離鄉背井, 肯定算係留學.  

係呀。
我親戚個女,入咗 CUHK LLB ,屋企住跑馬地,親戚大把錢,沙田租咗間屋比個女住方便返學。
千金小姐,本來以為冇死喇,自己有個地方玩,點知結果唔慣自己住。
結果,讀咗一年,轉返去 HKU ,科都轉埋。
所以呢,對於一個港島人,沙田太草根,唔慣,亦真係離鄉別井。
港島入沙田,一定算留學。
‹ 上一主題|下一主題