用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇真英文部 vs 德雅
樓主: Phyllis97
go

崇真英文部 vs 德雅 [複製鏈接]

EudyptulaMinor 發表於 20-11-18 18:23
請問英普教嘅科目係用英文書定中文書?呢d科嘅老師係net定係香港人?

英文部:
數學中文書加英文書
常識英文書
聖經中文書
音樂中文書
其他科無書

香港老師或 net 都有機會,睇學校安排。

國際部就除數學香港老師用英文教,其他科都係 net.

junnieip 發表於 20-11-18 18:41
英文部:
數學中文書加英文書
常識英文書

我仲有一個問題,學校老師(特別係NET/普班主任)係唔係都識聽廣東話?我女英文表達能力有限,我怕佢遇到困難唔識同老師講,特別係剛升小一嘅時候。
唔好意思我比較多問題,但我真係對呢間學校好有興趣。

EudyptulaMinor 發表於 20-11-19 01:38
我仲有一個問題,學校老師(特別係NET/普班主任)係唔係都識聽廣東話?我女英文表達能力有限,我怕佢遇到 ...

Net 係唔識聽廣東話,普通話老師會識聽廣東話,但只會用普通話回答。放心,哩間學校既老師係超有耐性,好有愛心,小朋友口中成日都會提起 d 老師。

junnieip 發表於 20-11-19 09:12

Net 係唔識聽廣東話,普通話老師會識聽廣東話,但只會用 ...

唔好意思我又煩住你,請問普教中係寫繁體字定簡體字?

EudyptulaMinor 發表於 20-11-21 09:26
唔好意思我又煩住你,請問普教中係寫繁體字定簡體字?

繁體字, 中文跟香港課程,會先教併音,跟住用書本 "我愛學語文",由 1上第二冊開始教。

junnieip 發表於 20-11-19 09:12

Net 係唔識聽廣東話,普通話老師會識聽廣東話,但只會用 ...

想知老師的流動性大嗎?
考試會唔會略教考深?

studyma 發表於 20-11-21 10:20
想知老師的流動性大嗎?
考試會唔會略教考深?

眼見當年我囡讀 playgroup 至現在小一都係個班老師,包括 net, 所以老師流動性唔大。
剛派回中文測驗,9成都係出返測驗範圍,有1成係句子配詞/閱讀理解,小朋友如有睇開中文書先會識。例如 疼 X, 小朋友唔明乜野係疼,就唔會識答個 "愛" 字。

junnieip 發表於 20-11-21 12:06
眼見當年我囡讀 playgroup 至現在小一都係個班老師,包括 net, 所以老師流動性唔大。
剛派回中文測驗,9成 ...

謝謝你的解答
我都心儀崇真,但身邊則覺得TT 是happy school...二線學校、學費太貴不值

studyma 發表於 20-11-21 12:59
謝謝你的解答
我都心儀崇真,但身邊則覺得TT 是happy school...二線學校、學費太貴不值
...

只有自己先最清楚小朋友適合邊間學校同埋家庭需要,崇真並唔算 Happy School, 雖然功課相比津校少,但好多其他野學校預家長要幫手跟, 如感恩周記, 背誦唐詩,三字經, online book sharing … …小一上學期已要中文背默課文。學校極注重家校合作。
揀崇小既家長主要係欣賞學校語境,課程及學校既關顧,學費係較貴,但相比其他全英既私小其實都係差不多。

junnieip 發表於 20-11-21 13:50
只有自己先最清楚小朋友適合邊間學校同埋家庭需要,崇真並唔算 Happy School, 雖然功課相比津校少,但好多 ...

我都係好心儀崇真嘅語境,但學費真係好甘,聽聞每年升幅都好大……
請問崇小學生多唔多外補?我唔係好想小朋友課餘時間仲要補習,冇哂玩嘅時間。
崇小算唔算係work hard play hard? 我見有好多課外活動可以參加!
暑期補課係唔係強制參加,我想帶小朋友旅行唔去補課班得唔得?

EudyptulaMinor 發表於 20-11-23 10:17
我都係好心儀崇真嘅語境,但學費真係好甘,聽聞每年升幅都好大……
請問崇小學生多唔多外補?我唔係好想 ...

學費預每年加 5%。 今年疫情關係無加。
唔覺崇小學生多外補,但當然如果家長完全無時間跟,都要上功課輔導班或奮進班  (學校提供,另外付費)。 相比1線津校,讀崇小絕對有時間去玩。  學校係好多興趣班,上完仲可以跟下一輪校車。
疫情關係今年小5,小6 聖誕要補課,如唔上要寫家長信解釋。 其他班級無提過要補課。

有冇上年小六升左基崇中一家長可以分享下現時的情況?
我見到基崇自從新校長嚟左成績進步左,入U%由 5x% 升到6x%

我仔仔都有崇真英文部offer, 請教下大家升中除基崇外, 容易入到其他Band 1 中學嗎?

http://221.126.235.7/1920/2020主流小六升中派位名單_07072020.pdf

回覆樓主:

國際部20幾人上中學,有啲學校唔熟,請好呀?

junnieip 發表於 20-11-4 23:22

係,所以好多人只當崇小係後備。

國際班可以收到基崇offer的同學仔,基本上最後全部都有Band 1英中offer在手

bimmerlam 發表於 20-11-24 17:00
我仔仔都有崇真英文部offer, 請教下大家升中除基崇外, 容易入到其他Band 1 中學嗎? ...

國際班非常容易
‹ 上一主題|下一主題