用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇真英文部 vs 德雅
go

崇真英文部 vs 德雅

大家點比较?*升中派位
*功課量
*老師愛心
*整體印象
謝謝大家比意見

Phyllis97 發表於 20-11-4 14:27
大家點比较?*升中派位
*功課量
*老師愛心

上年同樣選擇,我幫小朋友揀左崇真。

兩間學校其實好唔同:

英小 vs 中小
基督教 vs 天主教
大校園 vs 小校園
70%直入 Band 2 頭基崇vs 無聯系

崇小小一每天 3至4樣功課,1個學期中英默書各4次,兩測兩考。 老師有耐性,樂於跟家長溝通。

崇小參加完課外活動可跟第二輪校車放學。如參加功課班可留校至 6.30pm, 學校長假期亦會提供全日班課程,方便雙職家長。

junnieip 發表於 20-11-4 14:56
上年同樣選擇,我幫小朋友揀左崇真。

兩間學校其實好唔同:

請問崇小學生成績好唔好?多唔多學生係band 1? 崇小學生係唔係英文好好?

想問崇小英文部同國際部,小朋友成績相差大嗎

EudyptulaMinor 發表於 20-11-4 21:54
請問崇小學生成績好唔好?多唔多學生係band 1? 崇小學生係唔係英文好好?
...

網上有 post 上屆畢業生升邊 d 中學,無公佈人數,校長跟家長講今年畢業生 中英文部 5X% 升 band 1, 國際部 7X%.

國際班小朋友英文真係好好,因除中文,日文,法文堂,全英語教授。 中英文部英文都唔會差,因都係 net teacher 做 class teacher.

ccc康鈣c 發表於 20-11-4 22:48
想問崇小英文部同國際部,小朋友成績相差大嗎

英文部同國際部除中文外,其他科既課程都唔同,所以成績會分開排,無得比較。

多謝回覆(emoji)(emoji)‍♀️見到升中派位,對比其他直私,不是太吸引,學費都不平

ccc康鈣c 發表於 20-11-4 23:12
多謝回覆(emoji)(emoji)‍♀️見到升中派位,對比其他直私,不是太吸引,學費都不平
...

係,所以好多人只當崇小係後備。
大部分讀崇小既家長都係追求語境同不要太谷, 太多功課,唔介意升讀 Band 2 頭既基崇。  加上沙崇校長過左基崇,大家觀望基崇有機會升呢。

junnieip 發表於 20-11-4 23:05
網上有 post 上屆畢業生升邊 d 中學,無公佈人數,校長跟家長講今年畢業生 中英文部 5X% 升 band 1, 國際 ...

我會揀崇小都因為佢英文語境好,所以我想知學生英文係唔係真係好,其他post見有人話某d英小嘅老師英文係港式英文,小朋友學嘅英文港式同唔流利…… 崇小學費咁貴,成績唔算好好,如果英文都學唔好,咁我就覺得好唔抵

EudyptulaMinor 發表於 20-11-4 23:45
我會揀崇小都因為佢英文語境好,所以我想知學生英文係唔係真係好,其他post見有人話某d英小嘅老師英文係港 ...

咁我又未聽過話英文部英文唔係 net teacher 教。 但都聽講過中英文部英文同國際班係有距離,有 d 又話分別不大 …
我覺得都係睇小朋友本身除左係學校,會否係校外都會接觸英文。

我小朋友讀國際班,陪小朋友上左幾星期 zoom, 除數學科係香港人用英文教,其他都係 net teacher from England, South Africa, etc. 教。小朋友返左學兩個月,英文 oral 已明顯進步左勁多。 口音接近 native.

回覆 junnieip 的帖子

我想問一下崇小是否在建新校舍?同埋學校多唔多蚊

Ericci 發表於 20-11-5 08:07
回覆 junnieip 的帖子

我想問一下崇小是否在建新校舍?同埋學校多唔多蚊

係,新活動大樓 2022年可啟用。
我每日自己送小朋友返學,唔覺有蚊,小朋友放學返屋企都無比蚊針,我無幫佢 搽任何防蚊用品。  可能小朋友本身唔惹蚊。

junnieip 發表於 20-11-5 09:40
我每日自己送小朋友返學,唔覺有蚊,小朋友放學返屋企都無比蚊針,我無幫 ...

多謝師姐嘅資料,EK 呢度關於崇真小學嘅資料真係唔多。Thanks

BTW, 學校網站話新大樓2021年2月啟用咖,唔知係咪延遲咗呢?

junnieip 發表於 20-11-5 09:40
我每日自己送小朋友返學,唔覺有蚊,小朋友放學返屋企都無比蚊針,我無幫 ...
真係多謝晒你,聽完你講我對這學校更加喜歡

cy372818 發表於 20-11-5 10:33
多謝師姐嘅資料,EK 呢度關於崇真小學嘅資料真係唔多。Thanks

BTW, 學校網站話新大樓2021年2月啟 ...

唔洗客氣,我小朋友只係小一,都提供唔到太多資料,不過 so far 學術及老師方面都滿意。只可借未可以返全日,課外活動都未有得參與。
我見新大樓仲起緊,所以 2021年2月可啟用應該無可能。

祟真其實升中外闖能力高唔高? 同埋派得好唔好?

10年8年前幫過個祟真細路補習, 成績ok嘅, 但都只係上返基祟

我囡囡今年升中一,有德望、滙基、基崇直資offer,自二沙崇也有offer,最後跟另一同學一起以特異功能入了英華女。

EudyptulaMinor 發表於 20-11-4 21:54
...

崇小無論英文部式或國際部,六年外藉老師教英文,英文水平較中文小學好好多,不用額外補英文,而且英文水平普遍已有中文中學三年級水平。

pw6836 發表於 20-11-9 01:15
崇小無論英文部式或國際部,六年外藉老師教英文,英文水平較中文小學好好多,不用額外補英文,而且英文水 ...

我看過你舊貼,我同你同區,介唔介意講你當時小一大抽獎派了邊間,謝謝(emoji)

我老公也傾向崇小,始終英文要有好嘅口音,語景好重要
有冇用家可以分享多D崇小升中外闖能力?