用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 中學生升學安排
go

[中學] 中學生升學安排

Delete

rainbow2020 發表於 20-11-4 12:26
先講吓發帖原因先,我之前喺其他帖講開身邊嘅朋友都陸陸續續提早送子女出國,目標都係名牌大學。其實,我着 ...

IB 分PYP(幼稚園至小學)、MYP(英制Y7-11)、DP(Y12-13); AP 一般看為美制,是高中時選修的科目。

美國名牌大學當然熟悉AP, 要獲青睞,視乎讀幾多個AP, 及是否夠挑戰性顯示學生實力。

認識一個孩子多年前由ESF school轉去讀AP的學校,因為主力喜歡文科和音樂,所以専攻這些科目考大學,最後如願。

IBDP除文理並重外,又要求課外活動及服務相當比重;再要寫TOK & EE兩篇文章,整體工作量好大。學生的自我管理能力要有一定。

我在想,最遲甚麼時候需選定讀甚麼學制。我小朋友初中,都見到同學仔轉讀其他學制,又有新同學從其他學制轉來。
想了解多啲IBDP,應該從哪裡入手?

我自己覺得,先要考慮將來打算去哪裏讀書。如果已經可以肯定,最好選擇當地最主流的學制。
之後,小朋友擅長科目,如果純理科人,文科好差,就不要揀IB。
不過,大部分情況,小朋友揀小學階段,不會知道擅長科目,相對來講,IB適應範圍比較廣,文理兼備,美加英澳或留港都適合。就算到了中學,發現不適合去考IBDP,再轉其他學制也比較容易。

我小朋友就讀AP的學校,沒有IBDP. 當初選校其實無在意學校考甚麼學制。現在初中,學校已經開始有講座關於升學,所以自己都想了解吓其實選擇,再決定AP是否合適。

但PYP同MYP睇完啲資料有啲hesitation, 如果個小朋友唔係啲好主動嘅似乎有啲難...

回覆 rainbow2020 的帖子

參考下
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3795242&extra=&page=1

感謝各位提供資訊。
剛剛睇咗上面嘅link,認同需找合適小朋友嘅學制來考入心儀大學,沒有哪個學制易啲或者著數啲。
原本一早打算去英國讀大學,不過小朋友越大,都有自己嘅想法,所以我都係研究多啲穩陣啲
另外,請問關於IBDP嘅webminar係學校定外面辦?